Gündüz uykusu beyninizi güçlendirip temizliyor
Öğleden sonraları siz de dikkatinizi toplamakta zorlanıp yorgun düşüyor musunuz? Belki kendinizi uyuklarken bile buluyor olabilirsiniz. Vücudunuz, iyi bir gündüz uykusuna ihtiyaç duyduğu için size sinyaller gönderiyor.
Gündüz uykusu hormon dengesini ve hücre yenilenmesini, hatta kalbinizin daha iyi çalışmasını sağlıyor. Öyle ki daha uzun süre yaşamanızı, daha genç görünmenizi, daha fit ve aktif bir yaşam sürmenize destek oluyor. Gün içinde kısa süreli uykularla beyninizi şarj edebilir ve dikkatinizi daha iyi toplayabilir, hafıza kabiliyetinizi yükseltebilir, yaratıcılığınızı geliştirebilirsiniz.
Loughborough Üniversitesi’nden Profesör Jim Home, biz insanların günde iki sefer uyku uyumak için tasarlandığımızı söylüyor; bunlardan biri öğle saatlerinde, diğeri gece boyunca olmalı.
New York Times gazetesinde çıkan bir makalede de gündüz uykusunun dünyanın birçok ülkesinde uygulandığını anlatıyor ve şöyle diyor:
“Gece boyunca sekiz saat uyumamız gerektiği, son dönemde ortaya çıkmış bir şey. Halbuki dünyada insanlar çok farklı uyku düzenlerine sahip. Milyonlarca Çinli işçi, gün içinde ellerini masalarının üzerine koyup bir saatlik uyku uyuyor. Öğle uykusu Hindistan’dan İspanya’ya kadar birçok ülkede görülen bir gerçek.”
Teksas Beyin ve Omurga Enstitüsü’nden Dr. Jonathan Friedman ise “Bilimsel çalışmalar, gün içindeki çok kısa süreli uykuların bile bilişsel fonksiyonları zenginleştirdiğini gösteriyor” diyor.
Gün içinde uyumak beyin gücünü artırıyor
Kaliforniya Üniversitesi’nden Dr. Matthew Walker önderliğinde ABD’de yapılan bir araştırmaya göre gün içinde uyumak, beyindeki geçici depolama alanının temizlenmesini sağlar ve böylelikle beyin yeni bilgiler alıp işlemeye hazır hale gelir.
İlgili yazı: Uyku kalitenizi arttırmak için uygulayabileceğiniz pratik öneriler
Araştırmacılar bir saatlik gündüz uykusunun hafızayı tazelediğini, beyin gücünü yenilediğini ve hatta daha zeki olmanızı sağladığını söylüyor. Dr. Walker ise şu yorumu yapıyor:
“Uyku sadece uzun süren uyanıklığın ortaya çıkardığı yanlışı düzeltmekle kalmaz, aynı zamanda nöro-bilişsel seviyede sizi uyku uyumadan önce olduğunuz yerden daha ileriye götürür.”
Araştırmalar ne diyor?
Dr. Walker’ın önderliğinde yapılan araştırmaya 39 sağlıklı ve genç yetişkin katıldı. Katılımcılar iki gruba ayrıldı. Bir gruptakiler gündüz uykusu uyurken, diğer gruptakiler uyumadı. Her iki gruba da çok fazla bilgi toplanması gereken bir görev verildi ve bu görevin gün ortasında tamamlanması istendi. Saat 14.00’te uyku grubundakiler 1,5 saatlik gündüz uykusu için ayrılırken, diğer gruptakiler uyanık kaldı. Katılımcılara saat 18.00’da bir başka görev verildi.
Araştırmanın sonunda, öğle uykusuna yatan grubun saat 18.00’deki çalışmada daha başarılı sonuçlar elde ettikleri görüldü. Öyle ki, gündüz uykusuna yatan grubun, öğle saatlerinde verilen görevden bile daha iyi performans sergilediği görüldü.
Bu sonuçlar, gündüz uykusunun beyindeki kısa süreli depolama alanını temizlediğini ve böylelikle daha fazla yeni bilgiye yer açıldığını gösteriyor.
Hipokampüs
Araştırmalar, beyindeki hipokampüs bölgesinin olay bazlı anıları depoladığını gösteriyor. Hipokampüs daha sonra bu anıları prefrontal korteks’e yönlendiriyor. Dr. Walker, hipokampüs’ün aynı bir e-mail hesabının gelen kutusu gibi çalıştığını söylüyor. Gelen kutusu dolduğunda, temizlemek için uyumanız gerekiyor. Uyumadığınız takdirde gelen kutusu dolu olduğu için yeni mailler alınamıyor.
İlgili yazı: Uyku süresinin kilo kontrolü üzerindeki etkisi
Gündüz uykusu ve yaratıcılık
Georgetown Üniversitesi Fonksiyonel ve Moleküler Görüntüleme Merkezi’nden Dr. Andrey Medvedev, beynin sağ tarafının genellikle görüntüleme ve düşünme gibi yaratıcı görevlerle meşgul olduğunu, sol tarafının ise daha analitik görevler, sayılar ve dil ile meşgul olduğunu söylüyor. Medvedev gündüz uykusunun, beynin sağ tarafını “temizlenmesini” ve anıların birleştirilmesini sağladığını söylüyor.
Gündüz uykusunun beyin üzerinde birçok olumlu etkisi var. Sadece beynin gücünü artırmak değil, aynı zamanda beynin “temizlenmesini” de sağlıyor. Bundan sonra gün içinde dikkatinizin dağıldığını ve daha az üretken olduğunuzu fark edersiniz, belki de kısa bir uykuya dalmanın vakti gelmiştir.
Kaynak:
Lifehack