Gündelik işlerin yarattığı stresi tespit etmek için 4 adım

Stres, ismi korkutucu gelse de aslında eyleme geçebilmemiz için itici bir güçtür ve belli miktarda olması gerekir. Fakat ihtiyacımız olandan fazla düzeye çıktığında bize fiziksel ve ruhsal boyutta zarar vermeye başlıyor.

Bize zarar veren stresi genelde büyük olaylarda arıyoruz. Halbuki gün içinde gerçekleştirdiğimiz araba kullanmak, yemek yapmak, birisiyle telefonda konuşmak gibi basit görünen aktiviteler de bize zarar veren strese neden olabilir. Bu alanlar gölgede kaldıkça yarattığı stres yükü artar çünkü düzenli olarak aynı şeyleri yapıyor oluruz ve stres kümülatif olarak birikir. O nedenle bu alanları tespit edip gün yüzüne çıkarmak son derece önemli ve rahatlatıcı olacaktır.

Bu tür anları tespit edebilmek için bu 4 adımı uygula…

1. Gün içindeki tüm aktivitelerini alt alta listele.

Bu hafta bir gün seç ve o gün sabah uyandığın andan akşam uyuyana kadar irili ufaklı tüm aktivitelerini alt alta yaz. Bu listenin içine duş almak, evdekilere kahvaltı hazırlamak, araba kullanmak, cilt bakımı yapmak gibi aklına ne gelirse atlamadan eklemeye gayret göster.

2. Stres seviyelerini yaz.

Listeni tamamladıktan sonra her bir aktivitenin yanına sende yarattığı stres seviyesini not al. 1 (Az stresli) – 2 (Orta stresli) – 3 (Çok stresli) anlamına gelecek şekilde her bir aktivitenin yanına 1, 2, 3 olarak stres seviyeni gösteren puanları yerleştir.

3. En çok stres veren aktivitelerde seni rahatlatabilecek adımları belirle ve harekete geç.

3 puan verdiğin her bir aktivite için stres seviyeni azaltabilecek adımları not al. Örneğin duş alma aktiviteni sabah yapıyor ama bu esnada işe geç kalacağım endişesi taşıyorsan, duş alma zamanını değiştirmek iyi bir adım olabilir. Çok yoğun telefon trafiğin varsa ve telefonla konuşmak başka işlerini ertelemene ve strese neden oluyorsa konuşmalarını önceliklendirmek veya sayısını azaltmak başka bir adım olabilir.

Uygulanabilir olacak şekilde adımları birer birer atmaya başla. Haftada 1 adım yeterli olabileceği gibi, eğer uygulayabiliyorsan daha çok adım da atabilirsin. Önemli olan haftada en az 1 adım atmak. Unutma 1>0!

4. İşe yarayan adımlara devam et, işe yaramıyorsa yeni adımlara geç.

Adım attıkça denediğine dair not al. Hepsi işe yarayacak ve stres seviyeni azaltacak diye bir şey yok. Eğer işe yaramadığını gözlemliyorsan boşuna enerjini aynı adıma harcama. Yeni adımları denemeye başla. (*3 puan verdiğin aktiviteler biterse, 2 puan verdiklerinle devam et.)

Listeni hazırlayıp adımlar atmaya başladığında bu işlerin sende yarattığı stresin düzeyini fark etmek seni şaşırtabilir, bu çok normal. Gündelik işlerinde yaşadığın stres kaynaklarını tespit etmek ve bunları azaltmaya dair adımlar atmak küçük görünse de büyük bir değişim yaratacak. O alana harcadığın enerjiyi geri kazanacak ve başka alanlarda kullanabileceksin.

Adımlarının sana iyi gelmesi ve stres seviyeni azaltması dileğimle…

Daha fazla iyi yaşam önerisi için Instagram hesaplarımı takip et:
@sibelsibel
@momentbysibel

İlginizi çekebilir: Zaman yönetiminde önemli bir ayrıntı: Enerjini nelere harcadığını keşfet

Sibel Okan - moment by Sibel Mindful Yoga Eğitmeni
Merhaba ben Sibel. Boğaziçi Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümü mezunuyum. Daha önce özel sektörde pazarlama alanında çalıştım. Mühendislik eğitiminin bana katmış olduğu analitik düşünce yapısı ... Devam