Gündelik hayatta spor motivasyonu sağlamak
Yaşadığımız çağın gereği olarak hepimiz gündelik olarak yapmamız gereken fiziksel aktivitenin çok azına zaman ayırabiliyoruz. Aslında sağlıklı kalabilmek için fiziksel aktiviteye ciddi anlamda vakit ayırmamız gerekiyor. Kendini bu konuda motive edebilen insanlar düzenli spora vakit ayırabiliyorken, çoğu insan zaman yönetimini yapamadığı ya da gerekli motivasyonu sağlayamadığı için uzun vadede ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşabiliyor.
İlgili yazı: Spor motivasyonu: Beyinde spor motivasyonunu yöneten bir bölgenin var olduğu keşfedildi
Pek çok kaynak, hem başlangıç seviyesinde hem de profesyonel düzeyde sporcular için sporcu sağlığını 3 ana başlıkta inceliyor; fizyoloji, beslenme, mental hazırlık.
Fizyoloji ve beslenme çoğumuzun iyi kötü bilgi ve fikir sahibi olduğu konular, ancak mental hazırlığın önemi de azımsanamayacak düzeyde. Profesyonel düzeyde bu konuda yazılmış makalelerden aldığım ilhamla bunun gündelik hayata da benzer şekilde adapte edilebileceği fikrine ulaştım.
Sportif bir yaşam sürmek, öncelikle bir tercih meselesidir. Nasıl ki kilo vermek için çok sıkı bir diyet yapmak, beslenme alışkanlığı değiştirilmediği sürece verilen kiloların hızla geri alınmasıyla sonuçlanıyorsa, sporu hayatımızın bir parçası haline getirmemek de dönemsel olarak fayda sağlamanın ötesine geçemiyor.
En büyük yanılgılardan biri de çözümün yalnızca bir spor salonuna üye olup oraya düzenli olarak gitmek olduğuna inanmaktır. Şu bir gerçek ki, profesyonel bir sporcu değilseniz ihtiyacınız olan tek şey kendi bedeniniz ve zihniniz. Sportif bir yaşamı seçmek, aynı zamanda mutlu olmayı seçmektir. Bu kararı verdikten sonra rutin hayatınızda yaptığınız küçük değişiklikler ilerleyen zamanlarda inanılmaz sonuçlar doğurabilir.
Farklı yorgunluklar birbirini dengeler
Sıradan bir günde 9 saatlik mesaisi olan bir işte çalışan biri olarak eve gelip üstüne bir de spor yapmanın ne kadar zor olabildiğini çok iyi anlıyorum. Ancak kendinizi motive etmek için unutmamanız gereken şeylerden biri, iş yerindeki yorgunluğun sebebinin zihninizin dolması ve hareketsizlik olduğudur. Hem bütün gün hareketsiz duran kasları canlandırmak, hem de zihninizi temizlemek için açık havada yürümek ya da koşmaktan daha iyi bir çözüm olabilir mi? Üstelik bedava!
Öncelikle evden dışarı çıkmayı gözünüzde büyütmeyin ve bunun size iyi geleceğine inanın. Gerekirse eve hiç girmeyin ya da yalnızca üstünüzü değiştirip fazla düşünmeden çıkın dışarı. Herkes bir yürüyüş yoluna ya da sahile yakın oturmayabilir. Kendi çevrenizde en azından 30-40 dakikalık bir rota çizip kulaklığınızı takmanız yeterli olacaktır. Bu kadarcık yürüyüşün/bu kadar yavaş koşmanın faydası olmaz diye düşünmeyin. Önemli olan önce alışkanlık kazanmak. Yaptığınız her aktivite, hiç yapmamaktan her zaman iyidir. Spor yaptıktan sonra asla pişman olmazsınız fakat yapmadığınız zaman eninde sonunda pişman olursunuz.
Asansör kullanmayı bırakın
Vereceğiniz çok küçük bir karar, en kötü gününüzde bile hareketsiz kalmanın önüne geçecektir. Arabayı biraz uzağa park etmek ve asansör kullanmamak, çok söylenen ama kimsenin yapmadığı şeylerdir. Merdivenleri çıkarken ya da gideceğiniz yere yürürken kendinize bunun en fazla 3-5 dakika süreceğini, sonra unutacağınızı hatırlatın. Bir-iki sefer yapıldığında hiç önemli gözükmeyebilir ama alışkanlık haline geldiğinde mükemmel sonuçlar elde edebilirsiniz.
Bilgiye ulaşmak düşündüğünüzden daha kolay
Vücut ağırlığıyla yapılabilecek hareketlerin ucu bucağı yok. Artık her tür bilgiye internetten ulaşmak mümkün. Youtube’da küçük bir araştırma yapınca bu hazineden neler çıkacağına inanamayacaksınız. Kol mu çalışmak istiyorsunuz, karın mı, yoksa kardiyo mu yapmak istiyorsunuz? İstediğinizi yazın ve hiçbir alet kullanmadan yapabileceğiniz egzersizler önünüze gelsin. Tekrar tekrar söylüyorum; siz yeter ki isteyin, en küçük hareket bile hiç hareket etmemekten iyidir.
Motivasyonu artırmak için kendinizle yarışın
Bu konuda benim en çok kullandığım kaynak Pinterest. Kendinize hedef koymak için yapabileceğiniz çeşit çeşit “challange” programları var. Başlangıçta çok kolay yapabileceğiniz şekilde başlayan ve günde 2 tekrar artırarak ilerlediğiniz 1 aylık bir program bulun. Sonuna geldiğinizde yapabildiklerinize inanamayacaksınız. Tek yapmanız gereken şey; “Dün yaptığımın üzerine sadece 2 tane koyacağım” diye düşünmek ve bunu bir meydan okuma olarak görüp, o gün hiçbir şey yapamasanız da sadece programı aksatmamak. Bunun için yaptığınız programın çıktısını alın ve başardığınız her güne bir çarpı koyun. Çarpı atmak o gün bir şeyi başarmış, tamamlamış hissi yaratacak ve motivasyonunuzu artıracaktır. Yine de o gün hiçbir şey yapamadınız mı? Televizyon seyrederken oturmak yerine reklamlar bitene kadar plank’te durmayı deneyin!
Uyku yanılgısı
Bir süre düzenli spor yapıp daha sonra bunu bırakmak, inanılmaz bir uyku hali yaratıyor. Çoğu insan bunun sebebini yorgunlukta arayıp dinlenerek atlatmaya çalışıyor. Böylece spor yapmadığı için gelen uyku hali, uyudukça daha da uyuma isteği birbirini tetikliyor ve içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Eğer uykulu olmaya başlarsanız, bilin ki bunun çözümü hareket etmek. Bir gün kendinizi zorlayıp dışarı çıkın ve hızlı tempoda yürüyün/hafif tempoda koşun. Vücudunuzun nasıl kendine geldiğine inanamayacaksınız.