Gülerek vücudunuzu ve ruhunuzu rahatlatın: Kahkaha yogası
Kahkaha yogası (kahkaha terapisi) adını gülme, gevşeme ve nefes egzersizlerinin birleşmesinden alan; nefes teknikleri ve koşulsuz kahkahadan oluşan egzersizlerdir. Kahkaha yogası; depresyon, kanser, yaşlılık, diyabet, kadın sağlığı gibi alanlarda gerek tedaviye bağlı semptomların azaltılması, gerek mevcut durumun iyileştirilmesinde ön plana çıkmaktadır.
Kahkaha yogası, herhangi bir komik olaydan etkilenmeden, nedensiz olarak kahkaha atmayı öğreten bir tekniktir.
Kahkaha mizaha veya diğer dış uyaranlara (pozitif duygular, hoş düşünceler gibi) karşı verilen psikofizyolojik bir cevaptır. Dış özellikleri; diyafragmanın güçlü bir şekilde kasılması ve tipik olarak “ha, ha” veya “ho, ho” şeklinde seslerin duyulması, karakteristik ifadesel (yüz) anlatım ve vücut hareketleridir.
Normal gülme yapısı “ha-ha-ha” veya “ho-ho-ho” şeklindedir. “ha-ho-ha-ho” şeklinde gülmek olası değildir. Fakat “ho-ha-ha” veya “ha-ha-ho” şeklinde gülmek muhtemeldir.
Mizah ile tetiklenen kahkaha ile sebepsiz başlayan kahkaha egzersizleri bedende aynı etkiyi bırakır.
Kahkaha yogası denmesinin nedeni ise kahkaha egzersizleri ile Yoga Nefes Tekniğinin (Paranayama) harmanlanmasıdır. Bu da vücuda ve beyne daha fazla oksijen gitmesine ve sonucunda kişinin kendini daha enerjik ve daha sağlıklı hissetmesine neden olmaktadır. Motivasyonumuz ve kendimize güvenimiz artar.
Kahkaha yogası, kişilerin göz kontağı kurarak ve çocuksu oyunlar ile başlayıp; bunların sonucu olarak sahte kahkahanın gerçeğe dönüştüğü bir konsepttir. Grup halinde yapıldığında ise kahkaha bulaşıcıdır.
Kahkaha yogası beynin gerçek ve sahte kahkahayı birbirinden ayırt edemediği bilimsel gerçeğine dayanır. Aynen limon düşününce ağzımızın sulanması gibi. Bu sayede kahkahanın gerek fiziksel, gerekse psikolojik faydalarından yararlanırız.
Kahkaha Yogası, tıp doktoru Dr. Madan Kataria tarafından 1995 yılında keşfedilmiştir. İlk kahkaha kulübü aynı yıl Dr. Madan Kataria tarafından 5 kişi ile birlikte Bombay’da bir parkta başlamıştır. Bugün 72 ülkede binlerce kahkaha kulübü bulunmaktadır.
O zaman birlikte kahkaha yogası yapalım..
Sevgiler
Referanslar:
1.Kin ÖK, Yıldırım Y. Kahkaha terapisi ve sağlık alanında kullanım örnekleri. Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi. 2017; 20:1
2.Satish PD. Laughter Therapy. Journal of Pharmaceutical and Scientific Innovation2012;1(3):23-4.
3.Shin HS, Ryu KH, Song YA.Effects of Laughter Therapy on Postpartum Fatigue and Stress Responses of Postpartum Women. J Korean Acad Nurs 2011;41(3):294-301.
4.Hyoung-Sun KS.The Effectiveness of A Laughter Therapy Group Counseling Program for Anxiety, Depression, and Low Self-Esteem in Mothers. Korean Journal of Child Studies2010;31(2):197-207.
5.Farifteh S et al.The Impact of Laughter Yoga on the Stress of Cancer Patients Before Chemotherapy. Iranian Journal of Cancer Prevention 2014;7(4):179-83.
6.Erdman L. Laughter Therapy for Patients with Cancer. Journal of Psychosocial Oncology 1994;11(4)55-67.
7.Cho EA, Oh HE.Effects of Laughter Therapy on Depression, Quality of Life, Resilience and Immune Responses in Breast Cancer Survivors. J Korean Acad Nurs 2011;41(3):285-93.
8.Berk LS et al.Neuroendrocrine and Stress Hormone Changes During Mirthful Laughter. American Journal of the Medical Sciences 1989; 298(6):390-6.
İlginizi çekebilir: Ruh halimize ve meridyenlerimize iyi gelen sesler