Güç antrenmanı ile ilgili doğru bilinen yanlışlar
“Sadece yapma, en doğrusunu yap.”
Bu cümle yaşamdaki her şey için geçerlidir ve yaş ilerledikçe kişinin sağlığı açısından önem kazanan güç antrenmanı için de farklı değildir. İşte yaygın güç antrenmanı hataları ve düzeltmek için ipuçları:
Programları çok sık değiştirme
Birçok, etkin güç antrenmanı programı vardır. Üniversitede de okuyabileceğin pek çok önemli konu var. Alakasız mı? Okulda, bir sınıfa kaydolursun ve bir sömestr boyunca devam edersin. Bu, yeterli bilgi kazanmanın ve ustalaşmanın en iyi yoludur. Ne yazık ki, bazı egzersiz yapanlar bu zihniyeti güç antrenmanlarına uygulamazlar. Uzun vadeli ilerleme, çoğunlukla dürtüsel “program değiştirme” nedeni ile terk edilir, çünkü hep mucize beklenir.
Ne yapmalı?
Etkili bir programa başladıktan sonra, ona bağlı kal ve vücudunun bu rutine adapte olup sürekli ilerlediğinden emin ol. Hepsinden önemlisi; vücuduna zaman ver!
Asla hızını değiştirme
Güç antrenmanı, kas gelişimi için mükemmeldir, ancak bunu bir rutinde yapmak da yaşam için aynı derecede önemlidir. Bununla birlikte, çoğu güç antrenmanı da yavaş ve kontrollü bir tempoda yapılır. Eğer güç antrenmanınızın tümü sürekli yavaş bir tempoda ise, o zaman doğru yolda değilsinizdir.
Ne yapmalı?
Ağırlık antrenmanında biraz daha hızlı hareket etmeyi dene – hatta belki zaman zaman da daha yavaş. Her yeni aşamada seni zorlayacak şekilde hızlan ya da yavaşla ancak bu asla hareketlerinin özensiz olmasını sağlayacak düzeyde olmasın.
Hafif ağırlıkları kaldır
Ağır ağırlıkları kaldırmanın yaygın korkusu, çoğu asılsız ve mantıksız korku gibi, seni çok hantal yapacaktır. Çok büyük kasları büyütmek son derece zorken kadınlar için cinsiyetler arasındaki hormon farklılıkları nedeniyle daha da fazla zor. Daha ağır kaldırmak, 10 liradan 200 liraya kadar gitmek anlamına gelmez. İstikrarlı bir artışa bağlı kalarak güçlenme, kas güçlendirme ve fiziksel yeterlilikte gerçek kazanımlar garanti edilmektedir.
Ne yapmalı?
Bir süre için zorlu bir ağırlığı rahatça kullandıktan sonra, hedeflerini gerçekleştirmeyi dene ve yorulana dek durma. Hedeflerinden iki veya daha fazlasını gerçekleştirdikten sonra, ağırlığı artırmanın güvenli olduğuna emin olabilirsin.
Özetle:
Güç antrenmanı ile gerçek bir ilerleme yapmak kolay değil, ancak daha sonraki yıllarımızı güçsüz, hareketsiz ve ağrılı yaşamak daha da zor. İhtiyacınız olan tek şey tutarlılık ve gücün doğru karışımı. Daha ağır ağırlıkları daha yavaş kaldırın, hafif ağırlıkları daha hızlı kaldırın; güç antrenmanında başarıya giden yolda daha iyi olacaksınız!
İlginizi çekebilir: Plank hareketinde uzmanlaşmaya ne dersiniz?