Göz yogası nedir, nasıl yapılır?

Sürekli bilgisayar başında çalışan insanlar başta olmak üzere pek çok insan göz problemleri yaşıyor. Göz yorgunluğu ve göz çevresindeki cilt sorunları gibi durumlar bu problemlerin arasında bulunuyor. Sağlık profesyonelleri de bu problemler için göz yogasını öneriyor. Peki, yoga pratiği göze nasıl uyarlanır? Bu yazımızda, sizler için göz yogasının ne olduğunu ve nasıl yapıldığını kaleme aldık.

Göz yogası nedir?

Hayatı doya doya yaşayabilmemiz için gözlerimiz büyük bir önem taşıyor. Günlük yaşantımızda çok fazla çalıştırdığımız gözlerimizi bilinçli egzersizlerle desteklemediğimiz zaman sağlıksız bir görme duyusu ve göz yorgunluğu gibi sorunlar ortaya çıkabiliyor. Göz yogası ise bu durumlarla mücadele etmemize yardımcı olan bir pratik olarak bizlerle buluşuyor. Bu pratik, görme sağlığını destekliyor ve göz yorgunluğunu azaltıyor.

Uzun süre ekrana baktığımız, kitap okuduğumuz ya da araç kullandığımız zaman gözlerimizde gerginlik açığa çıkabiliyor. Göz yogası, bu gerginlikle başa çıkmak için sık sık tercih ediliyor. Bu pratik, gözlerdeki gerginliği hafifleterek gözlerin etrafındaki kasları güçlendiriyor. Temelde göz kaslarını gevşeten göz yogası esnasında göz bebekleri kontrollü bir şekilde hareket ettiriliyor. Uygulanan bu hareketler sayesinde göz çevresindeki kaslar farkındalıkla çalıştırılmış oluyor. Bu sayede, gözlerde dinçlik hissediliyor ve alışılagelmiş vücut yogasında açığa çıkan benzer etkiler gözlemleniyor.

Göz yogası, gözün arka bölümündeki ve göz çevresindeki dolaşımı canlandırıyor. Bu canlanmayla birlikte, gözlerdeki yorgunluk hissiyatı azaltılıyor ve ağrı gibi sorunlar iyileştiriliyor.

Göz yogasının yararları nelerdir?

Göz yogası, temelde göz yorgunluğunu azaltıyor. Gözlerdeki gerginliği hafifleten bu pratik, göz kaslarını güçlendirerek odaklanma yeteneğini de geliştiriyor. Ayrıca, bu pratik sayesinde daha net bir görüş açığa çıkıyor ve göz bölgesindeki rahatlama stres seviyesini azaltıyor.

Göz sağlığını fazlasıyla destekleyen bu pratik, uykusuzluk sonucunda oluşan göz kapaklarındaki ağırlığı da geçirebiliyor. Bununla birlikte, bu yoga türünün göz akındaki kılcal damarların belirginliğinin yani gözlerdeki kızarıklığın azaltılması amacıyla uygulandığını da belirtmek istiyoruz. Sabit bir noktaya odaklanmak zorunda kalan ve bu durum yüzünden yorgunluk yaşayan bireyler de göz yogasına başvurabiliyor. Göz kuruluğuna bağlı batma hissi, göz çevresindeki koyu halkalar ve kırışıklıklar ve göz altı torbaları için de bu pratik tercih edilebiliyor.

Göz yogası nasıl yapılır?

Göz problemleriyle mücadele eden bireylerden göz sağlığını daha da geliştirmek isteyenlere kadar neredeyse herkes tarafından göz yogası yapılabiliyor. Bu pratiğin uygulanması için belli başlı adımların takip edilmesi büyük bir önem taşıyor.

Bu pratik için ilk olarak ellerinizi ovuşturarak ısıtmalısınız. Daha sonra, avuç içlerinizi kapalı göz kapaklarınıza nazikçe yerleştirerek ellerinizin ısısını gözlerinizde hissetmelisiniz. Bu adımdan sonra, göz egzersizlerine geçebilirsiniz. İlk egzersiz için dik bir pozisyonda durarak başınızı hareket ettirmeden sadece gözlerinizi sağa ve sola doğru yavaşça hareket ettirmelisiniz. Bu hareketi 5-10 defa tekrarlayabilirsiniz.

Sağ-sol hareketinden sonra, yine dik durarak ve başınızı hareket ettirmeden gözlerinizi yukarı ve aşağı doğru hareket ettirmelisiniz. Bu hareketi de 5-10 kere tekrarlayabilirsiniz. Yukarı ve aşağı bakıştan sonra da daire çizmeye başlayabilirsiniz. Daire egzersizi esnasında gözlerinizle saat yönüne ve saat yönünün tersine büyük daireler çizmelisiniz. Bu egzersiz sayesinde göz kaslarınızın esnediğini ve rahatladığını hissedebilirsiniz.

Dördüncü egzersiz olan odaklanma için de bir kalemden veya parmağınızdan destek almalısınız. Kalemi veya parmağınızı yüzünüzün önüne getirerek burnunuza doğru yavaşça yaklaştırıp uzaklaştırmalısınız. Gözlerinizle yaklaştırma-uzaklaştırma hareketini takip ederek yakın ve uzak odaklanmayı geliştirebilirsiniz. Son egzersiz esnasında da gözlerinizi tekrarlı bir şekilde hızlıca kırpıp açmalısınız. Bu hareketi 10 kere tekrarladıktan sonra gözlerinizi yaklaşık 15 saniye kapalı tutarak dinlendirmeyi unutmamalısınız. Bilinçli bir şekilde gözlerinizi kırparak gözlerinize gerekli nemi sunabilirsiniz.

Aşağıdaki video aracılığıyla göz yogasının temel hareketlerini somut bir şekilde inceleyebilirsiniz. Gün içinde uzun süre ekran karşısında çalıştıktan sonra, kitap okurken düzenli aralıklarla ve gözlerinizde yorgunluk ya da bulanıklık hissettiğiniz zamanlarda bu pratiği uygulayarak göz sağlığınızı destekleyebilirsiniz.

Eye Exercises to improve Eyesight and Vision | Daily Yoga for Eyes Part 1 | Yogalates with Rashmi

İlginizi çekebilir: Yüz kaslarını kuvvetlendirmenin etkili yolu: Yüz yogası

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!