X

Göz altı morluklarından kalıcı olarak kurtulmak mümkün mü?

Göz altı morlukları yorgunluk veya yaşlanmadan kaynaklanabilirler. Soğuk kompres, çay torbaları veya başka ev çözümleri ile görünümlerini azaltabilirsiniz veya bir dermatologtan tedavi alabilirsiniz. Bu morluklar ciddi bir sağlık problemi midirler? Aslında değiller fakat pek çok insan onların kendilerini yorgun, yaşlı ve sağlıksız gösterdiğini düşünüyor.

Hem doğal hem de tıbbi pek çok yöntem mevcut ve bunlarla göz altındaki mor halkaların görünümünü azaltmak mümkün. Bunları hepsi kalıcı olmasa da, düzenli olmak ve bakım yapmak görünümlerini azaltacaktır.

Gözlerimin altında neden morluklar var?

Göz altındaki mor halkalar genellikle yorgunluktan kaynaklanırlar ancak aşağıdaki gibi başka sebepleri de var:

  • Alerjiler
  • Alerjik rinit
  • Atopik dermatit
  • Kontakt dermatit
  • Kalıtım
  • Pigmentasyon düzensizlikleri
  • Gözleri kaşımak ve ovmak
  • Güneşe maruz kalmak

Morlukların bir diğer sebebi ise doğal yaşlanma sürecidir. Yaşlandıkça yağ ve kolajen kaybı oluşur ve deri genelde incelir. Bu da göz altlarındaki kırmızı-mavi damarların daha görünür olmalarına yol açar.

Ayrıca insanlar yaşlandıkça göz kapaklarında genelde şişkinlikler ve boşluklar oluşur. Bu fiziksel değişimler ise göz altına doğru gölge yaparak koyu halkalar gibi görünmelerine sebep olurlar.

Göz altı morluklarından kurtulmanın en hızlı yolları nelerdir?

Göz altındaki morlukları tamamen ortadan kaldırmak veya görüntüyü iyileştirmek için pek çok yöntem mevcut. Herkes farklı olduğundan her yöntemin sizde çalışması mümkün değil ancak bazıları işe yarayabilir.

Tüm tedavilerde olduğu gibi planınızı önce doktorunuzla paylaşıp sonra test yapmanız iyi olacaktır.

  • Uyku: Uykusuzluk ve yorgunluk göz altında morluklara sebep olur. Ayrıca sizi solgun gösterir ve göz altlarının öne çıkmasına yol açar. Bu nedenle her gece en az yedi ila sekiz saat uyumanız gerekir. Ayrıca uyku hijyeniniz de iyi olmalıdır.
  • Yükseklik: Uyuduğunuzda başınızın altına fazladan yastık koyarak sıvı akışının göz altlarına doğru gitmesine engel olabilirsiniz.
  • Soğuk: Genişleyen kan damarları bazen göz altlarının koyulaşmasına sebep olurlar. Soğuk kompres buradaki damarların daralmasını sağlar ve bu da morlukları azaltır.
  • Güneş: Yüzünüze daha az güneş gelmesi fayda sağlayacaktır.
  • Nemlendiriciler: Göz altlarına yardımcı olacak pek çok nemlendirici krem mevcut. Bunların büyük kısmında kafein, E vitamini, aloe, hyaluronik asit veya retinol bulunuyor.
  • Salatalık: İnce salatalık dilimlerini morlukların üzerine 10 dakika kadar koymak fayda sağlayabilir. Sonrasında bölgeyi suyla durulayın. Günde iki defa uygulanabilir.
  • Badem yağı ve E vitamini: Doğal tedaviyi savunanlar eşit miktarda badem yağı ve E vitaminini karıştırmayı öneriyorlar ve sonrasında tam yatmadan önce karışımı masaj yaparak morluklara sürüyorsunuz. Sabah bölgeyi soğuk suyla yıkıyorsunuz. Bu süreç halkalar gidene kadar her gece uygulanıyor.
  • K vitamini: 2015 yılındaki bir çalışmaya göre kafein ve K vitamini sürülmüş bir pedi göz altına koymak kırışıklık ve siyahlıkların önüne geçmeye yardımcı oluyor.
  • Çay torbaları: Doğal tedavi önerenlerin bir diğer önerisi ise iki tane kafeinli çay torbasını sıcak suya batırıp sonrasında buzdolabında birkaç dakika soğutup gözlerin altına yerleştirmek. Beş dakika sonra alıp bölgeyi suyla durulayabilirsiniz.

Doktorlar ne öneriyor?

Doktorunuz morlukların sebebine bağlı olarak tıbbi bir tedavi önerebilir. Genel öneriler şöyle:

  • Cildin rengini açan kremler: Göz altı hiperpigmentasyonunu hafifletmek için azelaik asit, kojik asit, glikolik asit veya hidroquinone içeren kremler yazılabilirler. Bu kremlerin bazılarının daha düşük aktif bileşenli halleri reçetesiz olarak da bulunabilirler.
  • Lazer terapisi: Lazer tedavisi ile ısı kullanılarak hasarlı hücreler buharlaştırılırlar. Göz altındaki koyu pigmentleri hedeflemek mümkündür. Kremle birlikte kullanıldığında yeni kolajen oluşumu da sağlayabilir.
  • Kimyasal peeling: Doktorunuz hafif bir kimyasal peeling ile göz altındaki koyu pigmentleri açmayı da deneyebilir. Genelde glikolik asit, retinoik asit veya hidroquinone kullanılır. Ayrıca salisilik asit, laktik asit ve resorkinolden oluşan Jessner peeling uygulaması da yapılabilir.
  • Göz kapağı ameliyatı: Göz kapaklarındaki yağ dokusunun azaltılması için operasyon uygulanabilir. Böylece göz kapaklarının göz altlarına düşürdüğü gölge azalır ve morluklar görünmez hale gelirler.
  • Dolgular: Dermal dolgular kullanılarak göz altlarının daha dolgun olmaları ve ayrıca kaybolan dokuların tamiri sağlanabilir.

Sık sorulan sorular

Ne zaman doktora görünmeliyim?

Eğer göz altındaki şişkinlik ve renk kaybı sadece bir gözde varsa, doktorunuza bundan bahsedin. Özellikle giderek kötüleşen vakalarda bu durumu atlamayın.

Göz altı morluklarından kalıcı olarak kurtulmak mümkün mü?

Hem doğal hem de medikal pek çok çözüm mevcut ve bunlar bazen kalıcı bazen geçici çözümler yaratabilirler. Yeterince uyumak, ayrıca vitamin, yağlar, çay ve kimyasal peeling gibi uygulamaların bir kombinasyonundan faydalanılabilir.

Hiçbiri uzun vadeli sonuç vermeyebilir ancak düzenli olarak uygulanmaları morlukların ortaya çıkışlarını azaltacaktır.

Neyin eksikliği onlara sebep olur?

Pek çok sebebi olabilir ancak araştırmalara göre demir eksikliği ve B 12 vitamini eksikliği rol oynayabilir. Göz altında koyu morluklara sahip olmak genelde bir sağlık endişesi yaratmasa da kozmetik sebeplerle onlardan kurtulmak isteyebilirsiniz.

Koyu halkaların görünümünü azaltmak veya ortadan kaldırmak için pek çok ev çözümü veya tıbbi tedavi mevcut. Hangi seçeneğin size daha uygun olduğunu anlamak için doktorunuza danışabilirsiniz.

Kaynak: healthline

İlginizi çekebilir: Göz sağlığınız için masaj önerileri: Qigong göz egzersizleri

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!
İlgili Makale