X

Google Maps haritalara bakan kişiye göre sınırları değiştiriyor mu?

Google Maps ulusal sınırları olması gerektiği gibi mi gösteriyor yoksa onları kendi mi yaratıyor? Bir ülke bu harita konusunda aynı fikirde olmadığında bunun ne gibi politik ve legal dallanmaları oluyor? the Columbia Journal of Transnational Law’da yayınlanan Google’s World adlı yeni bir çalışma, bu konuyu inceliyor.

Çalışmanın yazarı Ethan R.Merel ‘Eğer bir ülke iki veya daha fazla ülkeyle ihtilaflı ise, Google servislerinde görülen sınırı eğer A ülkesinden giriliyorsa o ülkeye bağlı görülüyor, fakat eş zamanlı olarak B ülkesinin yerel servislerinden giriliyorsa B ülkesinin fikirlerine bağlı olarak değişiyor.’ diyor.

Merel bu politikanın, yani farklı kullanıcılar için farklı harita versiyonlarının gösterilmesi, temel çıkış noktasının ülkeler arası anlaşmazlıklardan doğduğunu düşündüğünü dile getiriyor:

Merel’e göre her ne kadar Google’ın kartografi platformu Google Maps ve Google Earth dünyada en çok tercih edilen servisler olsalar da, sınırları eklemek ve ana özellikler isimlendirme konusundaki metodolojisi tamamen kontrolsüz ve geleneksel haritacılık doktrininden sapmış durumda. Google haritaları ülkelerin kendi inançlarına ve yasalarına göre düzenliyor, yani haritalar tek ve objektif gerçekliği göstermiyor, onun yerine var olan perspektifleri tasdik eder bir şekilde gösteriyor.

İlgili yazı: İlginç Google Maps görüntüleri 

Merel, Birleşmiş Milletler’in Google’a yardım etmesi ve ülkeler arası sorunları çözmesi gerektiğini belirtiyor.

Google Maps nedeniyle Costa Rica ve Nicaragua arasında çekişmeler yaşanmış durumda. Merel ayrıca, gücü ustalıkla kullanan Google’ın, kurumsal mevkidaşlarına göre jeopolitik rolü bir ülkeden veya uluslararası yargıçtan çok daha kıyaslanabilir olması gerektiğini söylüyor ve bu noktada Birleşmiş Milletler gibi ülkeler üstü bir aktörün, haritalar konusunda oluşan çekişmelerin engellenmesi konusunda gerekli olduğunu düşünüyor.

Hem Google hem de BM zorlukları kabul ederek bu konuda bir planları olduğunu söylüyorlar. Her 4 yılda bir toplanan Birleşmiş Milletler Kartografya Konferansları‘nda ülkeler yeterli sıklıkta bir araya gelmedikleri için oluşabilecek çekişmeleri bastırma konusunda yetersiz kalıyorlar. Merel’in çalışmasında belirttiği üzere Google, Birleşmiş Milletler’in bilgisini kullanmak ve otoritesini kabul etmek konusunda istekli olsa da, BM’nin yayımları yetersiz bir şekilde detaylandırılmış ve toponomi sorunu konusunda nötr kalıyor. Yani bir başka deyişle, Google BM’nin haritalarını kullanma konusunda istekli olsa da, BM’nin haritaları Google’ınki kadar detaylı değil.

‘Nihayetinde, karar geleneksel devlet aktörlerin eline kalmış durumda ve ülkeler bu noktada 21.yy’da gönüllü olarak kartografya üzerinden gönüllüce ellerini mi çekecekler yoksa şu andaki gibi konuyla alakalı mı kalacaklar karar vermeleri gerekiyor.’ diyerek ülkelerin aksiyon almaları gerektiğinin altını çiziyor Merel.

Kaynak:

popsci.com

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!
İlgili Makale