dummy

Gizli korkuların ilişkini nasıl sabote ediyor: Fark etmeden aşkı engelleyen 5 düşünce tuzağı

Aşkı bulmak, sürdürmek ve derinleştirmek çoğu zaman dış etkenlere bağlıymış gibi görünse de en büyük engel çoğu zaman kendi içimizde. Bazen farkında olmadan sergilediğimiz düşünce kalıpları, en iyi giden ilişkileri bile sabote edebiliyor. En fazla kullanılan genelleme hallerini toparlamaya çalıştım 🙂

dummydummy

“Beni gerçekten sevse değişirdi.”

Sevgi ve değişim arasındaki çizgi bazen belirsizleşebilir. Partnerinin bazı yönlerini değiştirmesini istemek normaldir, ancak sevgiyi değişimle eşdeğer görmek ilişkiyi çıkmaza sokar. Gerçek sevgi, karşındaki kişiyi olduğu gibi kabul edebilmektir. Kendi beklentilerini gözden geçirdiğinde, gerçekten sevgi mi yoksa kontrol mü istediğini fark edebilirsin.

 “İlişkiler zaten zamanla sıkıcı hale gelir.”

İlişkinin heyecanı azaldığında, bunun kaçınılmaz olduğunu düşünmek büyük bir yanılgıdır. Aşkta monotonlaşmak bir kader değildir ancak çaba gösterilmediğinde kaçınılmaz hale gelir. Eğer bu düşünceye sahipsen ilişkinin heyecanını yeniden canlandırmak için yeniliklere açık olup olmadığını kendine sorabilirsin.

“Mutlu olmak için partnerime ihtiyacım var.”

Bu düşünce, ilişkine aşırı bağımlılık yükleyerek sağlıksız bir dinamik oluşturabilir. Partnerin mutluluğunu tamamlayan biri olabilir, ancak mutlu olmanın tek kaynağı olmamalıdır. Duygusal bağımsızlık geliştirdiğinde ilişkinde daha sağlıklı bir denge kurabilirsin.

“Terk edilmekten korkuyorum, bu yüzden fazla bağlanmamam lazım.”

Geçmişte yaşanan hayal kırıklıkları ve terk edilme korkusu, yeni ilişkileri farkında olmadan sabote etmene neden olabilir. Duygusal olarak mesafeli durmak, seni güvende hissettirse de derin bağlar kurmanı engelleyebilir. Güvenli ilişkiler, korkular yerine cesaretle inşa edilir.

“Benim için doğru kişi olmalı, hiç sorun yaşamamamız lazım.”

Gerçek aşk, mükemmel uyum demek değildir. İdeal partnerinle bile zaman zaman anlaşmazlıklar yaşarsın. Önemli olan, bu sorunları nasıl ele aldığın ve birlikte büyümeye ne kadar istekli olduğundur. Eğer küçük sorunları bile büyük krizler gibi görüyorsan, belki de ilişkilerdeki beklentilerini gözden geçirmenin zamanı gelmiştir.

Bilinçaltındaki bu düşünce tuzaklarını fark edip dönüştürdüğünde ilişkinde çok daha sağlıklı ve mutlu bir dinamik yaratabilirsin.

Kendine şu soruyu sormayı unutma: Sevgiyi gerçekten kabul etmeye hazır mıyım?

İlginizi çekebilir: Niyet ettim kendi rızam için 2025 yılını anlamla, aşkla ve bollukla doldurmaya

Aslı Yirsutimur: Merhaba ben Aslı! 1988’de İstanbul’da doğdum. Lisans hayatımı Ankara ve Almanya’da tamamladım. Ankara Üniversitesi Sosyal Antropoloji ve İletişim çift anadal mezunuyum. Almanya’da Avrupa Etnolojisi okudum. Daha sonra Anadolu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirdim. Gazetecilik alanında yüksek lisans derslerimi tamamladım. Şu anda Marmara Üniversitesi Kişilerarası İletişim Bölümü’nde yüksek lisans tezimi yazıyor ve eril dişil arketipler üstüne araştırmalar yapıyorum. Üniversitede aldığım kuramsal alt yapı ve iletişim tekniklerini çeşitli sitelerde yazarak pekiştirmeye ve fikirlerimi herkesle paylaşmaya başladım. Bir yandan içerik üretirken bir yandan da öğretmenlik yaptım. Öğrencilerime daha faydalı nasıl olabilirim ve kariyerimde nasıl fark yaratabilirim diye düşünürken yolum koçluk ve psikoloji eğitimleri ile kesişti. 2011’den beri psikoloji eğitimleri ve iletişim bilgimi referans alarak yol arkadaşlığı yaptığım koçluk sistemimle yetişkinlerin ve öğrencilerin hayatına dokunurken kurumsal alanda da danışmanlık veriyorum. Kurumsal/bireysel eğitimler ve düzenlediğim atölyelerle de evrendeki iyi yaşam çemberinde yeni nesil rehber olma görevime devam etmekteyim. Çeşitli site, e-dergilerde ve kendi sosyal medya hesabımda içerik üretip yazmaya devam ediyorum. Aynı zamanda freelance editörlük yapıyorum. Tanıştığımıza çok memnun oldum!
İlgili Makale
whatsapp