Gizemli psoas kasını esnetmek için 5 yoga pozu

Ruhun kası olarak da bilinen, bel kemiği ve bacaklar arasında konumlanan psoas kası, hareket ve denge gibi birçok bedensel fonksiyonumuzu desteklemektedir. Dans ederken, koşarken, yoga yaparken ya da bilgisayar başında otururken hep psoas kası devrededir; çünkü bu kas grubu gövdemiz ve bacaklarımız arasındaki bağlantı görevini üstlenmekte ve duruşumuzu etkileyerek omurgamızı dengelemektedir.

Yapılan incelemeler ve araştırmalar, psoas kasının kısalması veya sertleşmesinin, bedenin yapısal sorunlarının yanında birçok psikolojik rahatsızlığın temelindeki neden olabileceği şeklinde de yorumlanmaktadır. Psoas kası, bazı temel fiziksel ve duygusal tepkilerimizle yakından ilgilidir. Örneğin; sıkı bir psoas kası; beynimize, vücudun tehlikede olduğu mesajını iletmektedir. Düzenli olarak iletilen bu tehlike ve stres mesajları, vücuttaki stres hormonu seviyesini artırarak tükenmiş bir bağışıklık sistemi ve yorgun düşmüş böbreküstü bezlerine sebep olur.

Psoas kasının esnetilmesinin faydaları

Bel çukuru olarak bilinen ve bir postür kusuru olan lordoz, psoas kasının kısalması sonucu oluşan fiziksel bir bozukluktur. Bel ağrısı, diz ağrısı ve hatta eklem ağrıları şeklinde ortaya çıkan bazı fiziksel sorunlar, düzenli şekilde yapılacak olan esneme egzersizleri ile düzeltilebilmektedir. Psoas kasının esnetilmesi ile vücuttaki gerilim azaltılıp, köklenme ve dinginlik artırılabilir. Ayrıca bu kasın gevşek bir durumda olması psikolojik bir rahatlama sağlayarak kişinin ânda kalmasını destekler.

İlgili yazı: Fiziksel ve duygusal acıların kaynağı “ruhun kası” psoas’ta gizli
psoas kası

Psoas kasının esnetilmesi veya güçlendirilmesi sırasında kararlılık ve süreklilik çok önemlidir. Sistematik bir şekilde uygulanacak olan rahatlatıcı yoga pozları ile psoas kası üzerinde oluşmuş olan gerginlik azaltılır, kan akışı düzenlenir ve vücutta oluşan stres düzeyinin düşürülmesine yardımcı olunur.

Psoas kasını esnetmek için aşağıda önerdiğim yoga pozları içinde en az 20 – 30 saniye kadar, sakin bir nefes alışverişi ile kalmaya çaba harcamalısınız. Bu şekilde pozda derinleşerek, duruşun sağlayacağı iyileştirici etkilerden maksimum düzeyde yarar sağlayabilirsiniz.

1.  Güvercin – Pigeon –  Eka Pada Rajakapotasana 

güvercin pozu

2 – Geniş Açılı Oturarak Öne Eğilme – Wide Angle Seated Forward Bend – Upasvistha Konasana

geniş açılı oturarak öne eğilme

3.  Kertenkele – Lizard – Utthan Pristhasana

kertenkele

4. Mutlu Bebek – Happy Baby – Ananda Balasana

mutlu bebek

5. Baş ile Dize Eğilme – Head to Knee Forward Bend – Janu Sırsasana 

Baş ile dize eğilme

Gözde Kızılkan Mimar & Şehir Plancısı & Yogi
Gözde; İstanbullu bir mimar, şehir plancısı, gezgin, yogini, sanat ve sporsever. Alman Lisesi’nden mezun olduktan sonra, lisans eğitimini Almanya’da bulunan Bauhaus Üniversitesi’nin mimarlık bölümünde ... Devam