X

Giysilerinizin ömrünü uzatmak için dikkat etmeniz gerekenler

Moda endüstrisi çevreyi en çok kirleten, doğal kaynakları en fazla tüketen sektörlerden biri. Her ne kadar çevre dostu, sürdürülebilir moda markalarının sayısı giderek artsa da en çevreci hareket her zaman daha az tüketmek. Enerji kaynaklarında ya da gıdalarda nasıl ki israfı önlemek için çaba harcıyorsak gardırobumuzda da bir şeyler yapabiliriz. Nasıl mı? Sahip olduğumuz kıyafetleri daha uzun süre kullanarak ve bu sayede yenilerini satın almaya ihtiyaç duymayarak. Öyleyse kıyafetlerimizin ömrünü uzatacak ipuçları ile hem çevreye verdiğimiz zararı azaltabilir hem de bütçemizi koruyabiliriz. İşte giysilerin ömrünü uzatmak için dikkat etmeniz gerekenler:

Giysilerinizi çok sık yıkamayın.

Deterjan ve yumuşatıcılar giysilerinizi erken yıpratabilir. Çorap, iç çamaşırı, tişört, tayt gibi teninize yakın olan ve teri emen hassas ve kişisel hijyen için önemli olan kıyafetler her kullanımdan sonra yıkanmayı gerektirse de diğer parçalar için aynı durum geçerli değil. Örneğin, ceketlerinizi ya da kotlarınızı 3-4 kez giydikten sonra yıkayabilirsiniz. Öte yandan, özellikle çok kısa bir süre için giydiğiniz kıyafetleri eğer terlemediyseniz ya da kirlendiklerini düşünmüyorsanız havalandırmayı deneyebilirsiniz. Böylece yıkamadan ferah bir dokunuş sağlayabilirsiniz.

Yıkama talimatlarına uyun.

Kıyafetlerinizi yıkamanız gerektiğinde etiketlerindeki yıkama ve bakım talimatlarına göz atın. Sonuçta, boş yere orada değiller 😊. Yanlış ısı, deterjan veya program kıyafetlerinize zarar verebilir. Uzun süre giysilerinizin keyfini çıkarmak istiyorsanız kaç derecede, hangi programda yıkamanız gerektiğini, kurutma makinesi ve ütünün uygun olup olmadığını öğrenin.

Benzer kumaşları birlikte yıkayın.

Muhtemelen beyazları ve koyu renkli giysilerinizi ayrı ayrı yıkamanız gerektiğini biliyorsunuz ancak, bu kadarı yeterli değil. Çünkü renkler kadar dokulara da dikkat etmek şart. O nedenle kotlarınızla iç çamaşırlarınızı birlikte yıkamak pek iyi bir fikir olmayabilir. Benzer dokulardaki uyumlu kumaşlara sahip kıyafetlerinizi bir arada yıkayarak zarar görmelerini engelleyebilirsiniz. Örneğin, tişörtlerinizi, penye eşofman veya şortlarınızı beraber yıkayarak suyun içinde ahenkle dönmelerini sağlayabilirsiniz 😊.

Engellere karşı dikkatli olun.

Ne engeli dediğinizi duyar gibiyiz, hemen belirtelim: Kıyafetlerin büyük düğmeleri, kalın fermuarları, taşlı aksesuarları gibi kumaşlara zarar verebilecek parçalarına karşı dikkatli olmalısınız. Yıpratıcı etkilere sahip materyalleri olan kıyafetleriniz birlikte yıkadığınız diğer giysilerinize takılarak sökülmelerine, yırtılmalarına ya da varsa üzerlerindeki baskının kalkmasına neden olabilir. Bu nedenle sürtünmeyi azaltmak için onları daha az ve hassas olmayan giysilerle birlikte yıkayabilir, çamaşır filesinin içinde makineye atabilirsiniz.

Kurutma makinesinden kaçının.

Kurutma makineleri özellikle kış aylarında kurtarıcı bir rol üstlenerek zaman kazandırsa da ne yazık ki kıyafetlerin ömrü için pek de doğru bir tercih değiller. Giysilerinizi küçültmenin yanı sıra zamanla liflerinin de bozulmasına neden olan kurutucular yerine doğal yöntemlerle çamaşırlarınızı asıp kurutmanız en iyisi olacaktır. Böylelikle hem enerji tasarrufu yapabilir hem de kıyafetlerinizi uzun süre giyebilirsiniz.

Asmak yerine katlayın.

Giysilerinizin esnememesi ve şeklini kaybetmemesi için mümkün olduğunca askıya asmaktan kaçının ve katlayarak yerleştirin. KonMari metodu ile katlamayı deneyerek hem yerden tasarruf edebilir, hem de aradığınız kıyafeti dolabınızda, çekmecenizde kolayca bulabilirsiniz. Yine de asmanız gereken kıyafetleriniz varsa plastik askılar yerine kadife askıları tercih edebilirsiniz. Kadife askıların yumuşak kaplamalı kenarları, giysilerinizi zamanla gerebilecek, yırtabilecek veya zarar verebilecek sürtünmeyi azaltarak kıyafetlerinizin ömrünü uzatabilirsiniz.

Dilerseniz KonMari metodu için aşağıdaki videoya göz atabilirsiniz:

Kozmetikleri dikkatli kullanın.

Birçok insan parfüm, saç spreyi ve diğer güzellik ürünlerindeki bileşenlerin giysilere zarar verdiğinin farkında olmadığından dikkatsizce kullanmaya devam edebilir. Eğer siz de onlardan biriyseniz artık bir şeyleri değiştirebilirsiniz. Çok fazla parfüm sürmekten kaçınarak, saç spreyi kullanırken kıyafetlerinize gelmesini engelleyerek, fondöten, kapatıcı gibi kimyasal içerikli makyaj malzemelerinin giysilerinizle temasını engelleyerek kıyafetlerinizi daha uzun süre kullanabilirsiniz.

Lekelere hemen müdahale edin.

Ne yazık ki hepimizin bildiği gibi, yerleşik lekeler giysileri mahvedebilir. Üzerinize özellikle yağlı, yoğun yapıda bir şey döküldüğünde mümkün olduğunca hızlı bir şekilde çıkararak lekenin daha da derinlere inmesini önleyerek en sevdiğiniz elbisenizden feraget etmek zorunda kalmayabilirsiniz. Evde olmadığınız zamanlar için acil durumlarda kullanabileceğiniz leke çıkarıcı kalem veya küçük leke çıkarıcı mendilleri çantanızda bulundurabilirsiniz.

Tüylenme ve tiftiklenme sorunlarını çözün.

En sevdiğiniz kazağınız tüylendi diye ondan vazgeçmeyi mi düşünüyorsunuz? Durun. Küçük bir el aleti işinize yarayabilir. Kumaş tıraş makinesi ya da tiftik aleti gibi farklı isimlerle anılan minik bir makine ile kıyafetlerinizi yeniden canlandırabilir; iplik, kabarıklık, tüylenme gibi sorunlardan kurtulabilirsiniz. İsterseniz basit bir tıraş bıçağı ile de tiftikleri toplayabilirsiniz. Ya da geniş bir bant yardımıyla da kumaşın üzerindeki tüyleri toplayabilirsiniz. Bizce denemeye değer.

Bonus: Tamir edin.

Hem doğaya hem bütçenize dost bir alışkanlık kazanmak ve kıyafetlerinizi uzun süre giymeye devam etmek istiyorsanız biraz el becerilerinizi ve yaratıcılığınızı geliştirmenizde fayda var. Sıkıldığınız kıyafetleri kesip biçerek yeni bir şeylere dönüştürebilir; sökülen, yırtılan giysilerinizi dikebilir, farklı bir hareket katmak için aksesuarları üzerine işleyebilirsiniz. Eğer zaman ayıramayacağınızı ya da elinizin yatkın olmadığını düşünüyorsanız işinin ehli bir terzi aramaya başlasanız iyi olur 😊.

İlginizi çekebilir: Her kadının gardırobunda bulunması gereken zamansız kıyafetler

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!
İlgili Makale