Amerikalıların, her sene ortalama 36,7 kg ağırlığında giysi, perde, çarşaf vb tekstil ürünlerini çöpe gönderdiğini biliyor muydunuz?
Yeniden kullanılabilir tekstil ürünlerinin atık olarak değerlendirilme oranı gerçekten çok ama çok fazla. Öyle ki Tekstil Geri Dönüşüm Konseyi’nin açıkladığı rakamlara göre, yeryüzündeki katı atık alanlarının %5’ini bu ürünler kaplıyor! Ayrıca bu ürünlerin üretimi sırasında salınan sera gazları ve kullanılan kimyasal tekstil boyası atıkları, ekolojik dengenin bozulmasında son derece etkili bir rol oynuyorlar.
En sıradan tekstil ürününü üretmek bile doğal kaynakların harcanmasına sebep olurken biz de Uplifers olarak bu kirliliği ve enerji sarfiyatını engellemek için neler yapabiliriz biraz kafa yorduk:
İlginizi çekebilir: Zen ve minimalizm sanatına giriş: Zen psikolojisi
Elbiselerinizi satın
“Ne yani eskimiş elbiselerimi satmakla mı uğraşacağım?” demeyin çünkü biraz eskiyen elbiselerinizi çöpe atmak yerine satarsanız hem doğaya saygı göstermiş, hem kendinizi tüketim çılgınlığından bir nebze kurtarmış hem de bütçenize katkı sağlamış olursunuz. Bunun için şehrinizde bulunan 2. El eşya dükkanlarının kapısını çalabileceğiniz gibi, satışınızı lokal pazarlarda, eğlenceli garaj satışı etkinliklerinde veya internetteki 2. El giysi satış platformlarında da yapabilirsiniz.
Bağışlayın
Çok eskimemiş, nispeten iyi durumda olan fakat uzun süredir giymediğiniz kıyafetleri biraz elden geçirdikten ve kategorize ettikten sonra sivil toplum kuruluşlarına bağışlayabilirsiniz. Çünkü özellikle evsizler, göçmenler ve devlet yardımıyla geçinen yoksul insanların en büyük gereksinimlerinden biri de daima 2. Plana atmak zorunda kaldıkları tekstil ürünleridir.
Değerlendirin
Satmaya ya da vermeye kıyamadığınız ya da artık sağında solunda yırtıklar / delikler olan elbiseleriniz varsa bunları değerlendirerek daima gözünüzün önünde olmalarını sağlayabilirsiniz. Örneğin eski tişörtlerinizi şeritler halinde keserek bir kilim dokuyabilir ya da farklı renk ve desendeki gömleklerinizi patchwork bir yatak örtüsüne dönüştürebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Evdeki kullanılmayan malzemeleri dekoratif objelere dönüştürmenin yaratıcı yolları
Kaynak:
upworthy.com