X

“Gitmek” sadece gidince mi hak eder bir eylem olmayı?

İlkokul sıralarından beri aklımıza kazınan bir cümle ile açıyorum bugünkü yazımı: “Türkler göçebe bir topluluktu“. Sonra şarkılarımızdan birisi geliyor aklıma; “alırım başımı giderim efeler gibi hey!“. Kitaplarımızdan da bir tane; “git kendini çok sevdirmeden!“. En son Feridün Düzağaç’ın isyanını duyuyorum; “Gitmek çözecekse ve biri gidecekse, buralar gitsin, sen gitme!“.

Gitmek üzerine kurulu hayatlar kuranlardan mısınız?

Evet, neden hep sen gidiyorsun, ben gidiyorum ki? Buralar gitsin artık! Değil mi ama?

Gitmek üzerine kurulu hayatlar kuranlardan mısınız? Kalıcı bir şey yaparken sonunda giden mi oluyorsunuz? Gelecek planlarınız gitmek konulu mu? En basiti, yaşadığın evden bile birkaç günlüğüne gidince, “ohh be!” mi diyorsun? Belki sevgilinden bile gidince, bir nefes alıyorsundur? Ya da bir projeden çekiliyorsun ve kocaman bir “oooh bee, dünya varmış” mı? Yani her şeyin sonunda gitmek var ise, neden başlıyorsun? Yarın yine başlayacaksan, sonunda yine gidecek olduğunu biliyor musun?

Nereye gidiyorsun? Biliyor musun nereye gitmek istediğini? Bilmiyorsun… Kabul edince hafifleyebiliyorsun sadece. Ben mesela, ben de bilmiyorum. Sonsuz bir gitmek dürtüsü var bildiğim, kendimi de bildiğimden beridir süregelen. Hiç azalmayan, dönem dönem artan, arttıkça kabaran, derya deniz gitmeler… Yaşadığım evlerden yaşadığım semtlerden bile bir süre sonra gitmeye kalkışan ve sonunda giden de! Gittikçe, gitmelere düştüğünün farkında bile olmayan. Demek ki gideceğim yerler bunlar değil diyorum, çok deniyorum, hep deniyorum. Sonra bir şekilde bir zaman geliyor ve bir yola daha giriyorum ve içime gidiyorum. Gitmek mi denir, dönmek mi? Soruyorum, ama gidiyorum da bir yandan. Sessizce, oturuyorum. Bir saat iki saat derken meditasyonlarımda da gidişlerim oluyor. Açtığımda gözlerimi, huzurluyum da aslında buralarda. Ama “ya, oralarda olsaydım?“lar başlıyor. Günlük hayatın kaosunda sürüklenirken, arka planda çalışan bir gitmeler var, programlıyor sürekli, olasılıklar hesaplıyor. Tutunduğun tek şeyin gitmek olması gerçekliğini yaşıyorsun. Gidince ne olacak acaba? Bilemiyorsun da. Tam olarak gidince ne olacak? Kocaman bir boşluk, bir hiçlik belki de.

Gelecek planlarınız gitmek konulu mu?

İstediğin yere git, km’lerce uzaklara, okyanusları aş, git gidebildiğince, için de seninle gelmeyecek mi? İçindeki o dengeyi bulmadıkça, gitmelerin de fayda vermeyeceğini bilerek bazen, gitmeye kaçıyor zihnim. Bu belki daha çok kendime gitmeyi perçinliyor. Önce biraz sarsıyor ki, toparlansın. Hep öyle değil midir hayatta her şey düşündüğümüzde? Bu yol katman katman..

Belki atalarımızdan yadigar, genetik, belki ilkokul sıralarında göçebeliğe şartlandırıldı zihinlerimiz istemeden, bir gitmek kelimesi ile yoğruldu hayatlarımız belki. Belki de alakası yok. Bilinmez… Ama gitmelerden gitmek beğenmekteysen, kendine de uğraman gerekiyor bu yollarda.. Bu yollar hep senden geçiyor, sana çıkıyor. Attığın her adımda seni görüyorsun karışında, döndüğün her kavşakta sen varsın. Demem o ki; gitmeye değer. Ne demiş Mevlana; “Bu senin yolun yalnızca. Başkaları seninle yürüyebilir, fakat hiç kimse senin için yürüyemez…” 

Ve  farz et ki, yazdıklarımı anlayabildin. Ya anlayamadıkların? Ya yazıp da sildiklerim? Ya yazamadıklarım?

Şimdi sen yaz… Haydi, sen çiz.

 

İlginizi çekebilir: Zaman akarken ne aynı kalabilir ki değişmeden?

Şebnem Pınar: Merhaba! Yazılarımda benim 'anlama yolculuğumu' okuyor olacaksınız. Beni anlamak için yazan birisi olarak tanımlamak da isteyebilirsiniz. Şimdi daha önceden edindiğiniz tüm varsayımları ve okurken yapacağınız tüm kritikleri bir kenara bırakıp, sadece okuyun. İdraki de doğal sürecine bırakın... Okuduğunuz an anladığınız şey az sonra değişebilir! Bunu hatırlayın. Bu sizin size yapabileceğiniz en güzel şey!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale