X

Getirdikleri yorumlarla sanata bakış açımızı değiştiren 7 sanatçı

Sanatın ne olduğu sorusuna verilebilecek bir sürü cevap var. Hepimiz çevremizi saran güzellikleri farklı şekillerde yaşıyoruz. Dolayısıyla hepimizin sanatçı tanımı da farklılıklar gösteriyor.

Ancak bu yazıda yer verdiğimiz sanatçılar, siz fark etmiş olun ya da olmayın, sanata dair yorumlarınıza farklı etkilerde bulundular. Her biri eserlerini üretmek için genele tamamen aykırı, çok farklı işlere imza attılar. İşte onlardan 7 tanesi:

Banksy

Gerilla sanatçıların çoğu için sanatla uğraşmak, eserlerinin yapılır yapılmaz yıkılması veya zarar görmesi anlamına geliyor. Ne var ki İngiliz grafiti sanatçısı Banksy için durum öyle değil. Banksy’nin sahip olduğu siyasi tutumla şekil verdiği eserleri, oldukça övgü alıyor ve korunuyor.

Milyonların görmek için akın ettiği eserlerinde önemli toplumsal konulara değinen Banksy, yeni bir alt kültür yaratarak sokak sanatının yaygınlaşmasını sağladı. Ancak sanatçının kimliği hala bilinmiyor.

Andy Warhol

21.yüzyılın en etkili sanatçılarından biri olan Andy Warhol; güzel sanatlar, fotoğraf, yazı ve sinema alanında birçok şahesere imza attı. Eserlerinde sıklıkla tüketici ürünlerini kullanan Warhol, kendisi de çoğu zaman işlerinin fabrika benzeri üretimini gerçekleştirdi. Aynı zamanda ünden, paradan ve statüden de çok hoşlanan sanatçı, genellikle diğer sanatçıların kar gütmeyle ilgili endişeli tavırlarından da çok uzaktı.

Lars von Trier ve Thomas Vinterberg

Danimarkalı film yapımcıları Lars von Trier ve Thomas Vinterberg, sinemada yarattıkları yeni çerçeve ile büyük stüdyoların benimsediği sinema araçlarının kullanımını kabul etmeyerek, geleneksel film çekimine odaklanan yönetmenlere meydan okudular. Ortaya koydukları bu yeni film tekniğine verdikleri isim ise “Dogme 95” idi.

Film yapımcılığıyla ilgili bir dizi sınırlamalar yaratan von Trier ve Vinterberg, sade bir film yapımından çok daha büyük bir şey başardı: Sinemayı büyük stüdyolardan çıkararak sanatla birleştirdi.

Dogme 95 film kolektifi dağılmasına rağmen, bu manifestoyla üretilen 100’den fazla sinema filmi mevcut ve çok daha fazlası da yolda.

İlginizi çekebilir: Sıra dışı bir kolaj sanatçısı: Eugenia Loli

Jamie Beck ve Kevin Burg

Bir fotoğraf çektiğinizi ve sonra buna bir kıvılcım eklediğinizi düşünün. Fotoğrafçılar Kevin Burg ve Jamie Beck’in yaptığı işte tam olarak bu. Cinemagraph olarak adlandırdıkları yeni sanat türünde, Burg ve Beck, çektikleri video ve fotoğrafları birleştiriyorlar. Bu yeni sanat türü, bugün özellikle reklam kampanyalarında kullanılıyor.

Chris Milk

Kanye West ve Modest Mouse gibi yıldızlarla çektiği klipler sayesinde tanıdığımız Chris Milk’in sanal gerçeklikle ilk buluşması, kulaklık ve 360 derece kamera kullanarak ürettiği yeni tür bir teknolojiyi kullandığı Beck’in ‘Sound and Vision’ performansıydı. Sanal gerçekliğin hikaye anlatımında ne denli güçlü olabileceğini anlayan Milk, daha sonra teknoloji ve sanatı birleştiren bir şirket kurdu.

İlginizi çekebilir: Doğayla sanatı birleştiren proje: Sanata geri dönüşüm

Kaynak:

patreon.com

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!
İlgili Makale