Yetiştirmeniz gereken bir rapor, son dakika hazırlanması istenen bir sunum, yöneticiniz ya da iş arkadaşınızla aranızda geçen tatsız bir diyalog ve benzer durumlar sonrasında boynunuzda tutulma, omzunuzda kasılma, sırtınızda gerginlik, başınızda bir ağrı eşliğinde zihninizde uçuşan “Artık dayanamıyorum!”, “Buralardan kaçıp bir sahil kasabasına yerleşeceğim!” cümleleri size de tanıdık geldi mi?
En kritik zamanlarda, kaslardaki gerginlik ile yüzünüzde, çenenizde, boynunuzda, omzunuzda, sırtınızda, başınızda hatta tüm bedeninizde hissettiğiniz ve zihninizi ele geçiren bu ağrıların kaynağını tahmin etmek hiç zor değil! STRES.
Stresle başa çıkmak için sayısız kaynak okudunuz, şüphem yok. Birçok uzman tavsiyesine başvurdunuz belki de. İsterseniz dünyadaki tüm “stresle başa çıkma yöntemleri” hakkında yazılan tavsiyeleri okuyun, harekete geçmediğiniz sürece hiçbir sonuç alamazsınız, maalesef. İşte bu yazı sizi harekete geçirecek, stresle ve stres kaynaklı gerginlik ağrılarınızla başa çıkmanızı sağlayacak 4 öneri.
“Kendime ayıracak zamanım yok” demeyin
“Kendime ayıracak zaman bulamıyorum” diye yakınan insanlardan olmayın. Unutmayın, sağlığınız her şeyden önemli. Yaşadığınız stres, sizi hem fiziksel, hem de duygusal olarak etkilemeye başlamışsa öncelikler listesinin başında kendinize yer vermenizin zamanı gelmiş demektir. Üstelik siz iyi olmazsanız, öncelik verdiğiniz işlerinizi de yapamazsanız. 5 dakikalık “Ben molaları” kendiniz için ilk adımı atmanızı kolaylaştırabilir. Bu kısa zaman diliminde Oto-Hipnoz ile uygulayacağınız rahatlama teknikleri, üzerinizdeki stresi azaltmaya ve hissettiğiniz ağrıları yönetmenize yardımcı olur.
Zararlı alışkanlıklarınızla vedalaşın
Sigara içmenin ne kadar zararlı olduğundan bahsetmeme gerek yok; kan dolaşımı üzerindeki olumsuz etkisi, gerginlik ağrıları karşısında sizi savunmasız bırakan etkenlerden biri. Bu nedenle vedalaşılacak zararlı alışkanlıklar listesinde birinci sırada. Bununla beraber, uyku öncesi tükettiğiniz kafeinli içeceklerin de farkına varmadığınız olumsuz etkileri, sinir ve kas-iskelet sisteminde yarattıkları gerginlik, strese bağlı ağrılara neden olabilir. Zararlı alışkanlıklarınızı geride bırakıp yerine kendinizi iyi hissettirecek, stresinizi azaltmaya yardımcı olacak sağlıklı alışkanlıklar edinin.
Egzersiz yapın
Düzenli egzersiz yapmak beden ve ruh sağlığınız için faydalıdır. Egzersiz ile salgılanan endorfin hormonu kendinizi iyi hissetmenizi sağlar.
Düzenli egzersiz yapmak için spor salonuna gitmeniz şart değil. Sabah ya da öğle arasında yapacağınız hafif tempolu yürüyüşler ve ofiste veya evde yapacağınız esneme hareketleri hem stresin etkilerinin azalmasına, hem de kasılmalar sonucu oluşan tutulmaların rahatlamasına ve gergin kasların gevşemesine yardımcı olur.
Bilişsel-Davranışçı Yaklaşım yardımıyla düşünce tuzaklarından kaçının
Otomatik olumsuz düşünceler doğru olmayan ve/veya kişiye faydası olmayan düşünce ve inançların, zaman içerisinde farkında olmadan kalıplaşmış hale gelmesidir. Bu tür düşünce şekilleri kalıplaştığı için günlük düşüncelerimizin arasında fark edilmeleri çok zordur. Farkında olmadığımız bir şeyi değiştirme çabasına girmeyiz. İşte bu nedenle düşünce tuzakları hayatımızı zorlaştırır.
Bilişsel davranışçı yaklaşım, stresle başa çıkmak için kullanılan, etkinliği kanıtlanmış, en yaygın yaklaşımlardan biridir. Bu yaklaşım, bir problemi daha küçük parçalara ayırarak ve olumsuz duygu, düşünce, davranış kalıplarını nasıl değiştireceğinizi göstererek aralarındaki kısır döngüyü kırmanıza yardımcı olmayı amaçlar. Böylece, faydası olmayan düşünce ve davranışlarınızı fark etmenizi sağlar ve bu düşüncelerinizi yeniden değerlendirmenize ve yerine yeni, sağlıklı düşünce biçimleri oluşturmanıza yardımcı olur.
Bu yazıyı keyifle okuduysanız, paylaşmayı unutmayın!
İlginizi çekebilir: Kış depresyonu kapıda: 5 adımda davetsiz misafirinizden kurtulun