X

Gereksiz yere para harcarken kendimize söylediğimiz bahanelerden nasıl kurtulabiliriz?

Yapmaması gereken bir şeyi rasyonelleştirmek, kendimizi iyi hissetmek için zaman zaman başvurduğumuz bir yöntem. Özellikle de söz konusu alışveriş yapmak, gereksiz para harcamak olduğunda… Zaman zaman hepimiz para harcamanın ve alışverişin büyüsüne kapılıp, kendimize akıllıca bahaneler üretiyoruz ve yaptığımız aşırı harcamalar için kılıf hazırlıyoruz. Oysa artık bu bahanelere bir son verip, fazla para harcama alışkanlığına “dur” demek gerekiyor.

İşte gereksiz yere alışveriş yaparken kendimize söylediğimiz bahaneler ve bunları durdurmanın yolları:

“Ben bunu hak ettim”

Ofiste geçirilen uzun ve zorlu bir günün ardından veya büyük bir projeyi tamamladığınızda, kendinizi en sevdiğiniz mağazaya atıp, altından kalkamayacağınız bir harcama mı yapıyorsunuz? Bu tür durumlarda yaptığınız harcama ilk başta size ödül gibi gelebilir. Ancak zaman geçip de bu harcamanın aslında üstesinden gelemeyeceğiniz bir şey olduğunu fark ettiğinizde “Ödül bunun neresinde?” soruları sormaya başlarsınız.

Para harcamadan da kendinizi ödüllendirmenin birçok yolu var.

Yaptığınız çalışmadan ötürü bir ödülü hak ettiğinizi düşünüyorsanız, bu daha az stres ve daha fazla mutluluktur. Para harcamadan da kendinizi ödüllendirmenin birçok yolu var. Rutininizi bozabilir, bir arkadaşınızla yürüyüşe çıkabilir, sevdiğiniz bir film izleyebilirsiniz. Bir şey almayı planlarken “Ben bunu hak ettim” tuzağına düşerseniz, birkaç dakika durun ve sahip olduğunuz şeylere şükredin. Bu duygu, “Ben bunu hak ettim” bahanesine teslim olmamanızı kolaylaştırır.

“İndirimdeydi”

Bir şeyin fiyatının her zamankinden daha ucuz olması, onu satın almak için harika bir bahane olabilir. Oysa bu, satış ve pazarlama uzmanlarının satın alma eğilimini kolaylaştırmak için başvurdukları bir numaradan başka bir şey değil. 2013 yılında yapılan bir araştırmaya göre, bu tür indirim tuzaklarına “hayır” demenin tek yolu onlardan uzak durmak. Eğer bunu başaramıyorsanız, kendinize şu 3 soruyu sorun:

– Buna ihtiyacım var mı?
– İndirimde olmasaydı bunu alır mıydım?
– Bunu satın alacak güce sahip miyim?

Bu soruların üçüne de “evet” yanıtı veremiyorsanız, elinizdeki yavaşça yerine bırakın ve bulunduğunuz mağazadan dışarı çıkın.

“Nasıl olsa alacaktım”

İndirimde olan bir şeye gerçekten ihtiyacınız varsa ancak onu karşılayacak paranız yoksa, belki bu durumda kredi kartınıza borçlanarak onu satın almayı tercih edebilirsiniz. Ancak hepimiz aslında kendi kendimize yalan söyleme konusunda ne kadar usta olduğumuzu çok iyi biliyoruz. Çoğu zaman istediğimiz bir şeye, zaten ihtiyacımız olduğunu söyleyerek kendimize satın alma bahanesi sunmuş oluyoruz. İstekler ve ihtiyaçlar arasındaki farkı anlayabilmek için kendinize bir bekleme süresi tanıyın. Satın almadan önce 24 saat bekleyin. Böylelikle isteklerinizle ihtiyaçlarınız arasındaki farkı daha iyi anlayabilirsiniz.

“Geçen ay çok tutumlu davrandım, o yüzden şimdi bunu alabilirim”

Taksi yerine otobüse binmek, en sevdiğiniz kahveciden latte almak yerine ofisteki filtre kahveye talim etmek, arkadaş buluşmalarında tek bir içecekle idare etmek için kendinizi zorluyorsanız, ertesi ay daha fazla harcamak için kendinize bahane üretiyor olabilirsiniz. Aslında bu, sağlıksız bir biçimde çok sıkı diyet yapanların alışkanlıklarına benziyor. Eğer kendi bütçenize göre harcama yapabilmek için kendinizi aşırı strese sokuyorsanız ve daha sonra normale döndüğünüzde yine aşırı harcama eğilimine sahip oluyorsanız, hiçbir zaman finansal açıdan ileri gitmeniz mümkün olmaz. Kendinize uzun vadeli bir bütçe veya harcama planı yapmalısınız. Bu planı yaparken de kendinizi sıkıştırılmış, baskı altında hissetmemelisiniz.

Kendinize uzun vadeli bir bütçe veya harcama planı yaparak finansal durumunuzu gözlemleyebilirsiniz.
“Hazır tatildeyken harcayabilirim”

Tatillerde düşünmeden hareket etmek, kutlamalar yapmak, sevdiklerinize hediyeler almak harika hissettirebilir. Ancak tatillerde yapılan yüksek harcamaların, tatil dönüşünde ciddi sonuçları olabilir. Hediye alarak sevdiklerinizi mutlu etseniz bile, onlar sizi borç içinde gördükleri zaman daha büyük bir üzüntü içine girerler. Bu bahaneden kurtulmanın en iyi yolu, tatillerde en çok para harcadığınız şeylerin neler olduğunu tespit etmekten geçiyor. Daha sonra bu yüksek harcama kalemlerini, daha uygun bütçeli harcamalarla değiştirebilirsiniz.

Kaynaklar:
Wisebread
Business Insider

 

İlginizi çekebilir: Akıllıca alışveriş yapmanın tüyoları neler?

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale