X

Gerçekten aç mısınız: 10 adımda duygusal yemeyi durdurun

Kendinizi kötü hissettiğinizde veya başka bir şekilde üzgün olduğunuzda kendinizi buzdolabına koşarken buluyor musunuz? Duygusal olarak yemek yiyen insanlar, kendi duygularını bastırabilmek için haftada birkaç kez hiç farkında olmadan kendilerini buzdolabının başında bulabilir. Bu yeme ataklarını suçluluk ve pişmanlık duyguları takip eder ve bu durum kırılmaz bir döngü haline gelir.

Duygusal yemeyi nasıl durdurabilirsiniz?

Duygusal açlık, yemek yemekle kolayca bastırılamaz. Çünkü o an fizyolojik olarak aç olduğunuz için değil, duygularınızı bastırmak için yemek yersiniz. Bu durumun çözümü, yemek yerken çözdüğünüzü veya bastırdığınızı düşündüğünüz o problemin kendisine odaklanmak.

1. Stresle başa çıkmanın başka yollarını bulun.

İlk iş, duygusal yemeyle nasıl baş edeceğimizi bulmak. Duygusal yeme, bize stresin bir hediyesidir. O zaman stresi yenersek duygusal yemeyi de kontrol altına alabiliriz. Yürüyebilir, kitap okuyabilir, fil izleyebilir veya duş alabilirsiniz. Herkesin stresi kontrol etme yöntemi farklı olabilir.

2. Hayatınıza mutlaka hareket katın.

Düzenli yapılan fiziksel aktivitenin serotonin ve dopamin salgılanmasında yardımcı olduğunu ve rahatlamaya yardımcı olduğunu biliyoruz. İlla koşmanıza veya fitness yapmanıza gerek yok yoga gibi sakin aktiviteler de dopamin salgılamanıza yardımcı olacak.

3. Meditasyon yapmayı deneyin.

Sakinleşmek konusunda en etkili yöntemlerden biri olan meditasyon birçok yemek bozukluğu yaşayan kişiler için de güzel bir tedavi yöntemidir. Örneğin, Jason Stephenson’ın “Anksiyete ve Stres için Rehberli Meditasyon” videosu 4 milyondan fazla görüntülemeye sahip ve 30 dakikadan fazla bir dizi görselleştirme ve nefes egzersizinden ibaret. Bunu ilk adımda deneyebilirsiniz.

4. Bir yemek günlüğü tutun.

Ne yediğinizi, ne kadar-ne zaman yediğinizi görmek yeme isteklerinizi kontrol etmek konusunda size yardımcı olabilir. Yeme atakları yaşadığınızda o gün yediklerinize bakıp, zaten tok olduğunuzu fark edebilirsiniz.

5. Sağlıklı bir beslenme rutini oluşturun.

Gerçek ve duygusal açlığı ayırt etmeniz zor olabilir. Günlük yemek rutini edinirseniz saat kaç gibi acıkacağınızı önceden bileceğiniz için ayırt etmeniz çok daha kolay olabilir.

6. Paketli ürünleri mutfağınızdan çıkarın.

Çoğu kişinin yaptığı en büyük hata evine paketli ürün almaktır. Gerçek bir besin içermeyen, toz ve koruyuculardan yapılmış ve siz de yeme bağımlılığını tetikleme oranı en fazla olan paketli ürünleri mutfağınıza değil evinize bile sokmayın.

7. Besinlerin porsiyonuna dikkat edin.

Ne yediğiniz çok önemli bunu biliyorsunuz. Ne yediğiniz kadar ne kadar yediğiniz de önemli. Bunun için size en çok yardımcı olacak küçük tabaklar ve küçük bardaklar. Şu an gözünüze küçük gelebilirler ama zamanla normaliniz onlar olacak.

8. Destek istemekten çekinmeyin.

Hepimiz dönem dönem stres, kaygı, mutsuzluk, öfke problemlerini yaşıyoruz. Önemli olan bu duygularımızı neye yansıttığımız. Mesela bazı insanlar stresliyken bunu yemeğe yansıtır ve sürekli yemek yer, bazıları ise hiç yemez. Yani bu durum çok bireysel ve çok çeşitli. O yüzden bu gibi durumlarda eğer problemin üstesinden gelemiyorsanız bireysel bir destek almak sizi rahatlatacaktır.

9. Dikkat dağıtıcı şeyleri ortadan kaldırın.

Yemek yerken telefon, televizyon gibi dikkat dağıtıcı şeyleri ortadan kaldırmak yemek rutininizi çok daha sağlıklı hale getirecektir.

10. Olumlu iç konuşmalar yapabilirsiniz.

Yukarıda konuştuğumuz gibi yeme bozuklukları dönem dönem neredeyse hepimizin yaşadığı ortak bir problem. Böyle bir durumda utanmak veya suçluluk duymak yerine bunu kabullenmek ve profesyonel bir destek almak bu duruma bakış açınızı, yaşamınızı ve daha birçok şeyi kalıcı olarak değiştirecektir.

İlginizi çekebilir: İş yerine götürebileceğiniz sağlıklı ve pratik 5 yemek tarifi

Gamze Altınay: Diyetisyen, aromaterapist, voleybolcu, hemşire, doğal ve organik yaşam aşığı biri olarak %100 burslu olarak okuduğum İstanbul Bilgi Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik ile aynı anda Hemşirelik bölümlerinden çift ana dal programı onur öğrencisi olarak mezun olarak mesleğime ilk adımımı attım. Koç Üniversite Hastanesi, Liv Hospital, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi başta olmak üzere ondan fazla hastane ve sağlık kuruluşunda çalışarak akademik bilgimi pratikle buluşturdum. Şuan Acıbadem Üniversitesi’nde yüksek lisans eğitimime devam ederken edindiğim teorik bilgileri Bağdat Caddesi’nde yer alan ofisimde siz değerli danışanlarıma aktarmaya devam etmekteyim.

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale