Gerçekten aç mısınız: 10 adımda duygusal yemeyi durdurun
Kendinizi kötü hissettiğinizde veya başka bir şekilde üzgün olduğunuzda kendinizi buzdolabına koşarken buluyor musunuz? Duygusal olarak yemek yiyen insanlar, kendi duygularını bastırabilmek için haftada birkaç kez hiç farkında olmadan kendilerini buzdolabının başında bulabilir. Bu yeme ataklarını suçluluk ve pişmanlık duyguları takip eder ve bu durum kırılmaz bir döngü haline gelir.
Duygusal yemeyi nasıl durdurabilirsiniz?
Duygusal açlık, yemek yemekle kolayca bastırılamaz. Çünkü o an fizyolojik olarak aç olduğunuz için değil, duygularınızı bastırmak için yemek yersiniz. Bu durumun çözümü, yemek yerken çözdüğünüzü veya bastırdığınızı düşündüğünüz o problemin kendisine odaklanmak.
1. Stresle başa çıkmanın başka yollarını bulun.
İlk iş, duygusal yemeyle nasıl baş edeceğimizi bulmak. Duygusal yeme, bize stresin bir hediyesidir. O zaman stresi yenersek duygusal yemeyi de kontrol altına alabiliriz. Yürüyebilir, kitap okuyabilir, fil izleyebilir veya duş alabilirsiniz. Herkesin stresi kontrol etme yöntemi farklı olabilir.
2. Hayatınıza mutlaka hareket katın.
Düzenli yapılan fiziksel aktivitenin serotonin ve dopamin salgılanmasında yardımcı olduğunu ve rahatlamaya yardımcı olduğunu biliyoruz. İlla koşmanıza veya fitness yapmanıza gerek yok yoga gibi sakin aktiviteler de dopamin salgılamanıza yardımcı olacak.
3. Meditasyon yapmayı deneyin.
Sakinleşmek konusunda en etkili yöntemlerden biri olan meditasyon birçok yemek bozukluğu yaşayan kişiler için de güzel bir tedavi yöntemidir. Örneğin, Jason Stephenson’ın “Anksiyete ve Stres için Rehberli Meditasyon” videosu 4 milyondan fazla görüntülemeye sahip ve 30 dakikadan fazla bir dizi görselleştirme ve nefes egzersizinden ibaret. Bunu ilk adımda deneyebilirsiniz.
4. Bir yemek günlüğü tutun.
Ne yediğinizi, ne kadar-ne zaman yediğinizi görmek yeme isteklerinizi kontrol etmek konusunda size yardımcı olabilir. Yeme atakları yaşadığınızda o gün yediklerinize bakıp, zaten tok olduğunuzu fark edebilirsiniz.
5. Sağlıklı bir beslenme rutini oluşturun.
Gerçek ve duygusal açlığı ayırt etmeniz zor olabilir. Günlük yemek rutini edinirseniz saat kaç gibi acıkacağınızı önceden bileceğiniz için ayırt etmeniz çok daha kolay olabilir.
6. Paketli ürünleri mutfağınızdan çıkarın.
Çoğu kişinin yaptığı en büyük hata evine paketli ürün almaktır. Gerçek bir besin içermeyen, toz ve koruyuculardan yapılmış ve siz de yeme bağımlılığını tetikleme oranı en fazla olan paketli ürünleri mutfağınıza değil evinize bile sokmayın.
7. Besinlerin porsiyonuna dikkat edin.
Ne yediğiniz çok önemli bunu biliyorsunuz. Ne yediğiniz kadar ne kadar yediğiniz de önemli. Bunun için size en çok yardımcı olacak küçük tabaklar ve küçük bardaklar. Şu an gözünüze küçük gelebilirler ama zamanla normaliniz onlar olacak.
8. Destek istemekten çekinmeyin.
Hepimiz dönem dönem stres, kaygı, mutsuzluk, öfke problemlerini yaşıyoruz. Önemli olan bu duygularımızı neye yansıttığımız. Mesela bazı insanlar stresliyken bunu yemeğe yansıtır ve sürekli yemek yer, bazıları ise hiç yemez. Yani bu durum çok bireysel ve çok çeşitli. O yüzden bu gibi durumlarda eğer problemin üstesinden gelemiyorsanız bireysel bir destek almak sizi rahatlatacaktır.
9. Dikkat dağıtıcı şeyleri ortadan kaldırın.
Yemek yerken telefon, televizyon gibi dikkat dağıtıcı şeyleri ortadan kaldırmak yemek rutininizi çok daha sağlıklı hale getirecektir.
10. Olumlu iç konuşmalar yapabilirsiniz.
Yukarıda konuştuğumuz gibi yeme bozuklukları dönem dönem neredeyse hepimizin yaşadığı ortak bir problem. Böyle bir durumda utanmak veya suçluluk duymak yerine bunu kabullenmek ve profesyonel bir destek almak bu duruma bakış açınızı, yaşamınızı ve daha birçok şeyi kalıcı olarak değiştirecektir.
İlginizi çekebilir: İş yerine götürebileceğiniz sağlıklı ve pratik 5 yemek tarifi