İyimser insanlar deyince aklınıza dünyaya pembe gözlüklerle bakan, hayal aleminde yaşayan, gerçekçi olmayan insanlar mı geliyor? Gerçekçi iyimserlik kavramını duyduğunuzda iyimserlik hakkındaki bu düşüncenizin değişeceğine eminim. Gerçekçi iyimserlik dünyaya pembe gözlüklerle bakmak yerine dünyadaki negatifliğin de farkına varmak ama pozitifliğe odaklanmaktır. Gerçekçi iyimserlik sayesinde kişi, problemleri görmezden gelmek yerine, problemlerin varlığını kabul edip, onları çözebilecek güçte olduğuna inanır. Yine gerçekçi iyimserliğe sahip bir insan çözüm odaklıyken, kötümser bir insan problem odaklıdır.
Gerçekçi iyimserlik kendine ve hayata inanmaktır. Bu dünyada hiçbir problemin kalıcı olmadığını bilmektir. Kötümserlik insanı güçsüz ve çaresiz hissettirirken, iyimserlik insana güç verir. Uzatılmış çaresizlik hissi kişiyi depresyona bile sürükleyebilir. Oysa araştırmaların da bize gösterdiği gibi gerçekçi iyimserliğe sahip insanların mutlu ve başarılı olma oranları, kötümserlere ve aşırı derecede iyimser olanlara göre daha yüksektir.
Son zamanlarda ortaya çıkan “Secret” gibi akımlar, “pozitif düşün, hayatına pozitif olayları, insanları çek” tarzında söylemlerin propagandasını yaparken çok önemli bir konuyu atlıyorlar: Hayallerimizi gerçekleştirmek için bu uğurda ter dökmenin önemini.
İstediğiniz kadar pozitif düşünün, istediğiniz kadar evrene pozitif mesaj gönderin, eğer hayallerinizi gerçekleştirmek üzere harekete geçmezseniz, çok üzgünüm ama hayalleriniz gerçekleşmeyecek. Ya da sırf pozitif düşündüğümüz için hayat önümüze sürekli pozitif insanlar çıkarmayacak. En iyisi bu tip “New Age” akımlara kapılmak yerine gerçekçi bir şekilde iyimser olmayı denemek.
Gerçekçi iyimserler başarıya giden yolun çalışmaktan, harekete geçmekten geçtiğinin bilincindedirler. Kendilerinden de, hayattan da beklentileri son derece realisttir. National Taiwan Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma gerçekçi iyimser öğrencilerin, daha iyi not ortalamasına sahip olduğunu ortaya çıkarmıştır (Chou, 2013). Araştırmayı yapan Sophia Chou’ya göre bunun nedeni gerçekçi iyimser öğrencilerin çalışmadan iyi not alamayacaklarının bilincinde olmalarıdır. Yine gerçekçi iyimser terimini ortaya koyan Chou’ya göre gerçekçi iyimserler, iyimserlerin geleceğe dair umutlarını, mevcut gerçekliğin doğru bir değerlendirmesi ile birleştirirler (Chou, 2013). Yani özetle bu tip insanlar kendilerine güvenirler, mevcut durumu gerçekçi bir şekilde değerlendirip iyimserlikten aldıkları güçle harekete geçerler.
Bu arada iyimserlikten bahsetmişken dengeden de söz etmek lazım. Hayatın her alanında olduğu gibi iyimserlikte de denge unsuru çok önemlidir. Fazla iyimser olmak bazı durumlarda insana zarar verebilir. Örneğin fazla iyimser olduğu için yüzündeki değişik şekilli bir beni umursamayan, nasılsa bana bir şey olmaz diye düşünen kişi, belki de bu aşırı iyimserliği yüzünden hayatını tehlikeye atıyor olabilir. Oysa aynı durumdaki gerçekçi iyimser bir insan yüzündeki şekil değiştiren beni fark ettiğinde hemen doktora gidecektir.
Gerçekçi iyimserliği, kötümserlik ve aşırı iyimserlik arasında bir denge unsuru olarak görebiliriz. En güzeli her zaman dengeyi seçmektir. Size iyimserlik seviyeniz de dahil olmak üzere hayatınızın her alanında dengeli günler diliyorum.
Bu arada size bir eğitim haberim var. WhatsApp ya da FaceTime üzerinden bire bir görüşmeler şeklinde ilerleyen üç haftalık Öz Sevgi eğitimimle ilgileniyorsanız bilgi için rsolaker@gmail.com adresine yazabilirsiniz. Hayatı güzelleştirmeyle ilgili psikoloji egzersizlerini ise @ranakutvan Instagram hesabımdanrsolaker@gmail.com paylaşıyorum.
Bu yazının tüm hakları Rana Kutvan’a ve Uplifers’a aittir. İzinsiz ve uygun şekilde referans verilmeksizin kopyalanması, çoğaltılması ve başka mecralarda paylaşılması kesinlikle yasaktır.
Kaynaklar:
Chou, S. (2013) https://www.livescience.com/39128-optimistic-realists-do-best.html
İlginizi çekebilir: Psikolojik dayanıklılık: Neden bazılarımız zor koşullara daha kolay uyum sağlar?