Son dönemlerde genital bölge temizliği için üretilmiş ürünlerin reklamlarına sık sık rastlıyoruz. Bu ürünler, genital bölgedeki ‘kötü’ kokuyu gidereceklerini, cinsel organa temiz bir yapı katacaklarını ve genital bölgenin pH değerini olması gereken seviyede tutacaklarını iddia ediyorlar. Her ne kadar bu ürünler genital bölgeye katkı sağlayacakmış gibi karşımıza çıksa da gerçeklik bunun tam tersi. Genital bölge temizliğinin detaylarına girmeden önce, genital bölge temizlik ürünlerinden uzak durmanız gerektiğini vurgulamak istiyoruz.
Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun.
Vajinal duş nedir ve neden tercih edilir?
Vajina ve vulvanın temizlenmesinden bahsetmeden önce vajinal duşun ne olduğunu sizlere açıklamalıyız. İsminden de anlaşılacağı üzere, vajinal duş su ya da buna özel olarak üretilmiş başka bir sıvı ile vajina bölgesinin temizlenmesi olarak biliniyor. Bu şekilde ifade edildiği zaman vajinal duş uygulanması gereken bir temizlik yöntemiymiş gibi duruyor fakat kadınların vajinal duştan kesinlikle kaçınması gerekiyor.
Pek çok kadın, vajinal temizlik ürünlerinin pazarlama stratejilerinden ve çok da güvenilir olmayan kaynaklardan çıkan sözlerden etkilenerek vajinal duşun uygulanması gereken bir şey olduğunu düşünüyor. Ayrıca, çeşitli durumlar da vajinal duşun tercih edilmesine sebep olabiliyor.
Bazı kişiler, vajinada kalan regl kanını temizlemek, cinsel ilişki sonrasında hamile kalmamak, cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak, vajinadaki kötü kokuyu gidermek ve temiz hissetmek için vajinal duş uygulayabiliyor. Bu nedenler kimine göre mantıklı olsa da aslında vajinal duş için kullanılan sıvılar bu durumlara yol açıyor. Bir başka deyişle, vajinal duş için tercih edilen vajinal temizlik ürünleri genital bölge sağlığına ket vuruyor.
Çeşitli spreyler, kremler, nemlendiriciler, sabunlar, temizleyiciler ve jeller vajinal temizlik ürünleri olarak karşımıza çıkıyor. Bu ürünler ve bir miktar su yardımıyla kadın cinsel organının hem iç hem de dış kısmı temizlenmeye çalışılıyor. Bu temizlik süreci ise belirli zararlar ile gelerek doğal olmayan vajinal temizliğin ne kadar yanlış bir durum olduğunu belli ediyor.
Vajinal temizlik ürünleriyle yapılan vajinal duş sonucunda vajinanın pH dengesi bozulabiliyor. Bununla birlikte, vajinal temizlik ürünlerinin çoğu çeşitli kimyasallar içerdiği için vajinal kuruluk başlayabiliyor. Ayrıca, vajinada ve vulvada tahriş, bakteriyel enfeksiyonlar, mantar enfeksiyonları ve alerjik reaksiyonlar bu temizlik ürünlerinin kullanılmasıyla baş gösterebiliyor.
Vajina ve vulva temizlenmeli mi?
Peki, vajinal duş ve vajinal temizlik ürünleri genital bölgeye zarar veriyorsa bu bölge nasıl temizlenmeli? Aslında, bu sorunun cevabı çok basit: Vajina ve vulva derinlemesine temizlenmemeli!
Vajina, kendi mukus salgısını üreterek doğal bir şekilde kendi kendini temizleyebiliyor. Bu nedenle, vajinaya yani genital bölgenin iç kısmına herhangi bir temizlik ürünü uygulamak gerekmiyor. Vulva yani genital bölgenin dış kısmı ise vajina gibi kendi kendini temizleyemiyor. Her ne kadar vulvada bir temizlik aktivitesi gözlemlenmese de bu bölgenin kendine özel bir mikrobiyotaya sahip olduğunu belirtmeliyiz. Vajinal temizlik ürünleri, bu mikrobiyotanın zarar görmesine sebep olabiliyor ve vulvada bulunmaması gereken bakteriler bu bölgede çoğalmaya başlıyorlar. Ayrıca, bu ürünlerin kullanılması sonucunda idrar yolu enfeksiyonu gibi çeşitli rahatsızlıklar da kadınların karşısına çıkabiliyor.
Vajinanın kendisini temizleme özelliği size yeterli gelmiyor ve yine de genital bölgenizi temizlemek istiyorsanız sadece ılık sudan ve kimyasal içermeyen beyaz sabundan destek alabilirsiniz. Suyla ve sabunla vulvanızı temizleyebilirsiniz fakat genital bölgenin iç kısmına girmemeye özen göstermelisiniz. Bununla birlikte, genital bölgenizin dış kısmını temizlerken bu bölgeyi çok fazla ovalamamaya dikkat etmelisiniz; vulvanın çok fazla ovalanması sonucunda ciltte ufak yırtılmalar oluşabiliyor ve bu yırtıklar çıplak gözle çok kolay bir şekilde fark edilemiyor. Bu yırtılmalar, genital bölgeye çeşitli enfeksiyonlara karşı açık bir hal kazandırıyor. Bu yüzden, vulvanızda gerçekleştireceğiniz basit temizlik esnasında da çok dikkatli olmalısınız.
Eğer vajinanızdan kötü bir koku geldiğini düşünüyorsanız ve genital bölgenizde yanma, ağrı ve kaşıntı hissediyorsanız hiç vakit kaybetmeden bir jinekoloğa danışmalısınız.
Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun.
İlginizi çekebilir: Vajinal Kaşıntı ve Yanmaya Karşı Doğal Yöntemler