Genetik bilimindeki çığır açan yeniliklere birisi daha eklendi. Son zamanlarda yapılan araştırmalara göre bazı hastalıklara karşı savaşan immün hücre tipleri bulundu ve bu keşifle birlikte kansere karşı yeni bir tedavi yöntemi geliştirilmeye çalışılıyor. Buna göre vücuda gönderilen ve küçük parçalar halinde genetik kodlar içeren partiküller, immün hücrelerini bularak, onlara spesifik hastalıklara karşı savunma yeteneği kazandırıyor.
Daha önce laboratuvar ortamında immün hücrelerini tekrar programlayarak onlara yeni özellikler kazandıran bilim adamları, bu yöntemin hücre içinde gerçekleşecek ilk programlama tipi olabileceği konusunda hemfikirler.
Genetik kodun kanser türlerine karşı yeniden programlanabildiğinin keşfedilmesiyle birlikte bu yöntemin kendini kanıtlayarak evrensel bir tedavi yöntemi olabileceği şu an uzmanlar tarafından tartışılıyor. Genetik kodu tekrar programlayabilmek için ise gereken tek şey, tümörün genetik profilini ortaya çıkararak ona özgü bir özel yapım aşı üretmek.
Fareler üzerinde yapılan deneylere göre, aşılar ilk başta immün sistemi tarafından kuvvetli bir tepkiyle karşılaşsa da tedavi olumlu sonuç verdiği için bu tür yan etkiler tolere edilebiliyor.
Almanya’daki Johannes Gutenberg Üniversitesi’nde Translasyonel Onkoloji müdürü Prof. Uğur Şahin, aşıları yapmanın çok pahalı ve zor olmadığını, aşı için gereken tümör antijeninin RNA kullanılarak kolaylıkla kodlanabileceğini ve eğer sonuçlar başarılı olursa bu yöntemin evrensel bir immünoterapi metodu olabileceğini söylüyor.
Vücuda giren ve hastalığa sebep olan patojen hücreleri tespit eden dentritik hücreleri, yakaladıkları patojenleri, immün sisteminin yok edicileri olarak bilinen T hücrelerine yönlendirerek yok olmalarını sağlar. Fakat kanser hücreleri için durum böyle işlemiyor. Kanser hücreleri ile normal sağlıklı hücreleri ayırt edemeyen immün hücreleri vücudu savunma konusunda yetersiz kalıyor.
Küçük bir nano partiküle kodlanan genetik kodun vücuda enjekte edilmesiyle, negatif yüklü olan partikül dalak, kemik iliği ve lenf nodlarına yerleşerek oluşturulan yeni immün hücrelerinin, kanser hücrelerini ayırt etmesini sağlıyor.
Kanser hücrelerini tanımlamak ve ayırt etmek için ise vücutta bulunan kanserli hücreyi tanımlamak ve immün hücrelerinin neye karşı savaşacaklarını kodlama yöntemiyle onlara yeniden öğretmek gerekiyor.
İlgili yazı: Kansere dair merak edilen fakat doktorların üzerinde durmadığı şaşırtıcı bilgiler
Son çalışmalar umut verici düzeyde
Yapılan son çalışmaların sonucunda ise araştırmacılar, vücuda enjekte edilen nano partiküllerin immün hücrelerini kanserli hücrelere karşı kodlayarak herhangi bir yan etkiye sebep olmadan yok ettiklerini ve tümörlerin önüne geçtiklerini gözlemlediler.
UK Kanser Araştırmaları’nda görevli Dr. Aine McCarthy şunları söylüyor: ‘Erken dönem klinik deneyimler ve laboratuvar çalışmalarına göre üzerinde çalıştığımız bu tedavi yöntemi eğer başarısını kanıtlarsa melanomayı önleme konusunda etkili olabilir. Fakat henüz çalışmaların başındayız, tedavi sadece 3 hastada denendi ve başarılı oldu. Daha geniş çapta klinik araştırmalar ile umuyoruz ki; tedavi güvenilirliğini kanıtlayacak ve diğer kanser türleri için de kullanılmaya başlanacak.’
Kaynak:
telegraph.co.uk