X

Genel sağlığınıza ne kadar hakimsiniz: Mini bir soru-cevap yapalım mı?

Şu temel sorulara cevap verebilir misiniz?

  • Gün içinde ne yiyip tüketiyorsunuz? Yemek yeme aralığınız, arada tükettikleriniz, kaç öğün beslendiğiniz…
  • Ne zaman yeme dürtünüz artıyor?
  • Hangi duygu durumları açlığınızı tetikliyor? Mesela bazı insanlar mutlu olduklarında daha çok yeme eğilimi gösterir, genel kanı üzüntü olsa da…
  • Sağlıklı beslenmek sizin için ne demek?
  • Sabahları alarm kurmadan kalkabiliyor musunuz?
  • Çay, kahve, asitli içeçek tüketiyor musunuz? Ne sıklıkla?
  • Sigara içiyor musunuz?
  • Sebze sizin için ne ifade ediyor?
  • Paketlenmiş gıda tüketiyor musunuz?
  • Yorgun musunuz?
  • Sağlıklı olmanın ruh ve zihinle alakalı olduğunu biliyor musunuz?
  • Verdiğiniz cevaplardan değişmesini istedikleriniz var mı?

İlk adım bu soruları cevaplamaktı.
 Şimdi hazırsanız cevapları değerlendirme zamanı.

Bu çalışmada doğru ya da yanlış diye bir şey yok. “Doğrusu budur” gibi bir açıklama da yok, ben sizin cevapları bildiğinizden eminim.
 Sağlıklı bir yaşamın nasıl olabileceğini benden daha iyi bildiğinizden de eminim.
 Bu konuda sayısız denemeniz olduğundan eminim.
 Dengede kalmanızı engelleyen konuların ne olduğunu bildiğinizden de yine eminim.

Peki, hepimizin kaçırdığı nokta nedir?

Neyi yapmadığımıza ya da bilmediğimize odaklanıyoruz… “Hangi diyet bana uygun? Hangi spor bana uygun?” diye düşünüyoruz, birisi çıkıp “Bunu ye, şunu yeme” desin istiyoruz, soruları birisi cevaplasın istiyoruz, birisi motive etsin istiyoruz, birisi kim olduğumuzu söylesin istiyoruz…
 O aradığımız kişi aslında sadece ve sadece kendimiziz.

Aslında yukarıdaki soruları doğru cevapladığınızdan emin değilim. Çünkü ben sizin doğrunuzu duymak istiyorum, idealize ettiklerinizi, başkalarının size doğru olduğunu söylediği bilgileri değil.
 Bu sebeple cevaplarınızın sizin cevaplarınız olması önemli.
Bu durum benim için de aynı olabilir. Benim cevaplarımın bir kısmını değerlendirelim mi? Belki ne demek istediğimi size daha net aktarabilirim.

Cevap: Aslında bildiğim/yaptığım doğru ne? Detaylar her zaman çok önemli.
 İki ana öğün besleniyorum. Bunun sağlıklı olduğunu düşünüyorum, insanlar üç ve daha üzeri öğün planlaması yapıyor. Ben böyle yapmıyorum, doğru olmadığını düşünüyorum. Akdeniz tipi bir beslenmem var, tatlı düşkünlüğüm ve hamur işi düşkünlüğüm yok. Fakat sadece et ve sebze yemek üzerine odaklanmıyorum.

Değerlendirme: Genelde iki ana öğün yediğimi biliyorum, çünkü öğünleri artırdığımda insülin seviyemdeki iniş çıkışlar beni çok yoruyor. Fakat sabahları ekmek yediğim için kahvaltı sonrası genelde bir atak geçiriyorum, canım tatlı istiyor. Burada yediğim bitter çikolata ya da kuruyemiş aslında bir ara öğün. Canım isterse beslenme planıma ekliyorum. Yani günlük ihtiyaçlarıma göre esnetebildiğim bir beslenme planım var ve doğrusu öğün planlamasını vücudum yapıyor. Ben sağlıklı gıdaları seçerek onun planlamasını kolaylaştırabilirim.

Cevap: Akdeniz tipi bir beslenme planını sürdürüyorum. Bu doğru, fakat son altı yıldır yaptığım yoğun antrenmanlar sebebiyle tükettiğim et oranında bir artış var. 
Yeme dürtümün tetiklendiği dönemler oluyor, fakat duygu durumu ile kesinlikle bağlantılı değil. Bazı besinleri az tükettiğim dönemler de oluyor.

Değerlendirme: Aslında çok gergin olduğum dönemlerde farkında olmadan kuruyemişi fazla tükettiğim oluyor. Bunu da sağlıklı bir atıştırmalık diye kendimi kandırarak yapıyorum. Bir besin sağlıklı da olsa fazla tüketildiğinde kalori fazlası oluşturur. Doğrusu zihnim, ruhumun duygu durumu ile gelen karışıklığı en az zararla atlatmak için bedenimi bu şekilde koruyor, yönlendiriyor. Kolesterol, kanserojen maddeler içeren fast food gibi gıdaları tüketmek yerine stres dönemindeki yeme dürtüme engel olamıyorsam sağlıklı olanı seçiyorum.

Cevap: Yorgun hissetmiyorum tam tersi enerji fazlam var.

Değerlendirme: Bedensel enerjim her zaman yüksek, fakat yorgunluk ruhsal ya da zihinsel olabilir. Doğrusu şu sıralar ruhsal olarak yorgun olduğumu biliyorum. Bu sebeple duygu durum değişikliğine sebep olacak olaylardan kaçınıyorum, gerektiğinde “Hayır!” diyorum.

Sizi siz yapan cevapları kendinizle paylaşmaya hazır mısınız? “Neyi yanlış yapıyorum?” demek yerine “Ben ne yapıyorum?” demeye hazır mısınız? Bu bir “mindset” değişikliğidir.

Sevgiler…

İlginizi çekebilir: Bir şeylerin tadını çıkarmak nedir: Savoring’e hayatınızda yer açın

Deniz Özalp: Merhaba, Ben Deniz Özalp. Berlin doğumluyum, ilk anadilim Almanca. Hayatıma Almanya'da başladım, daha sonra Adana'ya dönüş ve eğitim hayatına devam ettiğim Adana Koleji ve takibinde İstanbul Bilgi Üniversitesi ve biraz sonra ekleyeceğim eğitimlerimle bir çok disiplini çalıştığım bir iş hayatım var. Bilgi Üniversitesinde iki anadal çalıştım: İşletme ve Reklamcılık. İkisinden de derece ile mezun oldum. Mezuniyetimi takiben staj için Londra'ya gittim ve iki yıla yakın bir çalışma hayatım oldum. İlk iş hayatıma Londra'da başladım. Madison Avenue olmasa da, ajans girişi burada yaptım; mükemmelliyetçi çalışma ortamının ve her yazılanın bir sözleşme olabileceğini, dili doğru kullanmayı İngiliz Kültürü ile öğrendim. İstanbul'a dönüşüm ile sırasıyla 3 global ajansta çalıştım. Bu çalışmalarım sürerken spor hayatım ve yazın hayatım devam ediyordu. Yamaç paraşütü, dağcılık, rüzgar sörfü, tırmanış, cycling, pilates, fitness gibi bir çok spor alanında eğitim aldım ve eğitmenlik yaptım. Sağlık Ajansı iş tecrübemle beraber Wellness alanına hem kurumsal hem de bireysel olarak giriş yapmaya ve bu alanda kendimi geliştirmeye başladım. Son yaklaşık dört yıldır Wellness alanında çalışmalarımı sürdürüyorum ve öğrenmeye devam ediyorum. Integrative Nutrition, 'Sağlık Koçu' sertifikamı, Leiden Üniversitesinden 'Mindfulness' eğitimimi, Stanford Üniversitesinden 'Food and Health' eğitimimi, Yale Universitesinden 'The Science of Welbeing' dersini, Team ICG'den 'Indoor Cycling Trainer' sertifikasını, Michael King Pilates'ten sırasıyla 'Mat Stage 1 Trainer', 'Mat Stage 2 Trainer', 'Reformer Pilates Trainer' sertifkalarını ve 'Master Group Class Workshop' katılım sertifikasını aldım.

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale