X

Genel kültürü artırmanın 10 yolu

Üniversite diplomasının artık yeterli olmadığı bir dünyada genel kültürümüze yatırım yapmak yine bizlerin elinde. Bu yüzden de kendimizi eğitmenin yollarını bilmek, genel kültürümüzü artırmak için önemli bir ön koşul.

Peki, genel kültürlü olmak ne demektir?

Genel kültürlü olmak hakkında ne yazık ki genel bir yanılgı var. Her şeyi bildiğini iddia edip herkesi kendi bilgisi dahilinde yargılayan insanlar sanki genel kültürlü bireylermiş gibi algılanıyor. Oysa bu doğru değil. Çok özel bir yeteneği yoksa, bir insanın her konuda bilgili olması mümkün değil. Öte yandan genel kültürlü bireyler, bilgi düzeyi ortalamanın üstünde, öğrenmeye açık, özgüveni yerinde, dinlemesini bilen, bilgisi ölçüsünde alçak gönüllü ve nazik kişilerdir.

Genel kültürümü nasıl artırabilirim?

Genel kültürünüzü artırmak için kararlı bir şekilde kendinize yatırım yapmanız ve bu konuda size eşlik edecek diğer insanlarla bir arada olmanızda fayda var. Peki ama kısa sürede genel kültünüzü artırmak için neler yapabilirsiniz?

1. Yabancı bir dil öğrenin.

Hangi seviyede olursa olsun başka dil öğrenmek hayata bakış açınızı genişletir. Üstelik farklı kültürleri ve yaşayış tarzlarını tanımanızı sağlar. Bu yüzden ilginizi çeken bir ülkenin dilini sadece genel kültürünüzü artırmak için öğrenmeye başlayın. Bu konuda başlangıç için yabancı dil uygulamalarından yardım alabilir ve ücretsiz online yabancı dil dersleri ile de devam edebilirsiniz.

2. Türk ve dünya klasiklerini okuyun.

Klasikler boşuna klasik olmadılar. Hem ünlü Türk yazarlardan hem de farklı ülkelerin yazarlarından oluşan bir okuma listesi çıkarıp uzun süreye yayarak keyifle okumanız genel kültürünüze büyük bir katkı sağlayacaktır. Üstelik böylelikle sevdiğiniz edebiyat türünü ve yazarı keşfedebilir ve benzer ilgi alanlarına sahip insanlarla doyurucu sohbetler edebilirsiniz.

3. Ödüllü yapımları ve klasikleşmiş filmleri izleyin.

Dünya tarihine damgasını vurmuş ve günümüzdeki dizi ve filmleri de etkileyen pek çok filmi de izlemeniz genel kültürünüzü artıracaktır. Yine kült filmlerden oluşan bir izleme listesi çıkarıp izleyebilir ve daha sonra sevdiğiniz yönetmen ve oyuncuların diğer filmleri ile genel kültürünüzü genişletmeye devam edebilirsiniz.

4. Müzeleri gezin ve sergileri takip edin.

Sanat eserleri hakkında bilgi sahibi olmanın ve bu sanat eserlerinin sizde ne tür duygular uyandıracağını deneyimlemenin en güzel yolu müzelerdeki sergileri takip etmek. Özellikle yurt dışındaki eserleri deneyimlemek isterseniz, ünlü müzelerin internet üzerinden sanal turlarına katılabilir ve bilgisayar başından sanat eserlerini ve medeniyetler tarihini deneyimleyebilirsiniz.

5. Klasikleşmiş performans sanatlarını izleyin.

Bale temsillerinin, operaların ve müzikallerin pek çoğunu artık internet üzerinden deneyimlemek mümkün. Bu videoların çoğu yabancı dilde olsa bile evrensel duyguları anlatan performanslar olacağı için edineceğiniz deneyim genel kültürünüzün artmasını sağlayacaktır.

6. Klasik sanat eserlerini öğrenin.

Dünyadaki bütün sanat eserlerini bilmemiz tabi ki gerçekçi bir beklenti değil ama ünlü ressamları, onların hikayelerini ve belli başlı eserlerini bilmek genel kültürümüzü artırmak adına güzel bir adım. Benim çok severek takip ettiğim Sanatın Tarihi Instagram hesabı başlangıç için yararlı olacaktır. Bunun dışında en ünlü 100 sanat eserini her gün bir eser araştıracak şekilde sanatçısı ve hikayesiyle internet üzerinden araştırarak hem eğlenceli hem de kültürlü bir yolculuğa çıkabilirsiniz.

7. Müzik kültürünüzü genişletin.

Müzik kültürünüzü genişletmek için aslında tek ihtiyacınız olan bir müzik uygulaması ve birazcık Google kullanma becerisi. Müzik türleri oldukça fazla olsa da klasik, pop, , rock ve metal gibi farklı türlerdeki çalma listelerini aratıp farklı müzik türlerinde kültürünüzü kolaylıkla genişletebilirsiniz. Alternatif olarak müzik dünyasına damgasını vurmuş 100 sanatçının albümlerini deneyimleyerek yine müzik kültürünüzü genişletebilirsiniz.

8. İlginizi çeken konularda araştırma yapın.

İlginizi çeken konuları not aldığınız bir defteriniz veya not alma uygulamanız mutlaka olsun ve gün içinde gördüğünüz, duyduğunuz ve aklınıza gelen konuları buraya not edin. Daha sonra vakit buldukça da internette bu notlarınız ile ilgili eğlenceli bir yolculuğa çıkın. İnanın genel kültürünüz bir anda genişleyecek!

9. Farklı hobiler deneyin.

Deneyimlediğimiz her şeyi çok sevmek zorunda değiliz ama deneyimlediğimiz şeyler hakkında daha net bir fikir sahibi olacağınız için öğrencilikte farklı hobiler denemenizi tavsiye ederim. Özellikle de internetten bilgi edinmenin bu kadar kolay olduğu bir dönemde yeni bir hobi denemek için ihtiyacınız olan çoğunlukla biraz merak ve biraz da araştırma yapma kabiliyeti.

10. Online dersler alın.

Genel kültürünüze yatırım yapmaya başladıkça ilgi alanlarınızı da daha net bir şekilde keşfetmeye başlayacaksınız. İlgi alanlarınızı keşfetmeye başladıktan sonra ilginizi çeken konularda kolaylıkla ücretsiz online dersler alabilirsiniz. Sanat tarihinden, insanlık tarihine, ekonomiden felsefeye kadar birçok alanda kendinizi online dersler ile oturduğunuz yerden eğitmeniz mümkün.
Son olarak başkalarına kendinizi ve kültürlü olduğunuzu ispatlamak gibi bir endişe gütmeyin. Eğer bilmediğiniz bir konu hakkında konuşuluyorsa alçakgönüllülükle bilmediğinizi kabul edin.

Öğrenmekten keyif aldığınız bir ömür dilerim. Sevgiler…

İlginizi çekebilir: Herkesin mutlaka izlemesi gereken 25 belgesel

Ayça Karaman: Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi ve Sosyal Bilimler Enstitüsünden mezun oldum. 2013 yılından beri halen Boğaziçi Üniversitesinde öğretim görevlisi olarak çalışmaktayım. Üniversitedeki görevimin yanı sıra eğitimci kimliğim ile kendini geliştirmek isteyen yetişkinlere ve eğitmenlere yönelik atölye çalışmaları yapıyor, eğitim programları tasarlıyor ve projeler üretiyorum. Dijital dünyada ise bireylerin gelişimlerini destekleyici metinler yazıyor ve içerikler üretiyorum.

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale