Genç kızlara mükemmel olmayı değil, cesur olmayı öğretin
Girls Who Code’u duymamış olabilirsiniz. Yaptığı çalışmalarla gelecekte adından daha çok söz ettireceği kesin. Girls Who Code, bilgisayar teknolojilerinin geleceğimizi şekillendireceğinin farkına varmış ve bu gelecekte kadınların da söz sahibi olması için çaba harcayan bir sivil toplum örgütü. Kar amacı gütmeyen kuruluş, her yaz düzenlediği programlarla lise çağındaki kız çocuklarına bilgisayar programcılığı ve kodlama eğitimleri veriyor.
İlgili yazı: Başarılarıyla insanlığa ilham veren, tarihe adını yazdırmış kadınlar
Girls Who Code’un kurucusu Reshma Saujani, “Kızlarımızı mükemmel olmaları için, erkeklerimizi ise cesur olmaları için yetiştiriyoruz” diyor ve geleceği biçimlendirmek için bunun yeterli olmadığının altını çiziyor. İşte bu yüzden gelecekte kız çocukların da söz sahibi olabilmeleri için onlara risk almayı ve bilgisayar programı oluşturmayı öğretiyorlar. Aslında bir toplumu ilerletmek, yeniliklere imza atmak için önemli bir adım. Ancak Saujani, geleceğin kadınları için çok daha önemli bir mesaj veriyor: “Tanıdığınız tüm genç kadınlara, mükemmel olmamanın sorun olmadığını anlatmanızı istiyorum.”
Mükemmel olmak için yetiştirilen kadınlar, aslında kimsenin mükemmel olmadığı gerçeğiyle yüzleştiklerinde, bunu kendi hataları, kendi eksiklikleri olarak görebiliyor ve toplum tarafından oluşturulan tüm baskıyı üzerine alıyor. Ayrıca kadınlar, mükemmel olmadıkları düşüncesiyle birçok fırsatı da kaçırabiliyor. Örneğin araştırmalara göre erkekler bir iş ilanındaki niteliklerin yüzde 60’ını karşıladıklarında başvuru yapıyor. Kadınlar ise verilen niteliklerin yüzde 100’ünü karşıladıkları işlere başvuruyor. Reshma Saujani de bu yüzden “Kız çocuklarına mükemmel olmayı değil, cesur olmayı öğretin” diyor.
İlgili yazı: Kadınlar sahip oldukları gücü kullanırken neleri yanlış yapıyor?
Reshma Saujani’nin politikaya atılıp aday olmasından, kız çocukları için yaptığı çalışmalara kadar detayları anlattığı TED konuşmasını altta bulabilirsiniz.