Tarih boyunca insanlık birçok değişik ve tehlikeli moda akımı yaratmış olsa da, bazıları diğerlerinden sıyrılmayı başarıyor. Ölümcül diyebileceğimiz derecede tehlikeli olan bu akımlar, tüm zararlarına rağmen insanlar tarafından yıllarca takip edilmiş. Üstelik bu trendlerin sadece kadınlar için olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Erkeklerin de kendilerini kaptırdıkları ölümcül moda akımları mevcut.
İşte en tehlikeli 6 moda akımı:
6. Çember etek
19. yüzyılın favorilerinden olan kabarık etekler, hacimlerini kadınların bellerine bağladıkları kafes benzeri demirlere borçlu.
Neden ölümcül?
Tasarımı yüzünden rüzgara oldukça duyarlı olan bu eteklerin, havalanarak kadınları okyanusa sürüklediğine dair rivayetler olsa da, gerçek tehlikesi yüksek yerlerde ortaya çıkıyor. Bir tepede ya da yüksek bir apartmanda, rüzgarın etkisiyle savrularak metrelerce yuvarlanmak ya da apartmandan düşmek mümkün. Aynı zamanda suya düşen kadınların bellerine bağlı bu demir etekler yüzünden boğuldukları da biliniyor.
Bir diğer görünmeyen tehlike ise, mumları devirebiliyor olması. Bu etekler hacimleri dolayısıyla o dönemin popüler ışıklandırma yöntemi olan mum ve gaz lambalarını devirerek, yangınlara sebebiyet verebiliyorlardı. Örneğin, şair Henry Wadsworth Longfellow‘un ikinci eşi, bu şekilde çıkan bir yangında hayatı kaybetmiş.
Bu eteklerin tarihe geçen en ölümcül etkisi, 2000 ile 3000 kişinin canına mal olan, 1863 yılında Santiago’da gerçekleşen kilise yangını. Kaçmaya çalışan kadınların etekleri kapıyı tıkadığından, yangın sırasında hemen herkes içeride mahsur kalmış ve bir moda akımı yüzünden, binlerce kişi yanarak can vermiş.
Neden kullanıyorlardı?
Bu etekler kalçayı oldukça büyük gösterdiklerinden, kadınların beli ince görünüyordu. Bu sayede korse giymek zorunda kalmıyorlardı ki, bu da bir sonraki ölümcül trendimiz.
5. Korse
Kadınlara kum saati görünümü veren bu giysi, tüm tehlikelerine rağmen uzun yıllar popülerliğini sürdürmeyi başarmış.
Neden ölümcül?
Aslında korseler, kadınlar özel bağlarla kendilerini sıkmaya başlayana kadar zararsızdı. Ancak kemiklerini kıracak derecede sıkı bağlamaya başladıklarında, tüm iç organların yerini değiştirecek inanılmaz tehlikeli bir moda akımına dönüşmüş oldu.
1912 yılında, şovlarında kadın kılığına giren Joseph Hennella, dar korsesi yüzünden sahnede fenalaşarak hayatını kaybetti.
1903 yılında ise bir kadın, korsesinin demirleri kalbine saplandığı için yaşamını kaybedince, The New York Times‘ta haberi yayınlanmıştı.
Neden kullanıyorlardı?
Toplumun kadınlardan doğal yollarla sahip olamayacağı vücut ölçüleri beklediği bir dönemde, ne yazık ki kadınlar da tercihlerini ölümcül etekler ve ölümcül korseler arasından yapmak zorunda kalıyorlardı.
4. Ayak bağlama
Lotus ayak da denilen bu görünüm, kadınların baş parmakları dışında kalan parmakları ayaklarının altına kıvırarak, topukla parmaklar birleşecek ve yüksek bir ayak kemeri elde edilecek şekilde ayaklarını bezlerle bağlamaları sayesinde elde ediliyordu.
8. yüzyıldan 1900’lü yılların başlarına kadar devam eden bu gelenek, kadınların ağır şeyler taşımasını ve uzun mesafeler kat etmesini imkansız hale getiriyordu.
Neden ölümcül?
İki yedi yaş arasında, ayakları henüz yumuşakken bağlanan çocuklar, ömür boyu sürecek acı dolu bir değişime adım atıyordu. Parmaklara giden kan dolaşımı kesildiğinden, ayak çoğu zaman kangren oluyor ya da çok tehlikeli enfeksiyonlar oluşturabiliyordu. Fakat halk arasında parmakların kangren olması, parmakların düşme ihtimali olduğu için iyi bir şey olarak algılanıyordu.
Neden yapıyorlardı?
O dönemlerde, ayakları normal olan kadınlar çirkin ve taşralı olarak görülüyordu. Çünkü sadece tarlada çalışacak kadınların normal ayaklara sahip olması gerektiğine inanılıyordu, aksi halde salına salına yürümesini sağlayacak, minik ayakları olması bekleniyordu.
Erkekler, aslında eşlerinin ayaklarını hiç çıplak görmüyorlardı. Kadınların ayaklarını sadece ipek ayakkabılar içinde gördüklerinden, bu görünüm onlar için sadece oyuncak bebek görünümü yaratan, estetik bir şeydi.
3. Fontange
17. ve 18. yüzyıl Fransa’sında, aristokrat kadınların kullandığı bir saç süsü olan fontange, kurdele, dantel ve diğer süsleme aparatlarından oluşan büyük başlık benzeri aksesuarlardı. Kulağa hiç zararlı ve ölümcül gelmese de, göründüğünden çok daha tehlikeli olduğunun garantisini verebiliriz.
Neden ölümcül?
Işıklandırmada mumlu avizelerin sıkça kullanıldığı bir dönemde, kadınların başlarında kocaman yanıcı bir süsle dolaşmaları, hiç de iyi bir fikir olmayabilir.
Bir anda tutuşarak yüz, boyun ve el yanıklarına sebep olan bu aksesuarlar, yaşanan ölümlere rağmen uzun yıllar kullanılmaya devam etti.
Neden kullanıyorlardı?
Bir gün at arabası yolculuğu sırasında, kralın sevgilisi şapkasını kaybeder ve saçlarını açık bırakmak yerine, bir kurdele ile bağlar. Bu kralın çok hoşuna gider ve sonrasında düşese kurdelelerle süslü bir başlık hediye eder. Böylelikle yeni bir moda akımı başlamış olur.
2. Kurşunla makyaj
Ölümcül etkilerine rağmen, erkekler de kadınlar da kurşunu, asırlar boyu cilt beyazlatıcı pudra olarak kullanmaya devam etmiş.
Neden ölümcül?
Kurşun zehirlenmesi, uzun yıllar kurşunun vücutta birikmesi sonucu oluşur. Bu nedenle, yavaş ve sinsi bir katildir. Beyin hasarından sinir sistemi bozukluklarına kadar, pek çok ölümcül etkisi bulunur.
İrlanda soylularından Marie Gunning, bu sebeple öldüğü kaydedilen ilk kişidir. Bu durum ne yazık ki insanların bu alışkanlığını bırakmasına yetmemiş ve sadece yedi yıl sonra aktris Kitty Fisher da aynı sebepten yaşamını kaybetmiştir.
Neden kullanıyorlardı?
Antik Yunan’da, insanlar bu uygulamanın zararlarını bildiğinden, fazla uygulayanlar ile dalga geçiliyordu. Erkekler de kadınlar da bu makyajı yaptıkları ve zamanla ciltleri hasar gördüğü için, bunu kapatmak için her geçen gün daha da çok kullanmak zorunda kalıyorlardı.
1. Katı yüksek yakalar
19. yüzyılda popüler olan, gömleğin üzerine takılan bu yakalar, taş gibi olana kadar kolalanıyordu. Uçları özellikle sivri kesim olan bu yakalar, sahiplerine ölümcül sorunlar yaşatabiliyordu.
Neden ölümcül?
Oldukça sıkı ve sert olan bu yakalar, sarhoşken uyuyakalan birinin boğularak ölmesine sebebiyet verebildiği gibi, nefes almayı zorlaştırdığı için beyin apselerine de sebep olabiliyordu. 1800’lü yıllarda oldukça şanssız bir adam, yaka uçlarının nefes borusunu delmesi sonucu ağır şekilde yaralanarak The New York Times’a haber olmayı başarmıştı.
Neden kullanıyorlardı?
Erkekliği simgelediğini düşünerek kullandıklarını söylemek mümkün. İronik bir şekilde, birkaç avrupa dilinde bu yakaların adı “father killer“, yani baba katiliydi.
Bu yazıya da göz atmak isteyebilirsiniz:
Tüm zamanların en korkutucu ve tehlikeli 20 güzellik sırrı
Kaynak:
Cracked