X

Gelişmek, parlamak, köklenmek için: Katman katman aidiyet

En temel ihtiyaçlarımızdan biri, şu aidiyet… Hayatta hem bize ait olan bir şeylere ihtiyaç duyuyoruz hem de biz bir yerlere ait hissetmek istiyoruz kendimizi.

Varlığında değerini ne kadar biliyoruz tartışılır ama yokluğunda bir şeyler eksik hep…

Ait olmadığımız yerlerde gelişip parlayamıyoruz; hayatımızda bize ait şeyler bulamadığımızda ise köklenemiyoruz.

Peki, suya girmekten ve ıslanmaktan bu kadar imtina edilen ve her şeyin adeta sadece ayakları suya sokarcasına yaşandığı bu zamanda, aidiyetten ne kadar bahsedebiliyoruz?

Ait hissetmediğimiz yerlerde sadece uyum sağladığımız için duruyor olabilir miyiz? İkisi çok başkadır mesela, her uyum sağladığımız yere ait olduğumuz söylenemez. Uyum sağlamak bazen sadece hayatta kalma becerisidir ve yaşamak çok başka, hayatta kalmak çok başkadır.

Aidiyet derinlik gerektirir, yüzeyde kalmaya niyetliysek sadece, teğet geçeriz insanların hayatından. Oysa kesişim kümelerinde kurulur bağlar. Çemberin neresinde durduğuna, başkalarını nereye koyduğuna da bakmalı insan.

Sonra aidiyet aynı zamanda bir hak bildirisi ise, ancak emekle karşılık bulabilir. Bir şey üzerinde hak iddia edebilmek için, onun uğruna çalışmış, çabalamış olmalıdır kişi. Her şeyin hazır ve “tüketilebilir” haline bu kadar alışmışken, yemeği bile yaparken artık malzemelerin paketlerde yıkanıp doğranmışını aradığımız bir düzende kim emek vermeye razı ki, “benim” dediği şeyler için.

Öyle ki, “benim olmasın, benimmiş gibi olsun” diyen bile o kadar çok ki… Düşler kurup peşinden gitmektense, bir illüzyon yaratıp gerçeklikten kaçmaya çalışıyorlar adeta. Düşlemeyi de yeniden öğrenmemiz gerekiyor belki de, zira çocukken yaptığımız gibi düşlediklerimizle beslenip büyümenin değil de, gerçekliğin sorumluluğunu almamak için bir şeyleri düş olarak bırakmanın peşindeyiz sanki… Aidiyet böyle yerlerde durmaz, başka yerler arar varlık göstermek için.

Aidiyet yakınlıkla ilişkilidir. Bir kişiye, gruba ya da oluşuma kendini yakın hissetmesi için kişinin önce kendine de yakın olması gerekir. Ne istediğini, ne sevdiğini, ne sevmediğini, değerlerini, hayattaki duruşunu bilmeyen biri nasıl başkalarıyla bunları ilişkilendirebilir ki? Kendimizi tanıdık insanların, yerlerin, şeylerin yanında daha rahat hissediyoruz, ancak bu “tanıdık”lığı bizler tanıyor muyuz? Başka bir deyişle, kendimizi tanımazsak eğer bize benzeyeni nasıl tanırız ki?

Ve belki de aidiyet en çok güven ile ilişkilidir. Zira güven duygusunun yeşeremediği herhangi bir yere kişi kendini ait hissedemez. Bağ kurabilmek için en başta güvenin tesis edilmesi gerekir; açıklık, yakınlık, derinlik, bunlar ancak güvenli bir ortamda varlık bulabilir.

Aidiyetin bu katmanlarında şöyle bir gezinip nerelerde ne yaptığımızı görmemizde fayda var. Çünkü kişinin kendini yaşayabilmesi, kendi gibi yaşayabilmesi, ancak aidiyet duygusunu hissedebilmesiyle mümkün oluyor.

İlginizi çekebilir: İçimizde olanın ancak küçük bir kısmını yaşayabiliyorsak, gerisine ne oluyor?

Ceyda Tepret: İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme Mühendisliği bölümü mezunudur. Koç Üniversitesi’nde MBA eğitimi alıp, Madrid’deki IE Business School’da International MBA programında eğitimini tamamlamıştır. Pazarlama alanında bir kariyer tercih etmiştir ve bu alandaki çalışmalarına devam etmektedir. İnsan davranışları ve psikolojiye duyduğu ilgi onu koçluk eğitimi almaya yöneltmiştir. ICF sertifikalı profesyonel bir koç olarak, danışanlarına kendi yolculuklarında destek vermektedir. Pazarlama profesyoneli kimliğiyle marka hikayelerinin, profesyonel koç kimliğiyle de insan hikayelerinin peşindedir.

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 



İlgili Makale