Gelişen teknolojiyle beraber verdiğimiz bahşişler artıyor

Cüzdanımızda nakit para ile dolaşırken, bir mekanda bahşiş bırakma ya da bırakmama kararını vermek çok kolay: Hesabı ister, hizmetten memnun kalmadıysak ya da bozuk paramız yoksa bahşiş bırakmadan kalkıp gidebiliriz. Kimsenin arkamızdan konuşmamasını umarak ama konuşsalar da duymayacağımızı bilerek…

bahşiş 2

Gelişen teknoloji ile ödemeler elektronikleştikçe ve DipJar gibi, kredi kartıyla bahşiş verme sistemleri ortaya çıktıkça, önceden ayarlanmış bahşişi tek hamlede vermek çekici hale geliyor. Buna bir de kredi kartında kullanılan sistemin arayüzüne yapılan ufak tefek oyunlar eklendiğinde; tıpkı bilinçaltına hitap eden reklamlar gibi, bahşiş bırakma ihtimalimiz artıyor.

Bahşişler de kredi kartına dahil

Iowa Eyalet Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, kredi kartıyla bahşiş bırakma oranının nakit ödemelerdekine oranla yüzde 38 fazla olduğunu ortaya koydu. Bu farkın kaynağı müşterilerin aniden zenginleşmesi ya da hizmet kalitesinin birdenbire artması değil elbette. Araştırmacılara göre, bu durumun birkaç nedeni var.

bahşiş 1

Öncelikle, bahşişi de kredi kartıyla bırakabilme imkanı müşteriye, cebinde ne kadar bozukluk olduğunu düşünmeksizin bir evet / hayır seçeneği sunuyor ve insanlar miktarı değişse de bahşiş bırakmayı seçmeye meyilli oluyorlar. Ayrıca, ödeme işlemi bitene dek yanı başlarında duran garsonun varlığı, insanları nezaketen dahi olsa bahşiş bırakmaya itiyor.

Ödeme yapılan sistemler de bahşiş miktarında etkili

Ödeme yaparken kullanılan sistemlerin arayüzleri ve bahşiş için önceden belirlenmiş yüzdeler de, verilen bahşiş miktarının artmasına neden oluyor. Örneğin kimi ülkelerde taksicilere verilen bahşiş yüzde 10 ila 18 arasında değişirken, sistem üzerinde hesabın yüzde 15’i, 20’si gibi seçenekleri gören kişi, normalde hesabı yuvarlayarak yüzde 13 bırakacakken 15, yüzde 17 yerine 20 bırakmış olabiliyor. Sonuç olarak, insanlar zaman kaybetmemek adına bahşiş miktarını kendileri ayarlamak yerine, bu seçeneklerden birini seçip, çoğunlukla fazla bahşiş vermiş oluyorlar.

Sonuç olarak, özellikle dijital hesap ve bahşiş yöntemleri yaygınlaştıkça, dikkatli davranmadığımız takdirde planladığımızdan fazla para harcayacağımız bir gerçek. Kredi kartı esktresi geldiğinde ne kadar da çok bahşiş bıraktığımıza inanamamaktan çekiniyorsak, vereceğimiz bahşişin miktarını kendimiz ayarlamaya devam etmeliyiz.

Kaynak:
Psychology Today
Hotel Business Review
Retailler

Şule Kulein
Lisede “yapabildiği için” sayısal bölümü seçti ve Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’ne girdi. Üniversitede katıldığı Mühendislik Kulübü’nün dergisi StepS’e aşık olduğunda, içine ... Devam