Geleneksel dünya lezzetleri ile tanışmaya hazır mısınız?
Seyahat ederken herkesin farklı beklentileri oluyor. Bazı seyahat severler tarihten hoşlanıyor ve çoğunlukla müzeleri ziyaret ediyorken; lezzet tutkunu seyahat severler sadece gezip görmüyor, aynı zamanda yeni tatlar denemekten hoşlanabiliyor.
Gurme seyahat teması son yıllarda yükselişe geçmişken ülkelere özgü geleneksel lezzetleri daha yakından tanıyalım.
Bouillabaisse (Marsilya, Fransa)
Fransa’nın güneydoğu sahilleri, deniz ürünleri açısından adeta bir lezzet cenneti. Fakat Marsilya ile özdeşleşmiş bir balık çorbası olan Bouillabaisse, Provans bölgesinin en ünlü lezzetlerinden. Pişmiş balık, kabuklu deniz hayvanı ve sebze çeşitlerine sarımsak, defne yaprağı, portakal kabuğu rendesi, fesleğen, rezene ve safran gibi baharatlar eklenerek denizin tüm lezzetini bir tabakta buluşturuyor. Marsilya sahilinde yer alan birçok restoranda tadabileceğiniz balık çorbası için Chez Fonfon en iyiler arasında gösteriliyor.
Midye (Brüksel, Belçika)
Belçika’ya gelip midye yemeden dönmek olmaz. Midyeleri ve samimi atmosferiyle Chez Leon turistik olarak anılsa da, en iyi midyeleri burada yiyeceğinizden kuşkunuz olmasın. Tencere içinde pişmiş halde gelen kremalı, şarap soslu ya da acı soslu midyeler, tencerede midye tercih edecekler için en iyi seçimler arasında. Ayrıca sarımsaklı ve domates soslu ya da pesto soslu ve sarımsaklı tepsi servisini de farklı lezzetler tatmak adına deneyebilirsiniz. Diğer yandan, midye seçiminize uygun olan bira çeşitleri de menüde içecek seçiminde işinizi kolaylaştırıyor.
Varenyky (Lviv, Ukrayna)
Ukrayna’ya özel bir çeşit mantı olan varenyky bizim mantımızdan oldukça farklı servis ediliyor. İç malzeme olarak geleneksel olarak patates kullanılıyor. Geleneksel usulde büyük hamurlar şeklinde hazırlanmış varenyky klasik olarak ekşi krema ile servis edilse de, ben mantar soslu varenykyi oldukça başarılı buldum. Lviv’e yolunuz düşerse, lokallerin varenyky yemek için tercih ettiği Puzata Hata’da patatesli mantının tadına bakabilirsiniz.
Langos (Budapeşte, Macaristan)
Budapeşte’nin sokak lezzeti haline gelmiş langos bizim pişimizi andıran bir lezzet. Hamuru bizim yaptığımız pişiden daha büyük olarak hazırlanıyor ve yağda kızartılıyor. Aslında eski zamanlarda taş fırında pişirilirmiş fakat sokaklarda hızlı olması için artık yağda kızartması tercih ediliyormuş. Kızaran hamurun üzerine de çeşitli soslar koyarak servis ediyorlar. Klasik olan ve herkesin tercih ettiğini denemek isteyenler ekşi kremalı ve sarımsaklı olanın üzerine kaşar peyniri ekletebilir. Çoğunlukla lokaller gece eğlenceden sonra geç saatlerde Retro Büfe’nin önünde en iyi Langos’u yemek için kuyruğa giriyor.
Paella (Barselona, İspanya)
Paella Katalancada pişirildiği büyük tavanın adıdır, ama zamanla tavanın adı yemeğe aktarılmıştır. Paella’yı sadece Barselona’da yiyebilirsiniz demek istemiyorum aslında, ama Barselona deniz mahsülleri açısından çok taze ürünler sunuyor. Yolunuz Barselona’ya değil Valencia’ya düşerse de iyi lezzette paella yiyebilirsiniz.
Geleneksel İspanyol yemeği Paella bir çeşit safranlı pilav. Bölgesel olarak içine giren ana maddeler değişiyor ama genellikle deniz mahsüllü ve tavşanlı tercih ediliyor. İspanyollar paellanın yanında şampanya içmeyi tercih ediyorlar. Barselona’da İspanya’nın geleneksel lezzetini tatmak için 7 Portes en iyiler arasında gösteriliyor.