X

Gelenekler hayatımızın neresinde: Gelenekler bir gereklilik mi?

Gözünüzün önünde birinin çığlıklar içinde bir arabaya bindirildiğini hayal edin. Kişiyi tanıyor olsanız da olmasanız da muhtemelen yardım etmek isteyip harekete geçecek veya duraksayıp sonra birine bu olaydan bahsedeceksiniz. Olayın ilginçliği aklınızı bir süre meşgul edecek. Kültürel farklılıklar göz önüne alındığında bu olayın hiç yadırganmayacağı bir yer var: Kırgızistan. Yolda yürürken sizi beğenen kişi zorla arabasına bindiriyor ve ardından o kişiyle evlenmek zorunda kalıyorsunuz. “Ala Kachuu” adı verilen bu olay, aslında bir Kırgız geleneği. Hayatınızın en önemli kararlarından biri yolda yürürken şansınıza düşen arabadaki kişinin tercihiyle sizin adınıza veriliyor.

Etiyopya’da “erkekliğini kanıtlamak” için öncelikle büyük bir meydanda dans edip kız arkadaşınız ve ailesi tarafından dayak yemeniz ve ardından vücudunuzda oluşan yaraları etrafa göstermeniz gerekiyor.

Dünyanın farklı yerlerinde onlarca şaşırtıcı gelenek var. Doğru-yanlış sorgusu yapılmadan uygulanan bu gelenekler neden süregeliyor?

Sosyal canlılar olarak bizler için gelenekler, bazıları bence tartışmaya açık olsa da, bir arada olma ve kabul görme fırsatı sunan araçlar. Birbirimizle bağlarımızı güçlendirirken zaman zaman geleneklerin birleştirici gücünden faydalanıyoruz. Bayramlar, Hıdırellez gibi günlerde ateş başında toplanmalar, bunların her biri aslında bir kutlama olmaktan öte bir sosyal varlık göstergesi. Bana göre pek çok bağımlılığın da kaynağı olan sebepler bizi gelenekleri sürdürmeye itiyor. 4 temel başlıkta neden bu geleneklerin sürdüğüne bir göz atalım.

Öncelikle varlığımızı sürdürmek için güçlü yanlarımızın takdir görmesi, öz kimliğimizin oluşmuş olması, zayıf olduğunu düşündüğümüz özelliklerin yaşadığımız ortamda desteklenmesi ve öz kimliğimizi güçlendirir hale gelmesi gerekiyor. Ait olacağımız grubu seçerken bilinçaltımız istemeden varlık oluşumumuzu destekleyecek bir bağ arıyor.

Öte yandan, başkaları tarafından sevilmek ve takdir görmek, sözlü veya yazılı olarak ifade etmesek de bir grubun ayrılmaz parçası olmak kendimize güvenimizi de destekliyor.

Geleneklerin ayrılmaz bir parçası olan inanç, yüksek ilke ve değerlere sahip olma gücünü beraberinde getiriyor. Maddi güçten ve otoriteden bağımsız olması, kendini ifade etmeye ve öz değerini güçlendirmeye yardımcı olması pek çok insanın olmazsa olmazı haline getiriyor inanç meselesini. İnanmayan kişilerde ise mutlaka bunun yerini dolduran farklı bir kaynak olduğunu kendi çevremde de gözlemliyorum.

Son olarak yardımseverlik, belki gelenek ve inanışla en paralel giden başlık. Bir yakınımız veya hiç tanımadığımız birine destek eli uzatmak, hayatta pozitif bir iz bırakmak, başkalarının hayatını iyileştirmek size de iyi geliyor ve gelenekler bu duyguları besliyor.

Özellikle yalnız kaldığımız zor günlerde eski gelenekleri hatırlamak, bir arada kutladığımız bayram sabahlarına geri dönmek, anlamsız bulduğumuz gelenekleri bile hatırlamak yüzümde bir tebessüm oluşturuyor. Sosyal mesafelerin kalktığı ilk sabaha uyandığımda geleneklere daha farklı yaklaşacağımı hissediyorum. Hala anlamsız bulacağım pek çok gelenek olsa da değerini bilemediklerimle yeni bağlar kuracağım. Sizin sürdürmek istediğiniz gelenekler neler? Kendiniz için verdiğiniz bir molada düşünebileceğiniz keyifli bir konu…

İlginizi çekebilir: Tercihlerimizi yaparken nasıl daha mutlu olabiliriz?

Didem Sümer Tiryaki: Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji lisans eğitimi ardından Galatasaray Üniversitesi'nde işletme yüksek lisansını tamamladı. Yaklaşık 10 senedir özel sektörde İnsan Kaynakları alanında çalışıyor. Kadın Girişimciler Derneği'nin Geleceğin Kadın Liderleri programından 2013 yılında mezun oldu. Kagider ve Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği'nde öğrenci veya yeni mezun kadınlara mentorluk yaptı. BÜMED'in yürüttüğü Next-Gen programında mentorluk çalışmalarına devam ediyor. Deneyimsel oyun terapisi eğitimleri ardından supervizyonlarını tamamladı ve Oyun Terapisi Uygulayıcısı oldu, son iki senedir gönüllü olarak 2-11 yaş arası çocukları destekliyor. Öğrenmeyi, gezerek/okuyarak veya deneyimlerek yeni bilgiler keşfetmeyi, bu öğrenme ve keşiflerinden insan doğasına dair çıkarımlar yapmayı ve bunları yazmayı seviyor.

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale