X

Geleceğin sosyalleşme trendlerinde wellness devrimi: Wellness toplulukları

Arkadaşlarınızla haftalık buluşmanızı spor salonunda ya da yoga stüdyosunda yapmak kulağa nasıl geliyor? Arkadaş buluşması denince akla pazar brunchları, alışveriş merkezleri ya da cuma iş çıkışı yemekleri geldiği için yogada yan yana terleyerek sosyalleşme fikri ilk bakışta biraz ilginç gelmiş olabilir. Ancak son yıllarda tüm dünyada hızla yayılan wellness trendlerinin en öne çıkanlarından biri de spor salonlarının ve wellness odaklı işletmelerin sosyalleşme merkezi haline gelmesi. Bundan çok değil beş sene önce arkadaşlarınızla birlikte yogaya başlamak ya da hafta sonunu bir wellness ve SPA merkezinde geçirmek söz konusu bile değilken artık bu ve bunun gibi wellness odaklı aktiviteleri sosyalleşme amaçlı kullanmak oldukça popüler bir trend.

Bu trendin bu kadar hızlı yayılmasının en önemli sebeplerinden biri Y jenerasyonu olarak adlandırılan 90’lı yıllarda doğmuş, şu an 30’lu yaşlarında olan bireylerin yaşam stilleri. Dünyanın en tanınmış pazar araştırması şirketlerinden Nielsen’ın 2017 yılında yayınlamış olduğu rapora göre Y kuşağından olan bireyler ebeveynlerine ve kendilerinden büyük diğer yetişkinlere göre daha az alkol tüketme ve spor, sağlıklı beslenme gibi iyi yaşamla ilgili aktiviteleri daha fazla benimseme eğilimindeler. Peki gençlerin artık alkol tüketmiyor, gece dışarı çıkıp sabahlara kadar dağıtmıyor oluşu toplumun muhafazakarlaştığının bir göstergesi olabilir mi? Yapılan araştırmalar gençlerin dinle ilgili konulara olan ilgisinin ve kilise gibi dini mekanlara gitme oranlarının her geçen yıl daha da azaldığını gösteriyor. Yani sosyalleşme trendlerindeki bu radikal değişimi muhafazakarlaşma olarak yorumlamamız söz konusu değil.

İlginizi çekebilir: Sosyalleşmede yeni trend: “Ayık olmak”

Günümüzde sosyalleşme amaçlı kullanılan en bilindik yerlerin başında alışveriş merkezleri geliyor. Ancak ilerleyen yıllarda ‘alışveriş merkezinde buluşup alışveriş yaparken sosyalleşme’ trendinin de yavaş yavaş kaybolmaya başlayacağı öngörülüyor. Yapılan araştırmalar bu değişimin sebebinin online alışveriş oranındaki artışla ilişkili olduğunu gösteriyor.

Geleneksel sosyalleşme mekanlarının yerini artık CrossFit salonları, grup meditasyonu stüdyoları, vegan restoranlar almaya başladı. Kendini gerçekleştirme, kişisel gelişim ve kolektif bilinç gibi konulara önem veren Y kuşağı sosyalleşme gibi kişisel aktivitelerinde de değerleriyle ve yaşam tarzıyla örtüşen, kendisi gibi insanlarla bir araya gelebileceği mekanları tercih ediyor. Yeni nesil yetişkinler artık düşünceleri, inançları ve benimsedikleri yaşam tarzı konusunda toplumsal değerlerden daha bağımsız olma eğiliminde. Bu yüzden bar, gece kulübü gibi sesli ortamlarda birlikte dans edip bir şeyler içmek artık bu neslin sosyalleşme ihtiyacını karşılaması için yeterli değil. Sosyalleşmek için bu tarz mekanları tercih etmeyen, sosyalleşme ihtiyacını teknoloji yardımıyla karşılamaya çalışan Y kuşağı için wellness odaklı mekanlar fiziksel olarak bir araya gelerek tekrar yüz yüze sosyalleşme fırsatı yaratıyor.

İlginizi çekebilir: Y jenerasyonundaki bireylerin mutsuzluğunun ve tatminsizliğinin arkasında ne var?

Sosyal yaşamımız neden wellness odaklı olmaya başladı?

Global Wellness Institute raporuna göre %7’si son iki yıla ait olmak üzere wellness sektörüne dayalı ekonomi 4.2 trilyon dolara ulaştı. Wellness trendlerinin bir anda bu kadar popüler hale gelmesinde Y kuşağının kısıtlı olan zamanını optimize etme çabası büyük rol oynuyor. Aynı anda hem spora gidip hem de sporda sosyalleşme ihtiyacını karşılayabildiğimizde bir taşla iki kuş vurarak zamandan tasarruf etmiş oluyoruz. Y kuşağının bir başka öne çıkan özelliği olan tutkularını ve keşfettiklerini herkesle paylaşma isteğinin de wellness odaklı etkinliklerin bir anda popülerleşmesindeki etkisi oldukça büyük. Meditasyon festivallerinden spinning partilerine ilgi çekici ve yaratıcı wellness etkinlikleri sosyal medyada ilgi gördükçe bu etkinliklere katılanların sayısında da artış görülüyor. Sağlıklı ve temiz beslenen, düzenli olarak spor yapan ya da detox suları içen birinin cuma akşamı çıkıp uykusuz kalmak istememesi, bedenine ve ruhuna zarar verdiğini düşündüğü şeyleri tüketmek istememesi oldukça anlaşılır.

Mekanlarda wellness devrimi

Wellness odaklı birçok deneyim Y kuşağının sosyalleşme aracı haline gelmiş durumda ve geleneksel wellness odaklı mekanlar da bu ihtiyacı karşılamak üzere dönüşüm geçiriyorlar. Bu dönüşümün en bilinen örnekleri koşu grupları ve spor salonlarının üyelerine özel düzenlediği sosyalleşme odaklı etkinlikler ve ayrıcalıklar. Spor salonlarındaki smoothie barlar ya da insanların spor öncesinde ya da sonrasında oturup konuşabilecekleri, sosyalleşebilecekleri alanlar, arkadaşlarınızla birlikte girebileceğiniz grup dersleri de bu dönüşümün en görünen örneklerinden.

İyi yaşam odaklı mekanlardaki değişimin yanı sıra, sosyalleşmek için gittiğimiz kafeler ya da iş yerlerimizde de bu değişim trendine ayak uydurma yolunda önemli adımlar atılıyor. Meditasyon odaları, sağlıklı yiyecek ve içecek barları, vegan öğle yemeği gibi wellness odaklı seçeneklere erişim geçmişe kıyasla artık çok daha kolay.

İlginizi çekebilir: 2020’de mutlaka takip etmeniz gereken 9 wellness trendi: Akıllı asistanlar ön planda

Wellness topluluklarının ve wellness odaklı mekanların geleceği

Wellness odaklı mekanların ve trendlerin yükselişte olması geleneksel sosyalleşme alışkanlıklarımızın tamamen son bulacağı anlamına gelmiyor. Bir çoğumuz hala hafta sonu akşamlarında eve pizza söyleyip film geceleri yapmayı ya da arkadaşlarımızla dışarıda buluşup geç saatlere kadar eğlenmeyi tercih ediyoruz. Değişen tek şey artık sosyalleşme ihtiyacımızı karşılamak için wellness odaklı mekanların ve etkinliklerin çoğalması sayesinde daha fazla seçeneğin bulunuyor olması. Birçoğumuz yoğun bir koşuşturmaca içinde zamanla yarışarak çalışırken hem sosyalleşmek hem de kendimize zaman ayırmak için zaman yaratmaya çalışıyoruz. Bu nedenle özellikle gelecekte sosyalleşme odaklı wellness etkinliklerinin sayısında önemli bir artış yaşanması bekleniyor.

 

Kaynaklar:

Well and Good

Nielsen

Global Wellness Institute

Merve Dökmeci: Lisans ve yüksek lisans eğitimlerimi Boğaziçi Üniversitesi’nde tamamladım. Boğaziçi Üniversitesinde araştırma görevlisi olarak çalıştığım 4 yıl boyunca uzmanlık deneyimimi üniversitenin rehberlik ve psikolojik danışmanlık biriminde (BÜREM), bireysel danışmanlık ve grup çalışmaları ile edindim. Bu süreç zarfında sempozyum ve kongrelerin organizasyonunda, ve çeşitli bilimsel araştırma projelerinde yer aldım. Mindfulness Temelli Bilişsel Davranışçı Terapi ekolüne olan ilgim ve araştırmalarım sonucunda, öz şefkatin kişilerarası kabul-red ve duygusal tepkisellik arasındaki ilişkiye olan etkilerini incelediğim tezimle birlikte, yüksek lisans eğitimimi yüksek onur derecesiyle tamamladım. ODTÜ Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Doktora Programı’nda doktor adayı olarak bilimsel çalışmalarımı ve uzmanlık eğitimimi sürdürüyorum. Doktora eğitimimle birlikte Bilgi Üniversitesi’nde başlayan akademisyenlik yolculuğuma ise, MEF Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak devam ediyorum. Akademideki çalışmalarımın yanı sıra, kurucusu olduğum Uniqus Eğitim ve Psikolojik Danışmanlık merkezinde, beden farkındalığı ile travma çözümlemesi ve stres yönetimi üzerine psiko-biyolojik bir yaklaşım olan Somatik Deneyimleme’yi mindfulness pratiğime entegre ederek; bireylere psikolojik danışmanlık, kurumlara ise seminer ve eğitim destekleri veriyorum. Büyük bir heyecanla çalıştığım ruh sağlığı alanındaki bilgi birikimimi paylaşma merakımın ve yazmaya olan tutkumun beni 2013 yılında buluşturduğu Uplifers’ta, editör olarak ilgi duyduğum konularda araştırmaya, öğrenmeye ve paylaşmaya devam ediyorum.

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale