Teknolojik buluşlar yaşadığımız dünyayı her gün değiştiriyor. Aşağıdaki liste 2013 Haziran’ında yapılan akıl almaz teknolojik buluşları kapsıyor. Fizikten biyolojiye ve tıpa kadar birçok alana değen aşağıdaki buluşlar herkesin dikkatini çekebilir. Bu buluşlar beraberinde sayısız bilimsel gelişmeyi de getiriyor ve bunlar hayatlarımızı daha iyi hale getirmek açısından gün be gün gelişme sağlayabilecek başka buluşlar ve bilimsel açıklamalara ışık tutabilecek alt yapıları oluşturabilir.
1. Kardiyak MR’ı
Antrasiklin’ler kemoterapinin etkili bir biçimde yürütülmesini sağlıyorlar. Ancak bu tedavi yönteminin uygulandığı çocuklarda ciddi bir yan etkiye sahip olduğu biliniyor. Bu tedaviye maruz kalan çocukların kalpleri zarar görüyor ve ultrasonla görüntülemede çocukların kalplerinin zarar gördüğü kısım bazen yıllar sonra fark edilebiliyor. Bu zamana kadar kap yeteri kadar zarar görmüş oluyor.
Ancak yeni ortaya çıkan bir teknik sayesinde, T1 MRI denilen cihaz sayesinde, çocukların kalplerinin zarar gören çok daha etkili bir biçimde ve hızlıca ortaya çıkarılabilecek. Bu gelişme, çocukların kalp hastalıklarında daha kolay ve hızlı müdahale etmeyi mümkün kılacak.
2. Etkili elektrolizler
Etkili ve verimli alternatif yakıt bulma konusunda yapılan çalışmalarda yeni gelimeler yaşanıyor. Araştırmacılar deniz suyundan hidrojen yakıtı elde etmenin yöntemlerini arıyorlar. Australian Research Council Centre of Excellence for Electromaterials Science’ta çalışan ekip, okyanus suyundan az miktarda enerji elde edebilmek için bir katalizör geliştirdiler.
Şimdiye kadar yapılmış olanların aksine bu katalizör, deniz suyunun daha ucuz bir maliyetle ve daha fazla enerji, üretecek şekilde değerlendirilmesini sağlayabilir. Bu etkili ve yöntem sayesinde hidrojen enerjisi üretiminin maliyeti düşebilir ve gelecekte enerji piyasasında ciddi bir rekabetin doğmasını sağlayabilir.
3. Küçük pil
Harvard ve Illinois Üniversitelerinde çalışma yapan araştırmacılar, kum tanelerinden daha küçük lityum iyon pili icat ettiklerini duyurdular. Bu cihaz sayısız alanda kullanıma müsait bir profil çiziyor.
4. Biyoteknik beden parçaları
Duke Üniversitesi’ndeki bir grup doktor, ilk defa biyoteknik bir damarı yaşayan bir hastaya naklettiler. Biyomühendisliğin gelişim seyri içerisinde bu anlamda bir gelişme ilk defa yaşandı. Sürecin başarıyla tamamlanması sayesinde, biyomühendisliğin gelecekte tıpta daha fazla kullanılması gündeme geliyor. Doktorlar, özellikle kalp hastalıkları konusunda ciddi ilerlemeler kaydedilebileceğini ifade ediyorlar.
5. 4 tanecik partikülü
Evrenin nasıl ortaya çıktığı konusunda yapılan araştırmalar kapsamında, partiküllerin 4 taneciğe sahip oldukları ortaya çıkarıldı. Bilim adamlarına göre, henüz net bir şey ortaya konmasa da, 4 tanecikli partikülün biliniyor olması sayesinde, evrenin ortaya çıkışıyla alakalı olarak yeni teoriler ve açıklamalar yapılabilecek. Geçmişte yapılan teorilerin 2 ya da 3 tanecikli partiküller üzerinden yapıldığını biliyor olmamız, bunun ciddi bir gelişme olduğunu ortaya koyuyor.
6. Alternatif yakıt mikropları
Yüksek verimli ve düşük maliyetli yakıtları elde etmenin oksijen kadar kolay olduğunu hayal edin. Amerikan Enerji Bakanlığı ve Duke Üniversitesi araştırmacıları sayesinde ortaya çıkarılan mikroorganizma bu hayali gerçekleştirebilecek gibi görünüyor. Son yıllarda alternatif enerji konusunda ciddi gelişmeler yaşandı. Ancak ortaya çıkarılan yeni metotların kullanımı çok elverişli görünmüyordu. En son ortaya çıkan gelime sayesinde, güneş enerjisinden çevreye zarar vermeyecek şekilde faydalanılabilecek.
7. Gümüşün tıbbi faydaları
Boston Üniversitesi’ndeki araştırmacılar gümüşün antibiyotiklerde kullanımıyla alakalı bir araştırma yayınladılar. Uzun zamandan beri gümüşün antimikrobik özellikleri biliniyordu. Ancak son gelişmeyle birlikte bilim insanları, antibiyotiklerin daha da geliştirilebileceğini keşfettiler. Bu gelişmeyle beraber, gümüşün medikal anlamda kullanımının yaygınlaşacağı tahmin ediliyor.
8. Görme engelliler için biyonik göz
İlk biyonik göz Avusturalyalı tasarımcılar tarafından geliştirildi. Kişinin kemiğine monte edilen bir çip ve ona bağlı olan bir kameranın gözlüklere yerleştirilmesi sayesinde çalıştırılıyor. Şimdilik sadece genel hatlarıyla bir görme sağlasa da, biyonik göz gelecek açısından umut vadediyor. Ayrıca gözlüğün daha kolay kullanımı konusunda da birçok gelişmeye ihtiyaç var.
9. Kansere karşı bağışıklık
Rochester Üniversitesi’nde yayınlanan bir çalışma, çıplak farelerin kansere karşı bağışıklık kazanmasını sağlayan bir mekanizmayı ortaya atıyor. Bu küçük yeraltı hayvanlarının kansere karşı bağışıkları olabilir. Eğer bilim insanları bu mekanizmayı yeterince analiz edebilirse, gelecekte kanserle mücadele konusunda ciddi gelişmelere tanık olabiliriz.
Kaynak:
Listverse
İlginizi çekebilecek diğer yazılar:
Hayatınıza renk ve kolaylık katacak icatlar
Giyilebilir teknolojiler günlük yaşamımızı ne kadar değiştirebilir?