Gece insanı ve gündüz insanının etik anlayışındaki farklılık

Bazı insanlar sabah güne erken başlamayı ve işlerinin bir çoğunu öğlene kadar bitirmeyi severler. Bazı insanlar ise günün yarısını uyuyarak geçirip, geceleyin işlerini halletmeyi tercih ederler. Bu farklı iki insan tipi, verimlilik saatlerinin birbirinden farklı olmasının yanında son dönemde yapılan bir araştırma, gece insanıyla gündüz insanının ahlaki yargıları bakımından da çok farklı olduğunu gösteriyor. Uplifers olarak, bu çok ilginç bulduğumuz araştırmayı sizler için derledik.

gece insanı verim

Geçtiğimiz yıllarda yapılan araştırmalarda bireylerin akşam saatlerine doğru etik olmayan davranışlar sergilediği bulunmuştu. Fakat Harvard Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, farklı uyku rutinlerine sahip bireylerin daha farklı etik anlayışları olup olmadıklarını araştırdılar. Araştırmacılar, katılımcıları verimli oldukları saatlere göre gündüz ve gece insanları olmak üzere iki gruba ayırdı. Ve iki gruba da farklı görevler verdi. Bu görevler katılımcıların dürüstlüklerini test ederek, karar vermelerini sağlıyordu.

Sonuçlara göre, gündüz insanları akşam saatlerine doğru, gece insanları da sabah saatlerinde etik olmayan davranışlar göstermeye daha meyilliydi. Kişilerin yorgun hissettikçe yalan söyleme potansiyellerinin arttığı gözlemlendi.

gece insanı
Zarlarla yapılan araştırmada, gece insanları sabah saatlerinde, gündüz insanları ise akşam vakitlerinde daha çok hile yaptı. Kaynak: hbr.org

Peki bu veriler iş hayatı için ne anlama geliyor?

Bu tarz araştırmalar ve sonuçlar, geleneksel sabah 8 akşam 5 iş hayatındaki verimliliği sorgulatıyor. Eğer insanlar farklı saatlerde verimli ve etik olmaya eğilimliyse, şirketlerin herkesi aynı saatte çalıştırması, tehlikeli ve verimsiz işlerin ortaya çıkmasına neden oluyor mu? Harvard Üniversitesi’ndeki araştırmacılar; “iş verenler, çalışanların verimli olduğu saatlere saygı duymalı ve ona göre bir çalışma planı çizilmeli” diyor. Araştırmacılar aynı zamanda, iş verenlerin gündüz insanlarına akşam saatlerinde, gece insanlarına ise sabah saatlerinde karar verdirilmesinin çalışanları etik olmayan davranışlar sergilemeye doğru ittiğini düşünüyorlar.

Bu sonuçlara göre, iş verenlerin kendilerine sorması gereken soru; eğer farklı saatler, çalışanların verim ve etik açısından maksimum potansiyelde çalışmasını sağlayacaksa, ne zaman çalıştıkları gerçekten fark eder mi?

 

Kaynaklar: News Mic, Harvard Business Review 

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!