Hamilelikte sarı akıntı her zaman bir endişe sebebi değildir. Ancak enfeksiyon veya fetüsü koruyan amiyon kesesinde bir sızıntı anlamına da gelebilir. Sarı akıntı özellikle kötü koku, ağrı ve kaşıntı ile birlikte olduğundan endişe kaynağıdır.
Bu problemlerin ciddiyeti söz konusu olduğundan, hemen doktorunuza görünmeniz uygun olacaktır. Doktorunuz fizik muayene yapacak ve akıntı numunesi alacaktır. Bu durumun sebebini ne kadar çabuk öğrenirseniz, doğru tedaviye ulaşma şansınız o kadar yüksek olur ve muhtemel komplikasyonların riskini azaltma imkanınız olur.
Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun.
Hamilelikte Normal Akıntı Nasıl Olmalı?
Hamilelikte vajinal akıntılarda biraz artış olması normaldir. Bu akıntı genel olarak kokusuzdur ve hafifçe kokar, genelde sıvı ve temiz renklidir. Havaya maruz kaldıktan sonra beyaz veya sarı renge dönebilir.
Akıntının miktarı gebelikte artabilir ve özellikle üçüncü trimesterde bu durum görülür. Ancak görünümü kişiden kişiye değişir.
Gebelikte sarı akıntı ise bazen özellikle kötü koku ve kaşıntı da eşlik ediyorsa enfeksiyon işareti olabilir. Tedavi edilmeyen enfeksiyonlar gebeliği risk altına sokabilirler. Bu nedenle sarı akıntı gördüğünüzde doktorunuza danışmanız önerilir.
Mantar Enfeksiyonu
Vajinal mantar enfeksiyonları kadınlarda oldukça yaygındır. Değişen hormon düzeylerinden dolayı hamilelikte daha yaygın şekilde görülebilirler. Bedeninizde doğal olarak yetişen bir miktar mantar vardır. Bunlar üreme sisteminin önemli bir parçasıdırlar. Ancak çok fazla olduklarında enfeksiyon haline gelirler.
Başka bir rahatsızlığın tedavisi için geniş spektrumlu antibiyotikler alıyorsanız, mantar enfeksiyonu riski artar çünkü antibiyotikler zararlı bakteriler kadar faydalı bakterileri de öldürürler. Bu da vajinal ortamın dengesini bozar.
Ayrıca geçmişte yaşadıysanız mantar enfeksiyonu riskiniz de daha yüksektir.
Mantar Enfeksiyonu Belirtileri
Mantar enfeksiyonlarının belirtileri şöyledir:
- Vajina ve vulvada kaşıntı, kızarma ve şişkinlik
- Lor peynirine benzer ve genelde beyaz olmasına karşın hafif sarı da olabilen akıntı
- İdrar yaparken yanma hissi
Mantar Enfeksiyonu Gebeliği Nasıl Etkiler?
Mantar enfeksiyonu rahatsızlık verse de gebeliğe bir zararı yoktur. Reçetesiz vajinal kremleri kullanabilirsiniz veya düşük dozlu mantar karşıtı ilaçları tercih edebilirsiniz.
Eğer rahatsızlık tekrar ediyorsa veya tedaviye dirençli bir mantarınız varsa doktorunuzun önerilerini takip edin ama bu durum çok nadirdir.
Bakteriyel Vajinozis
Bakteriyel vajinozis, bakterilerin aşırı çoğalmalarından kaynaklanan bir vajina enfeksiyonudur. Bazen gebelikte sarı akıntıya sebep olabilir.
Bakteriyel Vajinozis Belirtileri
Rahatsızlık asemptomatik olabilir ama belirtiler ortaya çıkarsa şunlar bulunabilirler:
- Kaşıntı
- Akıcı beyaz, sarı ve gri akıntı
- Özellikle cinsel ilişkiden sonra kötü koku
- İdrar yaparken yanma hissi
Bakteriyal Vajinozis Gebeliği Nasıl Etkiler?
Rahatsızlık şunların riskinde artışa sebep olur:
- Suyun erken gelmesi
- Erken doğum
- Düşük doğum ağırlığı
- Doğum sonrası endometritis
Bel Soğukluğu
Bel soğukluğu cinsel organlarda, rektumda ve boğazda enfeksiyona sebep olabilen bir zührevi hastalıktır. Özellikle 15-24 yaş arası genç insanlarda yaygındır ve gebelikte sarı akıntılara sebep olabilir.
Genellikle antibiyotik iğnesi ile tedavi edilir. Fakat günümüzde antibiyotik direnci nedeniyle tedavisi daha zor hale gelmiştir.
Bu nedenle bir kaç günlük tedavinin ardından hala belirtiler varsa doktorunuzu bilgilendirmeniz gerekir.
Bel Soğukluğu Belirtileri Nelerdir?
Rahatsızlığın bazı belirtileri şöyledir:
- İdrar yaparken yanma hissi
- Vajinadan gelen yoğun, bulanık, yeşil veya sarı akıntı
- Genital kaşıntı
- Ağrı
- Kanama
- Tuvalete çıkınca ağrı
Bel Soğukluğu Gebeliği Nasıl Etkiler?
Bel soğukluğu doğumda bebeğe geçebilir. Enfeksiyon aynı zamanda şu riskleri de arttırır:
- Düşük
- Erken doğum
- Düşük doğum ağırlığı
- Kesenin erken yırtılması
- Amniyon sıvısının enfeksiyon kapması
Eğer enfeksiyon doğumda bulaşırsa ve tedavi edilmezse bebekte göz enfeksiyonuna sebep olabilir.
Klamidya
Klamidya genelde 15-24 yaş aralığını etkileyen yaygın bir zührevi hastalıktır. Tedavi edilmezse doğurganlık problemleri riskini artrırır, fallop tüplerine zarar verebilir, dış gebelik ve kısırlığa sebep olabilir.
Klamidya Belirtileri
Klamidyanın belirtileri şöyledir:
- İdrar yaparken yanma ve kaşıntı
- Cinsel ilişkiden sonra kanama
- Kötü vajinal koku
- Rektal ağrı ve kanama
- Beyaz, gri veya sarı akıntı
Klamidya Gebeliği Nasıl Etkiler?
Gebelikte klamidya şu riskleri arttırır:
- Erken doğum
- Kesenin erken yırtılması
- Bebeğin düşük doğum ağırlığına sahip olması
Klamidyaya maruz kalan yenidoğanlarda göz ve akciğer enfeksiyonları oluşabilir.
Trikomonas
Trikomonas, trichomonas vaginalis adı verilen ve cinsel yolla bulaşan bir bakteriden kaynaklanan vajinal enfeksiyondur.
Trikomonas Belirtileri
Çoğu insan bu rahatsızlıkta belirti yaşamasa da şunlara sahip olabilirsiniz:
- Kaşıntı
- Tahriş
- Sıradışı koku
- Yoğun veya ince, yapışkan sarı-yeşil akıntı
- İdrar yaparken ve cinsel ilişkide ağrı
Eğer hamilelikte yeşil-sarı akıntınız varsa, hemen doktorunuza ulaşın.
Trikomonas Gebeliği Nasıl Etkiler?
Trikomonas enfeksiyonu gebelikte şu risklerde artışa sebep olur:
- Kesenin erken yırtılması
- Erken doğum
- Düşük doğum ağırlığı
Nadiren de olsa yenidoğan kız bebekler rahatsızlığı doğumda kapabilirler ve vajinal akıntıları olabilir.
Amniyon Kesesi Sızıntısı
Amniyotik sıvı şeffaftır ve hafifçe sarıdır. Amniyon kesesi içindeki bebeği korur.
Kesenin dokusu sıvıyı içeride tutar ve genelde doğum zamanına kadar yırtılmaz. Fakat devamlı olarak gelen sarımsı bir sıvı varsa, bu durum kesenin yırtıldığı anlamına gelebilir.
Amniyon Kesesi Sızıntılarının Belirtileri
Eğer birden bir sıvı boşalmaya başladıysa bu genellikle kesenin yırtıldığı anlamına gelir. Ancak yavaşça sıvı salan küçük bir delik varsa, bunun vajinal akıntı mı, idrar mı yoksa amniyotik sıvı mı olduğunu ayırt etmek zor hale gelebilir.
Amniyotik sıvı sızıntısının belirtileri şöyledir:
- Devamlı sıvı gelmesi
- Sulu ve ince akıntı
- Hafifçe tatlı bir koku veya hiç koku olmaması
İdrar ve amniyotik sıvı arasındaki temel fark, idrarın kokusunun daha güçlü olmasıdır. Eğer sulu bir sıvı fark ederseniz ve idrar mı yoksa kese sıvısı mı olduğunu anlayamazsanız, ped takım. İdrarsa idrar kokusu pedde daha fazla olacaktır.
Amniyon Kesesi Sızıntısı Gebeliği Nasıl Etkiler?
Hamileliğin hangi noktasında olursanız olun, amniyon kesesinin yırtıldığından şüphe ediyorsanız hemen doktorunuza ulaşın. Amniyotik sıvı sızıntısı enfeksiyon riskini arttırır ve hem kendiniz hem de bebek için doğru şekilde değerlendirilmesi gerekir.
Eğer en az 37 haftalık olduysanız, bu durum doğumun başlayacağının işareti olabilir. Doktorunuz durumu gözlemleyerek doğuma başlayacağınızı onaylayabilir. Eğer doğumun başlaması uzarsa enfeksiyon riski de artar ve bu nedenle ilaç ile doğumun başlaması tetiklenebilir.
37 haftadan önce sıvı gelirse bu erken doğum olarak kabul edilir ve daha riskli olabilir.
34-37 hafta arasındaysanız, doktorunuz enfeksiyon riskinden dolayı doğumu erken başlatmak isteyebilir.
34 haftadan önce ise doktor enfeksiyon işareti yoksa yatak istirahati verebilir. Ayrıca enfeksiyonu önlemek için antibiyotik ve bebeğin akciğerlerinin daha hızlı gelişimi için steroidler yazabilir. Hastanede yakın gözlem altında olursunuz ve akciğer gelişiminin gözlenmesi için testler uygulanır. Eğer akciğerler olgun hale gelirlerse, doğum başlatılabilir.
Sonuç olarak hamilelikte vajinal akıntı çok yaygındır ve hamilelik ilerledikçe artar. Akıntıların bazıları normal ve sağlıklıdır, ancak bazı akıntı türleri, özellikle de kötü koku ve sarılık varsa, enfeksiyon işareti olabilir.
Çoğu enfeksiyon hamilelikte tedavi edilebilir durumdadır. Tedavi olmadığı durumlarda sizin ve bebeğinizin sağlığı risk altında olur.
Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun.
İlginizi çekebilir: Rahim Ağzı Yetmezliği Nedir, Belirtileri Nelerdir?