Kızamıkçık hafif grip benzeri belirtilere ve ciltte isiliklere sebep olabilen bir rahatsızlıktır. Kızamıkçık geçiren insanların yarısı kadarında herhangi bir belirti görülmez ve enfekte olduklarını bilmemelerine karşın onu başka insanlara bulaştırabilirler. Hamilelikte kızamıkçık kaparsanız, bebeğiniz için ciddi sonuçlar doğurma ihtimali vardır. Özellikle gebeliğin başlarında ilk 3 ay içerisinde kızamıkçık geçirmek en yoğun hasara sebep olur.
Kızamıkçık dünyanın büyük bir kısmında çocukluk aşıları sayesinde neredeyse ortadan kaldırılmıştır çünkü aşı kişiyi ömrü boyunca korur. Ancak aşı olmamış çocuklar onu kapabilirler. Hamile değilseniz aşıyı yetişkinlikte de olabilirsiniz. Aşılama hastalığı önlemenin tek yoludur ve bu nedenle uygulanması önemlidir. Kan testi ile bağışıklığınız olup olmadığı da görülebilir.
Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun.
Kızamıkçık işaret ve belirtileri nelerdir?
Kızamıkçık genellikle hafif geçen, grip benzeri belirtiler veren ve isilikler ile kendini gösteren bir rahatsızlıktır. İsilikler genelde önce yüzde başlar ve bedenin diğer kısımlarına yayılırlar. Bunlar 3 gün kadar devam ederler. Diğer belirtileri ise şöyledir:
- En fazla 38.9 derece ateş
- Baş ağrısı
- İştah kaybı
- Burun akıntısı
- Boğaz ağrısı
- Öksürük
- Gözlerde kızarma
- Boyun ve kulak arkası lenflerinde şişme
- Kas ve eklem ağrıları
Kızamıkçık geçiren insanların %70’inde artrit gelişimi olur. Artrit eklemlerdeki şişkinlik ve ağrıdır. Kadınlarda özellikle parmaklarda, bileklerde ve dizlerde ortaya çıkabilir. Bu komplikasyon erkekler ve çocuklarda daha nadirdir. Nadiren de olsa kızamıkçık beyin enfeksiyonu ve kanama problemleri gibi daha ciddi sorunlara yol açabilir. Bazı insanlarda hiç bir belirti görülmemesi de mümkündür.
Kızamıkçığın sebebi nedir?
Kızamıkçık bir virüsten kaynaklanır. Çok bulaşıcıdır. Hasta kişi öksürdüğünde veya hapşurduğunda, ayrıca yediği ve içtiği şeyleri bir başkası da yiyip içince bulaşabilir. Ayrıca hamile anneden bebeğe de geçebilir.
Kızamıkçık sahibi kişi isilikler çıkana kadar 1 hafta boyunca hastalığı başkalarına yayabilir. Enfekte olan kişiler isilik çıktıktan sonra 7 gün boyunca da yaymaya devam ederler.
Bu nedenle hastalığı kapanların bu konuda aile ve arkadaşlarını bilgilendirmeleri gerekir. Eğer çocuğunuzda kızamıkçık varsa, okul öğretmenine bunu bildirmek de uygun olacaktır. Böylece hastalığın daha fazla yayılması önlenebilir.
Gebelikte kızamıkçık hangi sorunlara sebep olur?
Kızamıkçık hamilelikte özellikle üçüncü ayın bitimine kadar bebek için ciddi problemler doğurabilir. Kızamıkçık şu risklerin artmasına sebep olur:
- Konjenital Kızamıkçık Sendromu: Bu rahatsızlık hastalığın bebeğe geçmesi nedeniyle olur. Bebeğin bir veya birden fazla doğum kusuru ile doğmasına sebep olabilir ve bunlar arasında kalp problemleri, görme problemleri, sağırlık, zihinsel gerilik, düşük doğum ağırlığı, kemik iliği problemleri, karaciğer ile dalak hasarı gibi hastalıklar bulunuyorlar. Bu sendromun şu anda bir tedavisi de bulunmuyor.
- Düşük: Bebeğin 20. haftadan önce ölmesidir.
- Ölü doğum: Bebeğin 20. haftadan sonra ölmesidir.
- Erken doğum: Bebeğin 37. haftadan önce doğmasıdır.
İlginizi çekebilir: Hamilelik masajı nedir, güvenli midir?
Hamilelikte kızamıkçık bebeğe geçer mi?
Evet ve bunu önlemek için kızamıkçığa karşı bağışıklığınızın olması gerekiyor. Böylece enfeksiyondan korunabilirsiniz. Çocukken aşı olduysanız veya hastalığı geçirdiyseniz muhtemelen kızamıkçığa karşı bağışıklığınız olacaktır. Kan testi ile bu durum tespit edilebilir. Eğer hamile kalmak istiyor ancak bağışıklığınız olup olmadığını bilmiyorsanız doktorunuzdan kan testi talep edebilirsiniz.
Eğer bağışıklığınız yoksa, alabileceğiniz bazı önlemler şöyle:
- Hamilelikten önce: Aşı olun. Aşıdan sonra gebe kalmak için 1 ay bekleyin.
- Hamilelik esnasında: Doktorunuzdan kızamıkçığa karşı bağışıklığınız olup olmadığının kontrol edilmesini isteyebilirsiniz. Eğer bağışıklık yoksa, gebelikte aşının yapılması önerilmez. Ancak hastalığı kapmaktan kaçınmak için yapabilecekleriniz vardır: Enfeksiyonu olanlardan uzak durmak, hasta olup kızamıkçık olma ihtimali olan birisiyle temas ederseniz bundan doktorunuza bahsetmek
- Hamilelikten sonra: Doğumdan sonra aşınızı olun. Emzirme döneminde aşı olmanın bir sıkıntısı yoktur. Enfeksiyondan korunmanız, on ikinci ayda aşı olacak olan bebeğinize hastalığı bulaştırma ihtimalinizi ortadan kaldırır. Ayrıca gelecek gebeliklerde de faydası olur.
İlginizi çekebilir: Hamilelik sürecinde çalışırken dikkat edilmesi gerekenler
Hamilelikte kızamıkçığı bebeğe geçirme ihtimali ne kadardır?
Hamileliğin ne kadar erken döneminde olursanız, bebeğe geçme ihtimali o kadar artar.
- İlk 12 haftada kaparsanız %85 geçirme ihtimali vardır.
- 13-16 hafta arasında kaparsanız ihtimal %50’dir.
- İkinci trimester sonunda veya daha sonra kaparsanız %25 ihtimal vardır.
Gebelikte kızamıkçığınız varsa doktor sizi ve bebeğinizi daha sık ve yakından kontrol edecektir.
İlginizi çekebilir: Hamilelikte stres, bebeği nasıl etkiler?
Kızamıkçık nasıl tedavi edilir?
Kızamıkçık için özel bir tedavi yöntemi bulunmuyor. Çoğu zaman belirtiler hafiftir. Yatakta dinlenmek, bol sıvı almak ve ateş düşürücü kullanmak yardımcı olabilir. Kızamıkçığı olan gebe kadınlarda ise belirtileri bastırmak için acetaminophen kullanılabilir. Daha ağır vakalarda kan nakli ve steroidler de kullanılabilirler. Kan naklinde kişinin bedenine yeni bir kan koyulur. Steroidler ise inflamasyonu tedavi eden sentetik hormonlardır.
Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun.
İlginizi çekebilir: Doğum sonrası kanama neden olur?