Gardırop nasıl sadeleştirilir?
Bahar geldi, bahar temizlikleri başladı! Tozları, kirleri, kışın etkilerini ortadan kaldırırken kışlıklara da veda etme zamanı geldi çattı. Montlar, kazaklar, çizmeler, botlar ufak ufak üst raflardaki, vakumlu torbalardaki ya da baza altlarındaki yerlerini çoktan aldı… Haliyle gardıropları da şöyle derinlemesine gözden geçirmek ve elenmesi gerekenleri çıkararak hafif, temiz, sade ve kullanışlı bir giyim-aksesuar seçkisi yaratmak için de fırsat doğdu! Biz de sizi hem ‘bugün ne giysem’ derdinden kurtaracak hem de gardırobunuzu sadeleştirmenize ve bahara, önümüzdeki yaza hazırlanmanıza yardımcı olacak ipuçlarıyla dolu ‘gardırop temizliği’ konusu ile buluşturmak istedik. Ama siz havaların gelgitli hallerine güvenemediğiniz için hala kışlıkları kaldırmadıysanız, dilerseniz önce Kışlık kıyafetler nasıl saklanmalı? yazımıza da göz atarak iki işi tek seferde halledebilirsiniz . Gelelim, gardırop nasıl sadeleştirilir sorusunun cevabına…
Gardırobunuzdan çıkarmanız gerekenler
Kendinizi sık sık “Giyecek hiçbir şeyim yok…” diye düşünürken buluyorsanız ama dolabınız da neredeyse kapakları kapanmayacak kadar doluysa, ilk yapmanız gereken giymediğiniz, sevmediğiniz, bedeninize uymayan kıyafetleri ve kullanmadığınız aksesuarları çıkarak sadeleşmek. Peki, neleri çıkarmakla başlamalıyım? diyorsanız ya da bir türlü elenecek parçaları seçemiyorsanız işte size ilham olacak o liste:
- Sadece bir kere giydiğiniz ve muhtemelen bir daha giymeyeceğiniz abiye elbiseler
- Çok beğenerek aldığınız ama ayağınıza tam olmayan veya içinde rahat yürüyemediğiniz ayakkabılar
- Bedeninize uymayan, dar veya bol olan kıyafetler
- Herhangi bir nedenle kendinizi kötü hissettiren giysiler
- Eski sevgilinizin giysileri
- Gelecekteki çocuklarınızın giymesi için sakladığınız kıyafetler
- Kuru temizlemeye gitmesi gereken -ama asla kuru temizlemeye gitmeyen- parçalar
- Terziye gitmesi gereken -ama asla terziye gitmeyen- parçalar
- Size ait olmayan, ödünç aldığınız ya da sizde unutulmuş giysiler
- Başkalarının sizin için aldığı ama sizin giymekten hoşlanmadığınız kıyafetler
- İz bırakan, tüy döken, pulları kopan, iplikleri sökülen, giymesi zahmetli parçalar
- Sırf pahalı diye sakladığınız ama giymediğiniz veya artık sevmediğiniz kıyafetler
- Çıkmayan lekesi olan giysiler
- Kullanmadığınız, hiçbir kıyafetinizle kombinleyemediğiniz çantalar
- Sadece tatilde, seyahatte veya başka bir yerde giyerim diye tuttuğunuz ama yaşadığınız yerde giymediğiniz her şey
- Şık ama cildinizi tahriş eden giysiler
- Yaşam tarzınıza, stilinize, kişiliğinize uymayan parçalar
- Hep siyah giymenize rağmen her renginden aldığınız tişörtler
- 3 yıldan uzun süredir giymediğiniz her şey
- Hala etiketi üzerinde duran kıyafetler
- Dolabınızdan çıkardığınızda suçluluk duyacağınız parçalar (onlarla birlikte suçluluk duygusu da kaybolup gidecektir…)
Kısacası sizi mutlu etmeyen, içinde iyi hissettirmeyen, bedeninize uymayan, giymediğiniz ama yine de ‘herhangi bir sebepten’ ötürü orada tuttuğunuz her şey için hoşça kal deme zamanı!
Gardırop temizliği
Listeyi okuması kolay ama uygulaması zor diye düşünebilirsiniz ama merak etmeyin, şu 4 soru kararlarınızı daha hızlı ve net bir şekilde vermenizi sağlayabilir:
- Bu kıyafeti bugün alır mıydım?
- Bu parça benim bedenime ve bugünkü yaşam tarzıma uyuyor mu?
- Bunu kendimi kötü ya da suçlu hissettiğim için mi tutuyorum?
- Bu kıyafeti herhangi bir zamanda giyecek miyim?
Cevabınız evetse tutun, hayırsa gardırobunuzdan çıkarın, çünkü boşuna yer kaplamasına ve sizin her seferinde kafanızı karıştırmasına hiç gerek yok!
Dolabınızda boşlukların kalmasından korkmayın. Evet, ilk başta garip gelebilir, ancak sabahları stres ve mücadele olmadan giyinebildiğinizde, daha azına sahip olmanın faydalarından yararlanmaya başlayacaksınız. Ne de olsa ‘less is more’…
İşinizi daha da kolaylaştırmak için şu adımları da takip edebilirsiniz:
- Tüm giysilerinizi çıkarın: Gardırobunuzun tamamını boşaltın, tüm kıyafetleri bir kenara alın ve önce iç kısmını, raflarını, çekmecelerini temizleyin.
- Tüm kıyafetlerinizi inceleyin: Tek tek kıyafetlerinizi elinize alarak inceleyin ve ‘kalmalı mı, gitmeli mi’ye karar verin. Kalacakları bir kenara, gidecekleri bir kenara ayırın.
Dilerseniz farklı sepet veya kutular kullanarak ayırma işlemini kolaylaştırabilirsiniz; örneğin kalacaklar, bağışlanacaklar, satılacaklar veya geri dönüşüme gidecekler gibi bölebilirsiniz.
- Kalan kıyafetlerinizi düzenleyin: Kalmasına karar verdiğiniz kıyafetleri katlayın ya da askılara asın. Renklerine, kullanım amaçlarına (iş, günlük, spor vb) göre farklı yerlere ayırın, böylece dolabınızı daha verimli kullanabilir ve kıyafet ararken zaman kazanabilirsiniz.
- Kişiselleştirin: En eğlenceli ve son aşama! Biraz renk, koku, tarz eklemek . Evet, gardırobunuza dilerseniz lavanta keseleri yerleştirebilir, kapaklarına ince, şekilli, şık aynalardan ekleyebilir veya içerisine takılarınız, çoraplarınız için farklı düzenleyiciler koyabilirsiniz. Dilerseniz kendi tarzınıza uygun eklemeler de yapabilirsiniz.
Tüm bu adımları takip ederek her açtığınızda kendinizi daha iyi hissedebileceğiniz ve kıyafet seçme stresinden kurtulabileceğiniz tamamen size ait olan bir gardırop yaratabilirsiniz.
Daha fazla ipucu için şu yazılarımıza da göz atabilirsiniz: