Muhtemelen çok şaşıracağınız bir bilimsel araştırmanın sonucu ile yazımıza başlıyoruz: Dünya genelinde insanlar, pandemi öncesine göre daha az stresli! Evet, doğru okudunuz. İnanması gerçekten de güç; hele ki tüm dünya ardı arkası kesilmeyen sorunlarla uğraşıyorken ama küresel araştırma şirketi Gallup tarafından yürütülen araştırma bunu söylüyor. Gelelim araştırmanın detaylarına.
Gallup araştırmacıları, 142 ülkede 15 yaş ve üzerindeki 146.000’den fazla kişiye son 24 saat içindeki pozitif ve negatif deneyimlerini sordu. Daha sonra her ülkeye, pozitif deneyimlerin varlığı veya yokluğuna göre ve negatif deneyimlerin yaygınlığına göre 0-100 arasında dört farklı puan türü verdi. Elde edilen sonuçlar, dünya genelinde insanların pandemi öncesi döneme göre daha mutlu olduğunu gösterdi. Küresel stres seviyeleri %37 olarak kaydedildi, bu oranın 2019’dan beri en düşük seviye olduğu belirtildi ve 10 yıl öncesine göre sadece dört puan yüksek. Diğer bir deyişle insanlar genel olarak pandemi öncesi dönemden daha düşük bir stres seviyesine sahip. Evet, hala inanması zor.
Araştırmaya katılan yetişkinlerin %40’ı çok endişeli olduğunu, %30’u fiziksel ağrı hissettiğini, %26’sı üzgün olduğunu ve %22’si kızgın olduğunu bildirdi. Ancak pozitif metriklerin çok daha yüksek olduğu ortaya çıktı. Peki, hangi ülkeler daha mutlu?
Hangi ülkeler daha mutlu?
En yüksek pozitif deneyimlere sahip 11 ülkenin başında Latin Amerika’dan dört ülke yer alıyor; Paraguay, Panama, Guatemala ve Meksika. Yaşam şartları ve politik koşullar açısından zorlayıcı durumlarla uğraşan ülkeler olmalarına rağmen en yüksek pozitif deneyimlere sahip olmaları, çevresel koşullardan bağımsız bir şekilde insanların pozitifliği seçebildiğini de gösteriyor. Senegal de ilk 11’de yer alan ülkelerden biri. Bu da gösteriyor ki ülkedeki kısıtlı insan hakları ve ekonomik zorluklara rağmen, burada yaşayan insanlar da olumlu olma eğiliminde.
Peki ya durumun kötü olduğu ülkeler hangileri? En yüksek negatif deneyimlere sahip 11 ülke arasında, İsrail, Ürdün, Sierra Leone, Gine yer alıyor. Süregelen savaşların ve çatışmaların etkisinin baskın olduğunu söylemek mümkün. Mutluluk ve memnuniyet ölçütlerinde araştırmalarda sürekli düşük puan alan Afganistan, pozitif metriklerde dünya genelinde son sırada.
Ancak şunun da altını çizmekte fayda var; araştırmacılar stresin hala tüm dünya genelinde çeşitli oranlarda var olduğunu, yalnızca pandemi öncesi döneme göre yaklaşık 2 puanlık bir düşüş yaşandığını belirtiyor. Gallup Global News editörü Julie Ray, “İnsanların pozitif duyguları arttı ve negatif duyguları azaldı ama dünya hala duygusal refah sorunu yaşıyor.” diyerek konuyu özetliyor.
Elbette ki coğrafi avantaj ve dezavantajlar, yaşanan yerel ve küresel sıkıntılar, tüm bunların yanı sıra kişisel hayatlarımızda mücadele ettiğimiz sorunlar, negatif ve pozitif deneyimlerimizi etkiliyor. Ancak günün sonunda hepsinden bağımsız içimizdeki mutluluğu korumak, olumlu bakış açısı geliştirmek için çaba harcayabilir, bardağın dolu tarafını görmek için zaman zaman kendimizi itebiliriz.
Bu konuda size ilham olacak ipuçlarına ihtiyaç duyuyorsanız aşağıdaki yazılarımıza da mutlaka göz atmalısınız:
- Harvard’lı araştırmacılar daha mutlu bir hayatın sırrını bulduHarvard’
- Pozitif bir bakış açısına sahip olmak hayatınızda neleri değiştirir?
- Dünyanın en mutlu ülkelerinin mutluluk sırları
- Kuzey ülkelerinden ilham verici yaşam felsefeleri ve mutlu yaşamın sırları
Kaynak: time