“Functional training nedir? Ne gibi faydaları vardır?” – Fit with Beril
Functional training, türkçe ifadesiyle fonksiyonel çalışma, tüm vücut kaslarının dengeli ve koordinasyon içerisinde kullanılarak uygulandığı bir antrenman sistemidir. Fonksiyonel çalışma için belirli antrenman aletleri yoktur, yer yer bir su şişesi, kendi vücut ağırlığınız ya da belirli bir ağırlığı olan herhangi bir cisim bile bu egzersizlerde kullanılabilir.
*Fotoğraflar: hearthealthyonline.com
Vücudun, birden hızlanma ve ani yavaşlama gibi günlük hareketlerini en doğru ve en kolay şekilde uygulayabilmesi için yapılan, biyomekanik olarak verimli ve koordineli hareketleri içeren bir antrenman yöntemidir.
Bu antrenman sistemi, sizi belirli mekanlara gitmeye zorunlu kılmaz. Açık havada, evde, iş yerinde yani neredeyse her yerde ve her eşyayla uygulanabilecek, yaratıcılığın sınırlarının zorlanabileceği eğlenceli bir egzersiz kombinasyonudur.
Adı üzerinde fonksiyonel çalışırsak, günlük hayatımızda da fonksiyonel oluruz.
Yani, bu antrenman yöntemi bizleri, vücudumuzun aslında eski zamanlardaki yaşam biçimimiz göz önünde bulundurularak dizayn edilmiş halini yeniden canlandırmaya yöneliktir. Güncel yaşamın sandalye tutsaklıklarında, ağaçlara tırmanmamız için bize sunulan latissimus dorsi (halk dilinde sırt bölümündeki kanatlar) kasını, belki dolabın üst raflarında işimiz olursa kullanıyoruz. Bizlere sunulan vücudun mükemmel fonksiyonel işlevlerini günlük hayatımızda kullanamaz hale geldik. Bu duruma bağlı duruş bozuklukları, ağrılar kaçınılmaz ve yaşamı tehdit eder niteliktedir.
Fonksiyonel çalışmalar bizlere ne gibi faydalar sağlar?
Vücut dengesi ve kontrolü sağlar.
Birden fazla hareketi aynı anda uygulamak beynimizin de eşzamanlı çok yönlü düşünebilme yetisini geliştirir ve günlük hayatta daha hızlı, çözüm odaklı ve işlevsel hareket ederiz.
Çeviklik kazanırız.
Çabuk hareket eden, atik ve hızlı davranan bir takım arkadaşı oluruz. Gerek iş hayatında, gerekse özel hayatımızda tercih edilen bireylere dönüşürüz.
Vücut koordinasyonu sağlanır.
Sağlam bir vücut koordinasyonu, günlük hayatta ve yine özel hayatınızda vazgeçemeyeceğiniz bir özellik haline gelecektir. Vücudun kontrolünü ele almak, özgüveninizi sağlamlaştırarak cinsel hayatınıza dahi olumlu etki eder.
Günlük hayatın bizlerden aldığı; itme, çekme, atlama, koşma, zıplama, fırlatma gibi becerilerinizi geliştirir.
En çok merak edilen soruya cevap olarak, bir hayli de kalori harcamanıza olanak sağlar. Egzersiz esnasında beyin fonksiyonlarının da devreye girmesi harcanan kaloriyi artırır.
Vücudunuzun içerisinde hapsolmuş bir yabancı gibi yaşamak yerine, kontrolü ele alın ve ona elinizden gelen en iyi şekilde bakın.
Yazarın diğer yazıları için tıklayınız.