Bilim insanları her geçen gün sağlıklı yiyecekler, ilaçlar, vitaminler ve hormonlar üzerine yeni araştırmalar yapıyor, yeni bilgiler keşfediyorlar. Fakat, Wellness Mama sitesinin kurucusu Katie’ye göre bilim insanlarının yeni yeni keşfettiği veriler, yüzyıllardır geleneksel kültürlerde kullanılmakta. Örneğin; K2 vitamininin diş sağlığı ve beden için yararları yeni keşfediliyor. Fakat, geleneksel kültürler senelerdir K2 vitaminin ağırlıklı olduğu besinleri tercih ediyor. Aynı zamanda, araştırmalara göre antibiyotik kullanımı ve anti bakteriyel sabunlar, gerektiğinden daha steril bir ortam yaratarak vücuttaki yararlı organizmaları öldürüyor.
Günümüzde yediğimiz çoğu yemek sterilize edilmiş durumda. Bu sayede, yemeklerde toprak veya besinin doğal ortamından hiçbir şey kalmıyor. Bu durum iyi ve sağlıklı bir şey olarak gözükse de yapılan araştırmalara göre bu derece sterilize besinler tüketmek aslında düşündüğümüzden daha zararlı, çünkü toprağın bir maddesi olan fulvik asidin etkisi ortadan kalkıyor. Uplifers olarak, fulvik asidin bedenimize olan yararlarını sizler için derledik.
Topraktan çıkan organizmaların faydaları
Bahçıvanların yaşama ömrünün diğer insanlara göre daha uzun olduğu biliniyor. Bunun nedenlerinden biri ise, toprakla devamlı bir etkileşim içinde olmaları. Hücrebilimi ve bağışıklık bilimi öğretmeni olan Mary Rebush’a göre çocukların toprakla etkileşime geçmesi ve yenmemesi gereken besinleri yemesi aslında onlara zarar vermekten çok bağışıklık sistemlerini geliştiriyor. Örneğin; çocuklar toprak yedikleri zaman daha henüz gelişmemiş bağışıklık sistemlerine hangi besinlerin yok sayılması gerektiğini öğretiyor.
Yapılan bir araştırmaya göre, çiftliklerde yaşayan çocukların daha az alerjileri oluyor. Bu verilerden sonra, bilim insanları, araştırmalarını organizmaların sağlık üzerindeki önemine doğru yönelttiler.
Toprağın içinde bulunan mikro sistemi tamamıyla anlamak zor olabilir. Fakat, toprağın içinde bulunan hümik maddelerin ve fulvik asitin insan vücuduna faydaları göz ardı edilmemeli.
Fulvik asit ve hümik maddeler nedir?
Fulvik asit, hümik asidin daha düşük moleküler ağırlığa fakat daha yüksek oksijen oranına sahip hali. Toprağın bir maddesi olan fulvik asit, organik ayrıştırma sonucu ortaya çıkıyor. Bu süreç boyunca, milyonlarca yararlı mikrop serbest bırakılıyor. Fulvik asit, bulundurduğu sağlıklı minerallerden dolayı toprağın içindeki en aktif madde olarak biliniyor. Fulvik asit, hormonlar, yağlı asitler, ketonlar, flavonoid (kanamaya karşı bir madde), vitaminler ve mineraller bakımından çok zengin.
Hümik mineraller ve fulvik mineraller birbirlerine çok benzemelerine rağmen farklı iki oluşum. Her ikisi de tarım yapılan bölgelerde toprağa ek olarak ilave ediliyor.
Fulvik asit ve sindirim sistemi
Fulvik asit, sindirim sistemiyle beraber çalışıp, vücudun besinleri kolayca emmesine yardımcı oluyor. Bu yüzden fulvik asit içeren besinleri tüketmek çok sağlıklı ve yararlı. Fakat, günümüzde yenilen yemeklerin bir çoğu sterilize edildiği için, fulvik asit barındıramıyorlar. Fulvik asit aynı zamanda antioksidan bakımından çok zengin. Ayrıca daha kesin olarak kanıtlanmamış olsa da fulvik asidin, ince bağırsakta oluşan bakterilerin büyümesini engellediği düşünülüyor. Bunun nedeni ise, fulvik asidin natürel bir probiyotik olması. Fulvik asit gibi natürel probiyotikler, bağırsaklarda kalarak, bakterilerin büyümesini engelleyebiliyorlar.
Fulvik asit ve hücresel sağlık
Fulvik asit, suyun hücrelerimize daha hızlı girmesine yardımcı olarak vücuttaki mineralleri dengeliyor. Fulvik asit, bitkilerde ve hayvanlarda yaşanan biyokimyasal tepkileri destekleyerek hücre tepkimesini dengeli hale getiriyor. Fulvik asit mineral bakımından çok zengin olduğu için bitkiler fulvik asidin büyük bir miktarını emebiliyorlar.
Fulvik ve hümik asidin beyin ve enerji üstündeki etkisi
Araştırmalar hala devam etse de fulvik ve hümik asidin beyin ve enerji üstünde önemli bir etkiye sahip olduğu düşünülüyor.
Fulvik asit besinlerin dokulara ulaşmasında büyük bir yol oynuyor. Aynı zamanda, yorgunluğa, bitkinliğe, strese ve uyuşukluğa iyi geldiği biliniyor. Ayrıca fulvik asit, yaşlılıkla gelen, Alzheimer, anemi, bronşit ve sarılık gibi hastalıkların oluşumuna karşı vücuda koruyabiliyor.
Peki, hümik ve fulvik mineralleri nereden alabiliriz?
Organik yiyeceklerde bile zor bulunan bu asitleri tüketmek için Wellness Mama’nın kurucusu Katie iki farklı besin takviyesi öneriyor. Bu besin takviyelerine ulaşmak için Wellness Mama‘nın önerilerine buradan göz atabilirsiniz. Besin takviyelerini kullanırken dikkat edilmesi gereken noktalara da Earthclinic Wellness Mama‘sitesinden bakmanızda fayda var.
Kaynak: Wellness Mama, Earth Clinic