X

Freelancer’lar için iş yaşamı: Freelance çalışmanın vergilendirilmesi – 1

Herhangi bir kurumdan bağımsız, taraflar için uzun vadeli bağlayıcılık oluşturmayan serbest çalışma modeli: Freelance. Freelance (serbest çalışma) dünyada en hızlı büyüyen çalışma modeli olarak karşımıza çıkıyor. Online koçlar, diyetisyenler, stilistler, grafikerler ve diğerleri bu şekilde çalışanların sadece bir bölümünü oluşturuyor. Ülkemizde önümüzdeki 5 yıl içerisinde freelance çalışanların sayısının 10 milyonu bulacağı tahmin ediliyor. Tabii teknoloji de freelance çalışmayı ve freelancer çalışanları bulmayı kolaylaştırıyor. Ve bu durum geleneksel olarak bağlı çalışmayı hızla değiştiriyor.

İnsanlar haftalık 45 saat bir işverene bağlı çalışmak yerine; esnekliği ve özgürlüğü içeren bu çalışma modeline yöneliyorlar. Ancak bu esnekliğin ve özgürlüğün getirmiş olduğu bazı dezavantajlar da yok değil. Örneğin; sistemli bir kuruma bağlı olmadan çalışmanın getirdiği dezavantajlardan birisi, vergisel işlemlerin bir uzman çalışan tarafından yürütülmüyor olması.

Bu nedenle ben de bu yazımda freelance çalışmanın vergilendirilmesine açıklık getirmek ve bu yönde yaşanılan eksikliğe bir miktar yardımcı olmak istiyorum. Konumuza başlayacak olursak… Türk vergi sisteminde vergiler 3 kaynaktan alınmaktadır. Bunlar;
1- Gelirler üzerinden alınan vergiler

  • Gelir Vergisi: Bir gerçek kişinin bir takvim yılı içerisinde elde etmiş olduğu kazanç ve iratların safi tutarına gelir, gelir üzerinden alınan vergiye gelir vergisi denir.
  • Kurumlar Vergisi

2- Servet üzerinden alınan vergiler
3- Harcamalar üzerinden alınan vergilerdir.

  • Katma Değer Vergisi

Kazancın niteliğinin tespiti ve vergilendirilmesi 

Freelance çalışma sonucu elde edilen kazancın niteliğini tespit ettiğimiz zaman, elde edilen gelirin nasıl vergilendirileceğinin cevabını da bulmuş olacağız.


Bu açıdan freelance çalışmayı incelediğimizde; gerçek kişilerin kendi nam ve hesaplarına çalıştıklarını görüyoruz. Yani bir işverene bağlı olarak ücret karşılığı çalışmayan freelancerların, bağımsız olarak iş ve hizmet ürettiklerini ve bu çalışmalarında sermaye unsurundan ziyade şahsi bilgi ve tecrübelerinin ön planda olduğunu tespit ediyoruz.

İşte bu noktada kanunumuz, freelance çalışmayı; “Serbest Meslek Faaliyeti’ olarak tanımlamaktadır.

G.V.K. 65: Serbest meslek faaliyeti; sermayeden ziyade şahsi mesaiye ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtısasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin iş verene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır.
G.V.K 67: Serbest meslek kazancı bir hesap dönemi içinde serbest meslek faaliyeti karşılığı olarak tahsil edilen para ve ayınlar ve diğer suretlerle sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerden bu faaliyet dolayısıyla yapılan (ödenen) giderler indirildikten sonra kalan fark serbest meslek kazancıdır.

Serbest Meslek Faaliyeti sonucu gelir elde eden freelancerlar, bu gelirleri üzerinden vergilendirilecektir. Freelancer, Serbest Meslek Makbuzu düzenleyecek, akabinde vergi dairesine beyan edecektir. Yine bu beyannamesini bağlı bulunduğu vergi dairesine verecektir.

Freelancerın yıllık kar veya zararını bir sonraki yılın Mart ayının başından yirmi beşinci gününün akşamına kadar (01-25 Mart) beyan etmesi gerekmektedir. Beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisi, 2018 yılının Mart ve Temmuz aylarında iki eşit taksitle ödenecektir.

Bu ödemeyi;

  • Vergi tahsiline yetkili banka şubelerine,
  • Bağlı bulunulan vergi dairesine,
  • Bağlı bulunulan vergi dairesinin bildirilmesi şartı ile herhangi bir vergi dairesine yapabilir.

Katma değer vergisi 

KDV; malın teslimi, hizmetin ise yapılış aşamasında o mal veya hizmete katılan değer üzerinden alınan bir vergi türüdür. Serbest Meslek Faaliyeti Çerçevesinde Yapılan Teslim ve Hizmetler KDV’ye tabidir.

Bu nedenle Serbest Meslek Faaliyeti yürüten freelancerlar KDV mükellefidir. Yani satışı yapan ve malı teslim eden freelancer veya satışını yaptığı hizmeti yerine getiren freelancer Katma Değer Vergisi mükellefidir.

Katma değer vergisi birer aylık dönemler halinde ilgili ayı takip eden ayın 24’üncü gününe kadar beyan edilir. Bir döneme ilişkin KDV izleyen ayın 26’sına kadar ödenmelidir. Örneğin: Ocak/2019 dönemine ait KDV 1-24 Şubat 2019 tarihleri arasında beyan edilmeli ve 26 Şubat 2019 tarihine kadar ödenmelidir.

Soru ve görüşleriniz için; 0538 540 20 13, akif@eduhukuk.com

İlginizi çekebilir: Fiziksel ve ruhsal sağlığa ilişkin bilgi/veri (kişisel sağlık verisi) işleyenlerin hukuki sorumluluğu

Akif Çimen: EDU Hukuk ve Danışmanlık ofisinin kurucu ortağı olarak Avukatlık mesleğimi sürdürmekteyim. Buna ek olarak İstanbul Mali Müşavirler Odası’na bağlı Mali Müşavirim. Karşılaştığınız hukuki ve mali kurallara ışık tutarak tanımanıza ve yaşadığınız problemleri aşmanıza yardımcı olmak için geldim. Tabii sağlıklı ve mutlu yaşamayı spor yaparak ve sağlıklı beslenerek yakalamaya çalışıyorum. Bu konularda da yazma cesaretini göstereceğime inanıyorum. Bir de çerçevesi çizilmiş konuların dışında da kendimi ifade etmek istiyorum. Sevgiler.

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale