X

Freelance çalışmak mı, yoksa girişimcilik mi size daha uygun?

Son dönemde birçok kişi geleneksel çalışma düzeninden çıkıp freelance çalışmaya veya girişimci olmaya başladı. Belki siz de işinizi bırakıp o çok hayalini kurduğunuz pastacı dükkanını açmayı ya da hayatınız boyunca hep yapmak istediğiniz şey olan kitap yazmayı istiyorsunuz.

Hayallerinizi gerçekleştirmek için ne kadar kararlı olduğunuzu ve bu hayallerin yaşamınıza ne kadar uygun olduğunu bilmek çok önemli. Uplifers olarak biz de girişimci olmak veya freelance çalışmak için ne kadar uygun olduğunuzu anlamanın yollarını sıraladık:

1. Yaratıcı mısınız, içerik sağlayıcı mısınız?

Girişimciler; farklı kültürlerdeki sistemsel problemleri çözecek fikirler geliştirmek için gerekli inisiyatife ve yeteneğe sahip kişilerdir. Buna aynı zamanda bu fikirlerden yeni iş kolları yaratmak ve karlı sonuçlar elde etmek de dahil.

Freelance çalışanlar ise devamlı olarak istihdam edilmemiş, kişiler veya kurumlar tarafından özel koşullarla işe alınmış kişilerdir. Bazen girişimcinin vizyonuyla veya yola çıkış nedeniyle ilgili işler yapsalar da hiçbir zaman işin toplamından sorumlu değillerdir. Belli bir hizmet sunarlar ve saatlik, proje başına veya serbest koşullar dahilinde anlaşma yaparlar. Freelance çalışan bir kişi, kendisine verilen görev bittiğinde başka bir bağı kalmadığını bilir.

İnsanlar zaman zaman iş yeri sahibi olmakla girişimci olmayı birbirine karıştırıyor. İş yeri sahibi olmak veya iş yeri açmak, sizi girişimci yapmaz.

Bu konudaki “Başarılı girişimcilerin 8 ortak özelliği” başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz.

2. Kendinizi nasıl tanımlarsınız?

Freelance çalışan bir kişi, yaptığı işle anılır. İyi bir web tasarımcısı, terzi veya yazar olabilir. Kattığı en önemli değer; elindeki yetenek ve bunu nasıl kullandığıdır. Başarılı bir freelance çalışan olmak istiyorsanız, yaptığınız işin uzmanı olduğunuzdan emin olun. Böylelikle fırsatları yakalayabilirsiniz.

Girişimci ise yarattığı şeyle anılır. henüz doğmamış fırsatlar için soyut güçleri harekete geçirip bunları kullanıma elverişli hale getirip herkes için hayatı kolaylaştırır.

Her girişimcinin aklına ilk gelen isimler Apple’ı kuran Steve Jobs veya Wallmarts’ı kuran Sam Walton olur. Bu kişiler, fikirlerini gerçeğe dönüştürdüklerinde dünyanın neye benzeyeceği düşüncesine sahip kişilerdi.

Bu konudaki “Ünlü girişimcilere ait 6 başarı öyküsü” başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz.

3. Herkes uyuduğunda neler düşünüyorsunuz?

Girişimci, herkesin uyuduğu saatlerde ayakta olup, tüm geceyi fikirlerini nasıl gerçekleştirebileceğini düşünmekle geçiren kişidir. Girişimciler zamanlarının çoğunu parçaları nasıl birleştireceklerini, projeye nasıl fon bulacaklarını veya nasıl kar edeceklerini düşünerek geçirirler.

Freelance çalışanlar da zaman zaman geceleri uykusuz geçirirler ancak onlar daha çok verilen görevi nasıl daha iyi gerçekleştireceklerini, nasıl daha fazla müşteri bulacaklarını düşünür.

Başarılı bir freelance çalışan olmak istiyorsanız, yaptığınız işin uzmanı olduğunuzdan emin olun.

4. Nasıl para kazanıyorsunuz?

Freelance çalışan bir kişinin daha çok para kazanması, iş için geçirdiği zamanın daha fazla olmasıyla ilgilidir. Bunun iyi tarafı, sorumlu oldukları tek kişinin, kendileri olması.

Girişimci ise doğru insanları bulduğunda ve onları doğru pozisyonlara yerleştirdiğinde günün her saati para kazanabilir. Ancak freelance çalışanlardan farklı olacak girişimcinin başarısı, iş planındaki her bir ayrıntıya bağlıdır. Eğer yolunda gitmeyen tek bir şey olursa, kazandıkları para da bundan etkilenebilir.

Bu konudaki “Girişimcilerin hayatını kolaylaştıracak ücretsiz ofis araçları” başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz.

5. Kendini işinizde mi çalışıyorsunuz kendi işiniz için mi çalışıyorsunuz?

İnsanlar zaman zaman iş yeri sahibi olmakla girişimci olmayı birbirine karıştırıyor. İş yeri sahibi olmak veya iş yeri açmak, sizi girişimci yapmaz. Daha önceden var olan bir yeteneğinizle ilgili bir işe başlıyorsanız ve ürünlerin veya hizmetin ortaya çıkması için sizin de bu sürece dahil olmanız gerekiyorsa, iş yeri sahibisiniz demektir. İşinizde yeni fikirleri geliştirmek için zaman harcayabilirsiniz ancak bu dünyaya yeni bir şey sunduğunuz anlamına gelmiyor. Zaten var olan becerilerinizi genişletmiş oluyorsunuz.

Kaynak:
Addicted2success

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale