X
    Kategoriler: PLEASURE UP

Fransa’da “devrimsel” arkadaşlık sitesi

Fransa’da Bayanlara Özel Arkadaşlık Sitesi

Benim gibi AdopteUnMec.com (erkekedinmek.com)’u duymuş ama ne olduğunu pek bilmeyenler varsa; bu yeni akım web sitesinin ana prensibi, sembolik olarak cinsiyetler arasındaki güç ilişkilerini tersine çevirmek: “klasik” arkadaşlık sitelerinin aksine, burada güç kadınların elinde. Farklı “mağazaların departmanları” arasında geziniyor, reşit olan ve burada kendi isteğiyle bulunan, objeleştirilmiş ve piyasaya sürülmüş erkekleri “edinebiliyorlar” ya da vazgeçebiliyorlar. Site kadınlar için ücretsiz. Ancak erkekler ne kadar istekli olduklarını göstermek için para ödemek zorunda. Site 2008’de açılmış ve şu an büyük bir başarı yakalamış durumda; 600,000 aktif üyesinin yanında, her ay bu sayı artıyor.

Ünlü bir kadın dergisindeki bir makalenin özeti:

Bunları seviyoruz:

  • “We got the POWER!” (“GÜÇ bizde!”, sitede de İngilizce olarak yer alıyor)
  • Erkeklerin “sarılacak şeyler” olması
  • Site çok eğlenceli ve arayüzü çok dişi
  • Müşterinin “seçilmiş” erkeğe odaklanabilmesini sağlayan “cazibe” ve sepet sistemleri

Bu “güçlendirme” ideolojisi; erkekler tarafından bu zamana kadar objeleştirilmiş kadınların sembolik öç alma hissine dayandığından; feminizmin demode olarak nitelendirebileceğim ve çarpıtılmış bir yönü. “Birey olarak fark edilmeye çalışmaktansa, bizi objeleştirenleri objeleştirelim.” düşüncesi. Bu biraz kadın dergilerinin çalışma prensibiyle benzerlik gösteriyor: objeleştirilmiş erkeklerle yüzleşen kadınların daha da güçlü gösterilmesi. [“The Cosmopolitan Ideology”, Kathryn McMahon, 1990].

Sitenin üyesi olan biriyle tanışma fırsatım oldu; 28 yaşında, bisiklet kullanan ve elektro müzik dinleyen, yakışıklı -Disney Channel’daki tüm genç erkekler gibi- bir garson. Bir buçuk yılda, cinsel ilişkiye girdiği ve tekrar görüşmediği “sadece iki kadınla tanışmış”. “Görüşmek” bu durumda, sadece iletişimi kolaylaştırmak için kullanılan, one-night stand pardon(!) seks-randevusu yerine kullanılabilecek politik bir sözcük. Hayır, burada konu iş yapılan ve yine de eğlenceli olan “tek gecelik bir görüşme”.

Yine de, Fransız kadın dergilerinin siteden bahseden yazılarında, sitenin olayı gerçekten aşkmış gibi gösteriliyor; “Aşk: bekar erkekleri nerede bulabilirsiniz?” gibi. Ancak okumaya devam edersek, buranın; müşterilerinin elindeki “sepet”i, “katalog”dan seçtiği kriterlere göre (bölge, yaş, tarz, göz rengi…),”oyun oynamaya ve sarılmaya” yarayan şeylerle doldurabildiği bir “erkek süpermarketi” olduğunu anlıyoruz. Editör bu konuda oldukça coşkulu görünüyor: “Alışveriş çantamda bir düzine erkek var ve ürünlerimin dört tanesi bana mesaj gönderdi bile. Ha, ha, ha şimdi söyleyin, öneriler kraliçesi kim?” diyor. Aslında eğlenceli.

Mathilde, heureuseenamour.fr sitesinde web sitesi hakkında yorum yapıyor; (“luckyinlove” – LOL).

  • İki ay boyunca sitede aşkı aradım” (azimli olduğu çok açık)
  • Beynimde çakan bir şimşekle kendimi orada buldum: zor bir ayrılığın ardından artık tekrar aşık olmak için hazırdım” (büyülü!)
  • Kız kardeşimin, site üzerinden tanışan ve şu an birlikte yaşayan birilerini tanıyan arkadaşları var.” (hepimizin bir şeylerinin doğruluğunu sağlayan arkadaşlarının arkadaşları var!)
  • Kadınların sözünün geçmesi beni çok güldürdü ve hoşuma gitti” (aslında, eğlenceli).
  • Bir kez de olsa, biz (kadınlar?) , et parçası olarak görülmüyoruz. Aksine, objeleştirilen erkekler.” (adalet, sonunda!)
  • Sitenin görünüşünü sevdim, gerçekten büyüleyici bir online alışveriş merkezi gibi, siyah ve pembe!” (eminim, bir insan supermarket çok büyüleyicidir).

Sonuç olarak, o aşkı bulamamış (ühü) fakat “siz neden bulamayasınız?” (rahatlama/umut). 2013’te aşk güzel.

Soru: AdopteUnMec.com ve herhangi bir bar, club arasında ne fark var? Seçenekleri düzenleme, özelliklerine gore sıralama, ya da gönüllü olarak orada bulunuyor olmak mı? Hayır, burada önemli olan kadınların seçiyor olması. Ama sonunda buradan çıkarabileceğimiz ders, bence feminizmin daha ilerlemesi gereken uzun bir yolu var.

Heteroseksüelliğin normal olarak kabul edilmesinden, kadın ve erkeklerin toplumsal cinsiyet “norm”larıyla ayrıştırılmasından, tektipleştirilmiş tanıtımlardan ya da sitede bulunan “ilk buluşmada yapmamanız gereken beş şey” gibi öngörülü yazılardan bahsetmiyorum bile.

“1 Nisan şakası” olarak, açılıyor duyurusu yapılan bir mağazayı da gerçeğe dönüştüren sitenin Pazarlama Müdürü “üyeler çok heyecanlandı” diye açıklıyor. Geçtiğimiz 14 Eylül’de, bahsi geçen tanışma sitesi, Paris’in ünlü alışveriş mekanlarından Les Halles’de bir yer açtı.

Aynen site gibi, burası da pembe ve siyah ve ziyaretçisi olan “genellikle genç, hoş ve modern” kızlar arasında “kız arkadaşlarıyla eğlenmek ve yakışıklı erkeklerle fotoğraf çektirmek için” oldukça popüler. İçeride ise; “Genç, iyi görünümlü ve siteye kayıtlı birçok erkek, Ken ve Barbie gibi, kutulanmış ve raflarda yerlerini almaya hazır.”, “1000’den fazla erkek, profillerine göre sınıflandırılmış –maceraperest, trendy, kızıl saçlı, kahverengi saçlı, sakallı ya da dövmeli- sahiplenilmeye hazır.”. İşte bu, gönüllü hizmet!

Şimdiden insanların “Rahatla, eğleniyorlar.” dediğini duyar gibiyim. Sitenin Pazarlama Müdürü’nün de dediği gibi, “Rahat ve eğlenceli bir ortam olmasını istiyoruz.” Ve ziyaretçi kızların söylediği gibi; “Amsterdam’daki pencerelerden çok büyük farkı var; bu, onun tam tersi.” Ve gönüllü olan erkekler için eğlencesi de burada; “Sadece eğleniyoruz. Aslında, aşağılayıcı olmasından ziyade eğlenceli.” Tamam, o zaman herkes mutlu.

Pazarlama Müdürü, siteyi büyük bir başarı olarak görüyor: “Sitenin protesto edilmesini bekliyorduk. Aksine insanlar fikrimizi çok sevdi; dahil olabilmek için uğraşıyorlar ve esprimizi anlayıp gülüyorlar.” Ya da?

Ben de buna cevaben, “gelişmeye bak!” diyorum. Oysa benim için feminizm, hümanistlikti.

Mademoiselle Juliette: Eski sevgilim hep bir şarkı söylerdi : “My baby loves me, I’m so happy. And that makes me a modern girl”. Bu şarkıyı dinleyince, belki de bu dünyada değiştirebileceğim şeyler vardır diye düşündüm. Etrafımdakileri sorgulayarak; okuduklarıma, gördüklerime, duyduklarıma kısacası etrafta olup bitenlere bir anlam vermeye çalışıyorum. Asıl soru: aşk nerede? Hayat bir mücadeleyse, en azından anlam çıkaralım. Bu yazdıklarım, Paris'te yaşayan bir toplumsal cinsiyet araştırmacısı modern kızın modern dünyadan hikayeleri. www.wronggender.wordpress.com

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit

Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale