FOMO: Bazen fırsatların kaçması gerek

Çok konuşulan o filmi izlemeyince kendinizi dışlanmış mı hissediyorsunuz? Veya herkesin aldığı o popüler eşyadan sizde de olmasının bir zorunluluk olduğuna mı inanıyorsunuz? Sosyal medya hesaplarınızdan birini açıp, en yakın arkadaşlarınızın bir arada olduğunu ve sizin davet edilmediğiniz bu partide gülüp eğlendiklerini görmek biraz üzücü değil mi? Sık sık böyle mi hissediyorsunuz? Peki bu kötü hissin nedeninin FOMO olmadığına emin misiniz?

Açılımı ‘fear of missing out’  FOMO, bir tür fırsatları kaçırma korkusudur. Bu kişiler çevresinde olan biten her türlü aktiviteye ve bilgiye anında erişebilmek isterler. Bu yüzden ‘hayır’ demek konusunda çok zayıftırlar ve bu korku onlara saçma şeyler yaptırabilir.

İlginizi çekebilir: Sanal dünyadan uzaklaşıp her şeyin fişini çekmek mümkün mü?

FOMO
FOMO sahibi kişiler, ‘hayır’ demek konusunda çok zayıftırlar ve bu korku onlara saçma şeyler yaptırabilir.

Bu FOMO sahibi insanları çok dikkatsiz, fazla para harcayan ve stres altında bireyler yapar. Çünkü her şeye ‘evet’ derler ve birden fazla işin üstesinden gelmekte zorlanırlar. Bu onları stres içine sokar; her yere yetişme ve bunu yaparken en güzel stil ve eşyaya sahip olma konusunda takıntılıdırlar. Bu ise, her ay yeni bir modanın oluştuğu çağımızda oldukça masraflıdır.

Gerçek bir problem olan FOMO, gelişen internet ve sosyal medya platformlarıyla birlikte kolaylaşmış da değil. Saniyede telefonumuza üşüşen görüntülerin hızına ayak uydurmaya çalışmak FOMO sahibi insanlar için tam bir kabus. Ve bu kabusun içinden çıkmanın  tek çaresi gerçeklerle yüzleşmek. Gerçekten ihtiyacınız olan şeyleri almanız, size iyi gelen insanlarla olmanız ve meşguliyetinizin farkında olmanız gerek.

FOMO ile baş etmek

Eğer kendinizde bu özellikleri görüyorsanız ve bunun arkadaşlarınızın davetlerinden dışlanmanıza neden olduğuna inanıyorsanız bazı şeylere dikkat etmeniz gerek.

Yapılması gerekenler:

  • Problemlerinizi yüz yüze halledin.
  • İletişim kurmaya vakit ayırın.
  • Arkadaşlarınızla birlikte plan yapın. 

Asla yapılmaması gerekenler:

  • Alındığınız kırıldığınız bir durumu sosyal medya iletisiyle ifade etmekten kaçının.
  • Sosyal medyayı bir yarış gibi görmeyin. 
  • Telefonunuzu her an kontrol etmek zorunda hissetmeyin.

İlginizi çekebilir: Sosyal medya insanı yalnızlaştırıyor

Kaynak:

lifehack.org

refinery29.com

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!