X

“Fit ne anlama gelir? Fit olmak ne demektir?” – Fit with Beril

FIT, İngilizce’den dilimize girmiş ve sektöre yerleşmiş bir kelimedir.

(F)requency: Uygulanan egzersizin sıklık derecesini (haftada 4,5,6 gün, gün aşırı, vb.)  ifade eder.

(I)ntensity: Egzersiz programının içeriğini, yoğunluğunu ifade eder. Genel olarak egzersiz süresince ulaşılan ve sürdürülen nabız hızına göre değerlendirilir.

(T)ime: Egzersiz süresi. Antrenmanın ısınma ve soğuma süreleri sayılmaksızın değerlendirilen asıl performans süresidir.

Fit olmak ne demektir?

Fit olmak, kadınların algısında incecik olmak ve erkeklerin algısında terminatör gibi olmaktır. Oysaki bu algı tamamen yanlış ve fitness sektörünün amacına bir hayli terstir. Fitness dergilerindeki kapak fotoğrafları da bu yanlış algıyı günden güne beyinlerimize işliyor.

Fit olmak, gündelik hayatta uygulamanız gereken her türlü aktiviteyi rahatça uygulayabilmenizdir. Yani bir yere yetişmeye çalışıyorsanız ve bu koşarak gitmenizi gerektiriyorsa, rahatça koşabilmenizdir. Asansör bozulduğunda moraliniz bozulmadan merdivenleri emin adımlarla çıkabilmenizdir. Alışverişiniz esnasında kendinizi kaybettiyseniz, kasaya geldiğinizde ve torbaların sayısına, ağırlığına baktığınızda onları taşıyacak olmanın sizde yıkım yaratmamasıdır.

Fiziksel olarak fit olmanın ilkeleri

  • Kardiyovasküler dayanıklılık, belirli bir sürede ve belirli bir nabızda devamlı hareket halinde olabilmektir. Bunu geliştirmenin tek yolu yavaş tempoda başlayarak, belirli bir süre sonra aktivitenin temposunu ya da süresini artırmaktır.
  • Kas kuvveti, kasların belirli dirençlere karşı dayanıklı olmasıdır. Bunu geliştirmenin yolu, kas gruplarını ağırlık veya yerçekimi direncine karşı çalıştırarak kuvvetlendirmektir.
  • Kas dayanıklılığı, belirli bir aktivite süresince kaslarda ağrı, acı, yanma olmaksızın aktivitenin sürdürülebilmesidir. Kasların yürüyüş, koşu, yüzme vb. aktivitelerde yarattığı acı hissi kaslarda biriken laktik asit sebebiyle ortaya çıkar. Kas dayanıklılığını geliştirmenin yolu, kaslardaki acı hissini minimum derecede tutarak egzersize devam etmektir.
  • Yağ-kas ölçümleri, vücut ağırlığınızı oluşturan yağ-kas-kemik ve diğer hayati önem taşıyan vücut bileşenlerinin oranlarıdır. Banyonuzdaki tartı toplam vücut ağırlığınızı yansıtsa da asıl ilgilenmeniz gereken konu, bu ağırlığın içeriğidir.
  • Esneklik, eklemlerimizin hareket genişliğini ifade eder. Eklemler arası esnekliği arttırmak hayatın tüm evrelerinde sakatlanma, yaralanma riskini minimuma indirir. Esnekliği artırmak için, egzersiz sonrası tüm kas gruplarına yönelik esnetme hareketleri uygulayın ve kaslarınızı uzatarak çalıştıran yüzmeyi tercih edin.

Fit olmak, sanıldığı üzere estetik olarak kusursuz görünmek ya da hacimli kaslara sahip olmak kadar basit bir kavram değildir. Estetik olarak göze hitap etmek fitnessın yalnızca bir getirisidir ve bir şartı asla değildir. İnsanları belirli kalıplara sokmanın, onlara örnekler göstererek “yalnızca bu vücutla sağlıklı görünebilirsin” demenin yanlış olduğunu düşünüyorum. Yukarıda sıralanan fit olma ilkelerini, kendi seviyeniz doğrultusunda test edin ve geliştirmeye çalışın. Fit olun; yani sağlıklı hissedin, rahat hareket edebilin, vücudunuzla barışık olun.

Bu yazıyı sevdiklerinizle paylaşarak, “fit” kavramı konusundaki doğru bilinen yanlışların düzeltilmesine katkıda bulunabilirsiniz.

 

Yazarın diğer yazıları için tıklayınız.

Beril Tarakçıoğlu: Personal Fitness Trainer Beril Tarakçıoğlu, lise Sainte-Pulcherie ardından Lise Saint-Benoit ve son olarak Yıldız Teknik Üniversitesi – Fransızca Tercümanlık Bölümü’nden mezun olarak akademik yaşantısını tamamladı. 2013 Yılı Şubat ayı itibarı ile, profesyonel hayatına, ACE ‘American Council on Exercise’ sertifika programını başarıyla tamamlayarak Fitness eğitmeni olarak devam ediyor. Eğitimini aldığı branşlar; Burhanfelek/Cimnastik; Enka/Yüzme; Levent Tenis Kulübü/Tenis.

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale