FIT, İngilizce’den dilimize girmiş ve sektöre yerleşmiş bir kelimedir.
(F)requency: Uygulanan egzersizin sıklık derecesini (haftada 4,5,6 gün, gün aşırı, vb.) ifade eder.
(I)ntensity: Egzersiz programının içeriğini, yoğunluğunu ifade eder. Genel olarak egzersiz süresince ulaşılan ve sürdürülen nabız hızına göre değerlendirilir.
(T)ime: Egzersiz süresi. Antrenmanın ısınma ve soğuma süreleri sayılmaksızın değerlendirilen asıl performans süresidir.
Fit olmak ne demektir?
Fit olmak, kadınların algısında incecik olmak ve erkeklerin algısında terminatör gibi olmaktır. Oysaki bu algı tamamen yanlış ve fitness sektörünün amacına bir hayli terstir. Fitness dergilerindeki kapak fotoğrafları da bu yanlış algıyı günden güne beyinlerimize işliyor.
Fit olmak, gündelik hayatta uygulamanız gereken her türlü aktiviteyi rahatça uygulayabilmenizdir. Yani bir yere yetişmeye çalışıyorsanız ve bu koşarak gitmenizi gerektiriyorsa, rahatça koşabilmenizdir. Asansör bozulduğunda moraliniz bozulmadan merdivenleri emin adımlarla çıkabilmenizdir. Alışverişiniz esnasında kendinizi kaybettiyseniz, kasaya geldiğinizde ve torbaların sayısına, ağırlığına baktığınızda onları taşıyacak olmanın sizde yıkım yaratmamasıdır.
Fiziksel olarak fit olmanın ilkeleri
- Kardiyovasküler dayanıklılık, belirli bir sürede ve belirli bir nabızda devamlı hareket halinde olabilmektir. Bunu geliştirmenin tek yolu yavaş tempoda başlayarak, belirli bir süre sonra aktivitenin temposunu ya da süresini artırmaktır.
- Kas kuvveti, kasların belirli dirençlere karşı dayanıklı olmasıdır. Bunu geliştirmenin yolu, kas gruplarını ağırlık veya yerçekimi direncine karşı çalıştırarak kuvvetlendirmektir.
- Kas dayanıklılığı, belirli bir aktivite süresince kaslarda ağrı, acı, yanma olmaksızın aktivitenin sürdürülebilmesidir. Kasların yürüyüş, koşu, yüzme vb. aktivitelerde yarattığı acı hissi kaslarda biriken laktik asit sebebiyle ortaya çıkar. Kas dayanıklılığını geliştirmenin yolu, kaslardaki acı hissini minimum derecede tutarak egzersize devam etmektir.
- Yağ-kas ölçümleri, vücut ağırlığınızı oluşturan yağ-kas-kemik ve diğer hayati önem taşıyan vücut bileşenlerinin oranlarıdır. Banyonuzdaki tartı toplam vücut ağırlığınızı yansıtsa da asıl ilgilenmeniz gereken konu, bu ağırlığın içeriğidir.
- Esneklik, eklemlerimizin hareket genişliğini ifade eder. Eklemler arası esnekliği arttırmak hayatın tüm evrelerinde sakatlanma, yaralanma riskini minimuma indirir. Esnekliği artırmak için, egzersiz sonrası tüm kas gruplarına yönelik esnetme hareketleri uygulayın ve kaslarınızı uzatarak çalıştıran yüzmeyi tercih edin.
Fit olmak, sanıldığı üzere estetik olarak kusursuz görünmek ya da hacimli kaslara sahip olmak kadar basit bir kavram değildir. Estetik olarak göze hitap etmek fitnessın yalnızca bir getirisidir ve bir şartı asla değildir. İnsanları belirli kalıplara sokmanın, onlara örnekler göstererek “yalnızca bu vücutla sağlıklı görünebilirsin” demenin yanlış olduğunu düşünüyorum. Yukarıda sıralanan fit olma ilkelerini, kendi seviyeniz doğrultusunda test edin ve geliştirmeye çalışın. Fit olun; yani sağlıklı hissedin, rahat hareket edebilin, vücudunuzla barışık olun.
Bu yazıyı sevdiklerinizle paylaşarak, “fit” kavramı konusundaki doğru bilinen yanlışların düzeltilmesine katkıda bulunabilirsiniz.
Yazarın diğer yazıları için tıklayınız.