Fındık Kaç Kalori?

Fındık

(1 gr)
6
kcal
Miktar
Birim

Besin Değerleri

100 gr 1 gr
Karbonhidrat (g) 16.7 0.17
Protein (g) 14.95 0.15
Yağ (g) 60.75 0.61
Lif (g) 9.7 0.10
Kolesterol (mg) 0 0.00
Sodyum (mg) 0 0.00
Potasyum (mg) 680 6.80
Kalsiyum (mg) 114 1.14
Vitamin A (iu) 20 0.20
Vitamin C (mg) 6.3 0.06
Demir 4.7 0.05

 

Ülkemizde bol miktarda yetiştirilen ve tüketilen fındık, pek çok faydası olan doyurucu bir kuru yemiştir. Çiğ ya da kavrulmuş olarak tüketilebilen fındık, bilimsel adı Corylus avellana olan fındık ağacından elde edilir.

Fındığı çiğ olarak tüketecekseniz olduğu gibi yiyebilir veya hem tatlılara hem de tuzlu yemeklere ekleyerek yiyeceklere aroma ve lezzet katabilirsiniz. Fındığı yağ olarak veya çeşitli ürünlerin içerisinde başka formlarda tüketmek de mümkündür. 

Oldukça sağlıklı bir kuru yemiş olan fındığı beslenme düzeninize ekleyebilir ve sağladığı faydalardan yararlanabilirsiniz. Bununla birlikte kilo vermeye ya da almaya çalışıyorsanız, tüketmeniz gereken fındık miktarında değişiklik yapmanız gerekeceği için fındığın kalorisine dikkat ederek ve beslenme düzeninize optimal şeklinde ekleyerek besin değerlerinden en iyi şekilde faydalanabilirsiniz.

Fındığın Besin Değeri 

100 gram fındığın besin değerleri yaklaşık olarak şu şekildedir:

Kalori: 628

Yağ: 60 g

Sodyum: 0 mg

Karbonhidratlar: 16,7 g

Lif: 9,7 g

Şekerler: 4,34 g

Protein: 14,95 g

E vitamini: Günlük ihtiyacın yüze 28’i

Tiamin: Günlük ihtiyacın yüzde 12’si

Magnezyum: Günlük ihtiyacın yüzde 12’si

Bakır: Günlük ihtiyacın yüzde 24’ü

Manganez: Günlük ihtiyacın yüzde 87’si

Bir porsiyon fındık yaklaşık olarak 28 gram ya da 21 adet fındığa denk gelmektedir. Bu ise yaklaşık olarak 175 kalori etmekte ve 5 gramdan biraz daha az karbonhidrat almanızı sağlamaktadır. Fındıktaki karbonhidratın çoğu liften gelmektedir. Az bir kısmı ise fındıkta doğal olarak bulunan şekerden ve çok az bir kısmı ise nişastadan gelmektedir. 

Fındığın kalorisinin çoğu yağdır. Bir porsiyon fındıkta toplam 17 gram yağ bulunurken bunun yaklaşık 13 gramı tekli doymamış yağdır. Doymamış yağlar, sağlıklı yağlar olarak kabul edilmektedir.

Fındıktaki protein miktarına bakacak olursak bir porsiyonda yaklaşık 4 gram protein vardır.

Fındık, çeşitli vitamin ve mineraller bakımından zengin bir kaynaktır. Bir porsiyon fındıkta günlük ihtiyacın yaklaşık yüzde 28’i kadar E vitaminle birlikte tiamin bulunmaktadır. Fındık aynı zamanda daha az miktarlarda B6 vitamini ve folat içermektedir. Manganez, bakır ve magnezyum bakımından da zengin bir kaynak olan fındıkta daha az miktarlarda olmak üzere fosfor, demir, çinko ve potasyum da bulunmaktadır.

Fındığın Faydaları

Fındık, tıpkı diğer kuru yemişler gibi besin bakımından zengindir ve içerisinde yüksek miktarda protein, yağ, vitaminler ve mineraller bulunmaktadır. 

Fındığın bilimsel olarak kanıtlanmış faydalarından bazıları şu şekildedir:

Antioksidan bakımından zengindir

Fındıkta önemli miktarda antioksidan bulunmaktadır. Antioksidanlar, vücudu hücrelere zarar verebilen, yaşlanmayı hızlandırabilen, kansere ve kalp rahatsızlıklarına neden olan oksidatif strese karşı korumaya yardımcı olur.

Fındıkta bol miktarda bulunan antioksidanlar, fenolik bileşikler olarak bilinmektedir. Fenolik bileşiklerin kandaki kolesterolü ve inflamasyonu azalttığı bilinmektedir. Aynı zamanda kalp sağlığına yardımcı ve kansere karşı koruyucu olduğu düşünülmektedir.

İnflamasyonu azaltmaya yardımcı olabilir

Sağlıklı yağlar bakımından zengin olan fındığın inflamatuar belirteçleri azalttığı bilinmektedir. Bu konuda yapılan bazı araştırmalar, fındıkta bulunan sağlıklı yağların inflamasyonu azaltabileceğini gösterse de fındık yemek bu konuda tek başına yardımcı olmayacaktır. İnflamasyonu azaltmak adına tüketilen diğer yiyecek ve içeceklere de dikkat etmek gerekir.

Kilo kontrolüne yardımcı olur

Fındık, düzenli ve dengeli beslenmek isteyenler için oldukça sağlıklı bir yiyecektir. Fındıkta bulunan lif ve protein, tokluğu arttırmaya yardımcı olur. Patates cipsi ya da hamur işi gibi sağlıksız atıştırmalıklar tüketmek yerine kuru yemiş tüketmeniz, kilonuzu kontrol etmenize yardımcı olabilir.

Kolayca tüketilebilir

Fındığı ister sade olarak isterseniz de yemeklerin ve tatlıların içerisine ekleyerek kolayca beslenme düzeninize dahil edebilirsiniz. Fındıktaki antioksidanların çoğu kabuğunda bulunduğu için sade olarak yerken kabuğunu tüketmeyi tercih edebilirsiniz. Bununla birlikte kabuğunu soymanız gerekiyorsa fındıkları fırında yaklaşık olarak 10 dakika bekleterek kolayca soyabilirsiniz.

Fındık Yağı Besin Değerleri

Fındık yağı, kalori bakımından yüksek bir yağdır. Bir yemek kaşığı (yaklaşık 14 gram) fındık yağının besin değerleri şu şekildedir:

Kalori: 120

Toplam yağ: Günlük ihtiyacın yüzde 18’i

Doymuş yağ: Günlük ihtiyacın yüzde 14’ü

E vitamini: 6,42 mg (Günlük ihtiyacın yüzde 29’u)

Fındık yağında oleik, linoleik, palmitik, stearik ve linolenik yağ asitleri bulunmaktadır. Bu yağda en yüksek miktarda bulunan oleik asidin kolesterol azaltıcı etkisi olduğu bilinmektedir. Bunun yanı sıra araştırmalar oleik asidin kan şekerini düzenlediği ve kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucu etkisi bulunduğunu da göstermektedir.

Fındık Yağı Faydaları

Fındık yağı, pres makinesi yardımıyla fındıktan elde edilen yağdır. Genelde yemek pişirirken ya da salatalarda kullanılan bu yağ, aynı zamanda saç bakımında ve taşıyıcı yağ olarak aromaterapide de kullanılabilmektedir.

Fındık yağının cilt bakım ürünlerinde yaygın bir şekilde kullanılmasının nedeni, fındığın içerisinde cildi besleyici pek çok vitamin ve esansiyel yağ asitleri bulunmasından kaynaklanmaktadır. Bu özellikler, fındık yağının cildi güneş hasarına karşı korumak ve kolajen üretimini desteklemek gibi faydaları olmasını sağlamaktadır.

Fındık yağının cilt ve saç üzerindeki faydalarını aşağıda okuyabilirsiniz.

İyi bir nemlendiricidir

Fındık yağı, E vitamini ve yağ asitleri bakımından zengin olduğu için cildin en dış tabakasındaki nemin arttırılmasına yardımcı olur. Aynı zamanda cildin esnekliğini iyileştirerek daha sıkı ve yumuşak görünmesine katkı sağlar.

Gözenek sıkılaştırıcı etkisi vardır

Fındık yağında tanen adı verilen güçlü antioksidanlar vardır. Fındık yağında bulunan tanenlerin sıkılaştırıcı etkisi, yağlı cildi kurutmaya, gözenekleri temizlemeye ve küçültmeye, bakterileri yok etmeye yardımcı olabilir.

Kolajen üretimini arttırmaya yardımcı olur

Kolajen; kemiklerimizi, organlarımızı ve tendonlarımızı bir arada tutan bir proteindir. Cildimize yapısını veren ve elastiklik kazandıran kolajendir. Cildimiz yaşlandıkça daha az kolajen üretiyor olsa da E vitamini kullanmak, kolajen üretimini desteklemeye yardımcı olabilir. Fındık yağında bulunan E vitamini, kolajeni yok eden enzimin azalmasını sağlayarak kolajen üretimini destekleyebilir.

İnce çizgilerin görünümünü hafifletmeye yardımcı olabilir

Fındıkta bulunan E vitamini, ince çizgilerin görünümünü hafifletmeye yardımcı olabilir. E vitamini, önemli bir antioksidan olduğu için cildi pürüzsüzleştirmeye yardımcı olur ve cildin dış tabakasının su ve nemi tutmasını sağlar. Özellikle C vitamini ile birlikte kullanılan E vitamininin, yaşlanma karşıtı önemli etkilere sahip olduğunu gösteren araştırmalar bulunmaktadır. 

Güneş hasarına karşı korunmaya yardımcı olur

Güneş ışınları, hücrelere zarar verebilen ve cildin yaşlanmasına neden olabilen serbest radikallerin üretilmesine neden olur. E vitamini, cildi serbest radikallere karşı korumaya yardımcı olur. Fındık yağında bulunan E vitamini aynı zamanda güneş ışınlarından kaynaklanan ince çizgi ve kırışıklıkların görünümünü azaltmaya da yardımcı olabilir.

Fındık Yağı Yüzde Nasıl Kullanılır?

Fındık yağını cildiniz için kullanacaksanız, tek başına ya da diğer yağlarla karıştırarak kullanabilirsiniz. Ancak bu yağa alerjiniz olup olmadığını anlamak için tüm vücudunuzda kullanmak yerine bir bölgede denemelisiniz. 24 saat içinde herhangi bir reaksiyon görmezseniz, yağı kullanmaya başlayabilirsiniz. 

Fındık yağını yüzünüzü temizlemek ve makyaj kalıntılarını çıkarmak için kullanabilirsiniz. Bunun için yüzünüzü yaklaşık 20 saniye ılık ve ıslak bir kumaş ya da havluyla kapadıktan sonra yarım çay kaşığı fındık yağı ile yüzünüze masaj yapabilirsiniz. Yağı yüzünüzde 30 saniye kadar beklettikten sonra ıslak bir kumaşla silebilirsiniz. 

Fındık Alerjisi

Bazı kişilerde fındık alerjisi olabilmektedir. Bu yüzden fındığa alerjiniz varsa fındık tüketmemelisiniz. Başka bir kuru yemişe alerjiniz olduğunu biliyorsanız, fındığa da alerjiniz olabileceği için dikkatli olmalısınız.

Fındık alerjisi olan kişilerde ortaya çıkabilen reaksiyonlar hafif ila orta şiddette olabileceği gibi çok şiddetli de olabilir. Alerjik reaksiyonun şiddetli olması durumunda anaflaksi geçirmek mümkündür. Bu yüzden alerjisi olan kişilerin dikkatli olması ve anaflaksiye karşı yanlarında epinefrin bulundurmaları önemlidir.

 

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!