X

Finansal hakimiyetinizi sağlamaya yardımcı olacak yöntemler

Günümüzde işimiz, hayatımızın belirli bir kısmını değil, en büyük kısmını oluşturuyor. Bazı insanlar sadece 9-5 çalışıyor olsalar dahi, akıllı telefonlarımız ve iş kültürünün evrilmesiyle işimize 7/24 bağlı hale geliyoruz. Birçok insanın çalışma saatleri 70 saatin üzerine çıkmış durumda; çünkü telefonlarımız sayesinde işimiz gittiğimiz her yere bizimle birlikte geliyor. ‘Always On Never Done?’ kitabının yazarı Jennifer J. Deal bu konu hakkında şu sözleri dile getiriyor: ‘Uzun saatler çalışıldığında, çalışanların hafta içi ailesiyle birlikte vakit geçirme, egzersiz yapma, duş alma, evi temizleme gibi isteğe bağlı gündelik aktiviteleri gerçekleştirmeleri için yalnızca ortalama 3 saatleri oluyor. Günde yalnızca 3 saat! Temelde asla işten uzaklaşmış değiliz.’

Neredeyse sürekli çalışmamıza rağmen, maaş günü geldiğinde birçoğumuz yeterince para kazanmadığımızı düşünüyoruz. Aslında bu noktada yapmamız gereken finansal durumumuzu kavramak ve ona göre planlamamızı yapmak; fakat nereden başlamamız gerektiğini bilmiyoruz.

Eğer siz de bu durumdaysanız, işte size finansal hakimiyetinizi sağlamanıza yardımcı olacak 3 yöntem:

1. Para biriktirme hayat tarzınız olmalı

Her gün 5 lira biriktirmenize yardımcı olacak garip ve eğlenceli ama başarabileceğinize inandığınız şeyler bulun.

Bunu muhtemelen sürekli duyuyorsunuzdur; para biriktirme. Emeklilik için para biriktirme, acil durumlar için para biriktirme, tatil için para biriktirme…  Para biriktirmek kutsal bir görev gibi görünse de, para elinizden sürekli uçup giderken bunu nasıl yapabilirsiniz ki? Bu konuda yapmanız gereken ilk şey, işe bebek adımlarıyla başlamak olacaktır. Kahvenizi, kahve dükkanı yerine evinizde veya iş yerinizde içmeye çalışın. Her gün 5 lira para biriktirmenize yardımcı olacak garip ve eğlenceli, ancak başarabileceğinize inandığınız fikirler bulun ve biriktirdiğiniz 5 lirayı kumbaranıza atın.

İlgili yazı: “Para kazanma ve kullanma sanatı”: Gelirlerinizi etkili şekilde değerlendirmenin yolları

2. Planlama yapın

Bütçe yapmaktan korkmayın. Bütçe yapmak özgür olmanın bir yoludur ya da en azından finansal esnekliğinizi sağlamanın bir yöntemi. Ne kadar para harcadığınızı hesaplayın ve satın aldıklarınızın ne kadarının ihtiyaç ne kadarının isteğiniz sonucu olduğunu değerlendirin.

Bütçe yapmak özgür olmanın bir yoludur ya da en azından finansal esnekliğinizi sağlamanın bir yöntemi.

Forbes’un kişisel finans yazarı Laura Shin, gerekli harcamalarınızın net maaşınızın %50’sinden daha az olmasına özen göstermeniz gerektiğini söylüyor. Elbette bu her zaman o kadar da kolay olmuyor. Zorunlu harcamalar bize bağlı olmadığı için, bazen ne yaparsak yapalım, istediğimiz seviyede olmuyor.

HowtoSaveMoney.com’un kurucusu Alan Dunn’ın bu konudaki yorumu bir hayli ilginç: ‘Geçinmek için harcadığınız para bazı insanların net gelirine yakın olabiliyor.’ Yine de finansal durumunuzu kavramanız finansal güvenliğinizi sağlamanız konusunda size yardım edecektir.

Şimdi onlarsız yaşayamacağınız şeyleri çözdüğünüze göre, istediğiniz şeylere geçelim.

3. Kendinize harçlık verin

Finansal durumunuzu ihtiyaçlar ve istekler olarak ayırdıktan sonra, bütçenize göre kendinize harçlık verin. Bunu yapmak kendinize belirli bir periyotta ihtiyacınız olmayan şeylere ne kadar para harcadığınız gibi parametreleri görmenizi ve işlerin hiç olmadığı kadar yolunda gitmesini sağlayacaktır.

Faturalarınız ödendikten sonra kalan meblayı bir kenara ayırmak oldukça kolaydır. Her istediğinize anında sahip olamayabilirsiniz, bazen istediğiniz yüksek meblalı bir şeyi almak için birkaç ay kenara para koymanız ve planlama yapmanız gerekebilir.

Haydi şöyle düşünelim, tüm faturaları ve tasarrufları hesaba katınca, aylık 100 lirayı dilediğiniz gibi harcama şansınız var. Aylardır hayalini kurduğunuz müzik festivaline gitmek istiyorsunuz; ancak festival bileti 175 liradan satışa çıktı. Festivalden kendinizi yoksun bırakmak istemiyorsunuz, fakat aylık bütçenizi de aşmak istemiyorsunuz. Üzülmeyin, dünyanın sonu değil. Bu noktada yapmanız gereken, festival biletleri birkaç ay öncesinden satışa sunulduğu için, bir sonraki ay 200 liranız olduğunda bileti satın almak, böylelikle suçluluk duymazsınız.

Bir kere paranın nereye gittiği ve nasıl işletmeniz gerektiğini anladığınızda paranız üzerinde daha çok hakimiyetiniz olacak.

Yolda giderken birkaç hata yaptınız diye kendinizi suçlu hissetmeyin. Sonuçta herkes ucu belirsiz para yönetimi denizinde yönünü bulmaya çalışıyor.

Kaynak:

upworthy.com

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale