Bu ülkeler festivalleriyle nefes kesiyor: Unutulmaz deneyimlere hazır mısınız?
Festivaller, ülke geleneklerini deneyimlemek ve kültürel zenginliği tanımak için harika bir fırsat sunar. Bir ülkeyi ziyaret ettiğiniz zaman etkileyici manzaralardan ve leziz gastronomi duraklarından daha fazlasını ancak festivallerde bulabilirsiniz. İster Meksika’da iskelet gibi giyinin, ister Rio’da çılgınlar gibi dans edin, isterseniz de Almanya’da sabahlara kadar bira için fark etmez… Sizin için seçtiğimiz bu dünyaca ünlü festivallerin her birinde çok eğleneceğiniz kesin!
Rio Karnavalı, belki de festivaller arasında en ünlüsü. Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde kutlanan festivalin kökeni, 18. yüzyıla kadar uzanıyor. Kente, 40 gün süren “Büyük Perhiz” öncesinde on gün boyunca tam bir şölen havası hakim oluyor. Tören geçitleriyle başlayan karnaval, özel gösteriler ve ücretli balolarla devam ediyor. Her birinin odağında ise elbette samba dansı, renkli kostümler ve canlı müzik performansları yer alıyor.
Orijinal olarak Almanya’nın Münih şehrinde düzenlenen Oktoberfest, benzerleri diğer bölgelere yayılmış festivallerden biri. Eylül-Ekim aylarında başlayarak 2 hafta boyunca devam eden bu festival, Bavyera Bölgesi’nin en büyük festivali. Dolayısıyla büyüklü küçüklü birçok bira üreticisinin çadırlarını, dev içki masalarını, konserleri ve yarışmaları kapsıyor. Ayrıca festivale katılan birçok kişi dönem kıyafeti giyme şansı ediniyor.
Holi, farklı kültürleri bir araya getiren ve kıştan bahara geçişi kutlamak için düzenlenen bir Hindu bayramı. Aslında ülkenin her yerinde farklı şekillerde kutlanıyor. En yaygın halinde ise insanlar bir ateş etrafında toplanıyor ve etrafa renkli boyalar veya sular fırlatıyor. Kötülüğün yakılmasını ve yerine iyiliğin gelmesini temsil eden bayram, insanları birbirine yaklaştırıyor.
Ölüler Günü, Cadılar Bayramı’nın bilinen en çılgın hali. Her yıl 31 Ekim ve 2 Kasım tarihleri arasında kutlanan bu bayramın kökeni Aztek ve Maya uygarlıklarına kadar uzanıyor. Halk arasında 31 Ekim çocuk yaşta ölenlerin ruhlarını anma, 1 Kasım ölü çocukların ziyarete geldiği gün, 2 Kasım ise yetişkin ruhların ziyarete geldiği gün olarak biliniyor. Bu nedenle 3 gün boyunca tüm kent, ölü ruhları onurlandırmak için çeşitli kostümlere ve dekorlara ev sahipliği yapıyor.
Full Moon partisini tek kelimeyle özetlemek gerekirse bir “hippi” partisi olduğu söylenebilir. Aslında bu parti her dolunayda düzenleniyor. Ancak en ünlüsü Muson yağmurlarının bitişine denk gelen Kasım-Mart aralığında yapılıyor. Plajlar boyunca ateş gösterileri, DJ performansları ve canlı müzikler düzenleniyor. Sabahlara kadar süren etkinlik dolunay ışığıyla birleşerek oldukça renkli anlara ev sahipliği yapıyor. (Görsel: fullmoonparty-thailand)
İspanya’nın Valensiya kasabasında düzenlenen La Tomatina, herkese uygun olmayan bir festival. Çünkü kalabalık gruplar halinde toplanan insanların birbirine olgunlaşmış domates fırlatmasından ibaret. Dolayısıyla festival sonunda bütün bir kasaba kırmızıya boyanıyor, ardından itfaiye hortumlarıyla temizlenme aşaması başlıyor. (görsel: happylife.es)
Carnevale, diğer adıyla Venedik Karnaval, tarihi 13. yüzyıla kadar uzanan bir festival. Kostüm meraklıları için mükemmel bir fırsat sunan festival her yıl Şubat ayında başlayarak 11 gün boyunca devam ediyor. Büyük Perhiz’in hemen öncesinde sonlanan karnaval döneminde kentin dört bir yanı partilere, maskeli balolara ve geçit törenlerine tanıklık ediyor. Tarihin ve sanatın iç içe geçtiği karnaval, özellikle her biri özgün tasarıma sahip olan maskeleriyle tanınıyor.
Viking geleneklerine dayanan Up Helly Aa, aslında bir ateş festivali. Ocak ayının son Salı günü Shetland Adaları’ndaki bir kasabada düzenlenen bu festival, büyük meşale geçit töreni ve Viking temalı etkinlikleriyle ünlü. Festival boyunca neredeyse herkes Viking kaskları, miğferleri ve postları giyerek gerçek boyutlardaki bir Viking gemisini ateşe veriyor. Yapılan her şey eski kültüre övgü niteliği taşıyor.
Çin Yeni Yılı, aslında Çin’in yanı sıra Tayland, Endonezya ve Malezya gibi birçok Asya ülkesinde kutlanıyor. Çin Takvimi’ne göre yılın ilk gününün denk geldiği 21 Ocak’ta başlayarak 20 Şubat’a kadar sürüyor. Takvime göre o yıl hangi hayvana denk geliyorsa ülke genelindeki törenlerin ve gösterilerin ana teması da o oluyor. Aile birliği, bolluk ve refah gibi değerleri sembolize eden festival birbirinden farklı etkinlikleri içeriyor. (Görsel: euronews)
Midsummer, yaz gün dönümüne denk gelen ve antik dönemlerden beri sürdürülen bir gelenek. Pagan döneminden kalma bu bayram, bir nevi doğanın canlanışını kutlama anlamı taşıyor. Günümüze göre modernize edilmiş hali, İsveç kültürel yemeklerinin yendiği ve müziklerinin dinlendiği bir bayrama dönüşmüş durumda. Kırsaldan kentlere kadar her yerde kutlanan festival, upuzun ziyafet sofraları ve geleneksel şarap tadımlarıyla ünlü.
Burning Man, Amerika’nın en ünlü festivallerinden. Ağustos ayında, Nevada Çölü’nün ortasında gerçekleşen festival başlı başına bir şehir kurulumu gerektiriyor. Sıfırdan kasaba inşa edilirken, festivalin son günü yakılmak üzere 40 metrelik bir ahşap adam sembolü de dikiliyor. Sanatsal deneyim ve kolektif katılım gerektiren festivalin son günü, dikilen bu heykel yakılıyor. Bu da arınma ve bazı şeyleri geride bırakma gibi anlamlar taşıyor.