X

Fazlalıklardan kurtulurken sürdürülebilir olmanın yolları

Minimalizm ve sıfır atık, benzerlikleri olduğu kadar büyük farklılıkları da olan iki kavram. Ancak her ikisi de satın aldığımız ve sahip olduğumuz eşyalar ile ilgili görüşlerimizi değiştiriyor, tüketim alışkanlıklarımızla ilgili derin bir bilinç kazandırıyor. Azla yetinmeyi ve tüketirken kendimizden başka canlıları da düşünmeyi öğretiyor.

Hayatınızdaki fazlalıklardan kurtularak minimalizmi hayatınızın bir parçası haline getirmek istiyor olabilirsiniz. Ancak bunu çöp çıkarmadan ve çevreye zarar vermeden nasıl yapacaksınız?

Minimalizmin sürdürülebilirlik için önemi

Fazla eşya, fazla kaynak tüketimi demektir. Her eşya bir veya birden fazla hammadde ile üretilir, üretiminde enerji ve işgücü harcanır, satış noktalarına ulaştırılmasında fosil yakıt tüketilir. İhtiyaç duyulmayan bir eşyayı satın almamak ya da elinizdeki fazla eşyayı değerlendirmek, kaynak tüketimini ve kişisel karbon ayak izini azaltır.

Paylaşım ekonomisi

Elinizde bulunan ama hiç kullanmadığınız ya da kırk yılda bir kullandığınız bir eşya varsa, onu ihtiyacı olan ve sizden daha sık kullanacak birine verebilirsiniz. Böylece o kişilerin o eşya için alışveriş yapmalarına engel olarak kaynak tüketimini azaltırsınız. Evinizde boş yere yer kaplayan eşyanız da üretim amacını gerçekleştirmiş olur.

Elbette gerçekten ihtiyacınız olan şeyleri saçıp savurmamalısınız. Ancak etrafınızdaki eşyalara şöyle bir bakın; kaç tanesine gerçekten ihtiyacınız var?

Bir yıl testi, o eşyadan kurtulmanız gerekip gerekmediğini anlamanın iyi bir yoludur. Bir yıldır kullanmadıysanız, muhtemelen gitmesi gerekiyordur. Yılda yalnızca bir kez ihtiyaç duyulan bir eşya ise bu, bir yakınınızdan ödünç alabilirsiniz. Paylaşım ekonomisi, nadiren kullandığınız öğeler için harikadır. Sizdeki matkabı yakınlarınıza ödünç verebilir, lazım olduğunda onlardaki katlanır merdiveni ödünç alabilirsiniz. Böylece herkes kazançlı çıkar ve daha az doğal kaynak tükenir.

Daha fazla zaman ve para kazanmak

Daha az eşya, daha fazla zaman demektir. Çünkü toplanacak daha az dağınıklık, temizleyip tozunu alacak daha az eşya, ütülenecek daha az kıyafet vardır. Ayrıca daha az satın aldığınız ve tamir edilecek daha az eşyaya sahip olduğunuz için, masraflarınız da azalır.

Eşyalarınızı küçülterek evinizi küçültebilir ve tasarruf edebilirsiniz. Daha az eşya ile büyük bir evde yaşamak zorunda kalmazsınız. Küçük bir evde kira da, ısıtma masrafı da, evin işi de daha az olur. Büyük bir evi ısıtmak için harcayacağınız fosil yakıt miktarını düşünün. Isınma masrafı ile birlikte fosil yakıt tüketiminizi de azaltarak daha çevreci bir hayatın adımlarını atmış olursunuz.

Satmak

Eşyalarınız iyi durumdaysa, neden onları satmaya çalışmıyorsunuz? İkinci el pazarlarında satabilir, ikinci el dükkanlarına teslim edebilir ya da eşyalarınızı fotoğraflayıp bu işler için kurulmuş web siteleri veya uygulamalara yükleyebilirsiniz. Bu şekilde fazla eşyalarınızdan kurtulurken gelir elde etmiş olursunuz. Satın alan kişilerin o eşyanın yenisini satın almasını engelleyerek de kaynak tüketiminin azaltılmasına katkı sağlarsınız.

Yardım kurumlarına bağışlamak

Bebeğinizin eşyaları küçüldü ve çevrenizde yeni doğum yapmış kimse yok. Sosyal Hizmetler elinizdeki eşyaları memnuniyetle kabul edecektir. İhtiyacınızdan fazla battaniyeniz ya da yer yatağınız varsa, hayvan barınakları onları severek sizden teslim alırlar. Artık üzerinize olmayan ama sapasağlam takım elbiselerinizi ne yapacağınızı düşünüyorsanız, bunu karşılayamayan insanlara iş görüşmelerinde giymesi için resmi kıyafetler sunan sivil toplum kuruluşları sizin gibi bağışçıları bekliyorlar. Size değersiz, fazlalık gelen eşyalarınızın kaç canı sevindirebileceğini tahmin edemezsiniz.

Bir dahaki sefere çekmecelerinizi karıştırırken ve bir eşyaya bakıp onu atmak isteyip istemediğinize karar verirken, umarım bu yazımda okuduklarınız aklınıza gelir ve standartların dışında düşünmeniz için size ilham kaynağı olur.

Hepinize atıksız, sağlıklı günler dilerim…

Kaynak
https://www.goingzerowaste.com/blog/10-tips-to-declutter-the-zero-waste-way/

İlginizi çekebilir: Sıfır atık ve minimalizm: Ortak noktaları nelerdir, nerede farklılaşırlar?

Çağla Lotinac Akman: AgeSA'da birikim ve güvence danışmanı ve çevre aktivisti. Hafta içi 9-5 danışanlarına finansal danışmanlık vererek insanları daha varlıklı hale getirmek, hafta sonu da deniz kenarında sabah koşusu yapıp koşarken kumlardaki çöpleri toplayıp ayrıştırmak en büyük hobileri arasında. Uplifers'ta 2018'den beri çevre kirliliği, sıfır atık, gezegen dostu yaşam, koşu, kişisel finans ve bütçeleme konularında yazılar hazırlamakta, gezegenimiz için farkındalık yaratmayı ve finansal okur yazarlığı arttırmayı hedeflemektedir. Kendisine ulaşmak ve ücretsiz finansal danışmanlık almak için: (0530)-767-24-64.

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale