Fazlalıklardan kurtulurken sürdürülebilir olmanın yolları
Minimalizm ve sıfır atık, benzerlikleri olduğu kadar büyük farklılıkları da olan iki kavram. Ancak her ikisi de satın aldığımız ve sahip olduğumuz eşyalar ile ilgili görüşlerimizi değiştiriyor, tüketim alışkanlıklarımızla ilgili derin bir bilinç kazandırıyor. Azla yetinmeyi ve tüketirken kendimizden başka canlıları da düşünmeyi öğretiyor.
Hayatınızdaki fazlalıklardan kurtularak minimalizmi hayatınızın bir parçası haline getirmek istiyor olabilirsiniz. Ancak bunu çöp çıkarmadan ve çevreye zarar vermeden nasıl yapacaksınız?
Minimalizmin sürdürülebilirlik için önemi
Fazla eşya, fazla kaynak tüketimi demektir. Her eşya bir veya birden fazla hammadde ile üretilir, üretiminde enerji ve işgücü harcanır, satış noktalarına ulaştırılmasında fosil yakıt tüketilir. İhtiyaç duyulmayan bir eşyayı satın almamak ya da elinizdeki fazla eşyayı değerlendirmek, kaynak tüketimini ve kişisel karbon ayak izini azaltır.
Paylaşım ekonomisi
Elinizde bulunan ama hiç kullanmadığınız ya da kırk yılda bir kullandığınız bir eşya varsa, onu ihtiyacı olan ve sizden daha sık kullanacak birine verebilirsiniz. Böylece o kişilerin o eşya için alışveriş yapmalarına engel olarak kaynak tüketimini azaltırsınız. Evinizde boş yere yer kaplayan eşyanız da üretim amacını gerçekleştirmiş olur.
Elbette gerçekten ihtiyacınız olan şeyleri saçıp savurmamalısınız. Ancak etrafınızdaki eşyalara şöyle bir bakın; kaç tanesine gerçekten ihtiyacınız var?
Bir yıl testi, o eşyadan kurtulmanız gerekip gerekmediğini anlamanın iyi bir yoludur. Bir yıldır kullanmadıysanız, muhtemelen gitmesi gerekiyordur. Yılda yalnızca bir kez ihtiyaç duyulan bir eşya ise bu, bir yakınınızdan ödünç alabilirsiniz. Paylaşım ekonomisi, nadiren kullandığınız öğeler için harikadır. Sizdeki matkabı yakınlarınıza ödünç verebilir, lazım olduğunda onlardaki katlanır merdiveni ödünç alabilirsiniz. Böylece herkes kazançlı çıkar ve daha az doğal kaynak tükenir.
Daha fazla zaman ve para kazanmak
Daha az eşya, daha fazla zaman demektir. Çünkü toplanacak daha az dağınıklık, temizleyip tozunu alacak daha az eşya, ütülenecek daha az kıyafet vardır. Ayrıca daha az satın aldığınız ve tamir edilecek daha az eşyaya sahip olduğunuz için, masraflarınız da azalır.
Eşyalarınızı küçülterek evinizi küçültebilir ve tasarruf edebilirsiniz. Daha az eşya ile büyük bir evde yaşamak zorunda kalmazsınız. Küçük bir evde kira da, ısıtma masrafı da, evin işi de daha az olur. Büyük bir evi ısıtmak için harcayacağınız fosil yakıt miktarını düşünün. Isınma masrafı ile birlikte fosil yakıt tüketiminizi de azaltarak daha çevreci bir hayatın adımlarını atmış olursunuz.
Satmak
Eşyalarınız iyi durumdaysa, neden onları satmaya çalışmıyorsunuz? İkinci el pazarlarında satabilir, ikinci el dükkanlarına teslim edebilir ya da eşyalarınızı fotoğraflayıp bu işler için kurulmuş web siteleri veya uygulamalara yükleyebilirsiniz. Bu şekilde fazla eşyalarınızdan kurtulurken gelir elde etmiş olursunuz. Satın alan kişilerin o eşyanın yenisini satın almasını engelleyerek de kaynak tüketiminin azaltılmasına katkı sağlarsınız.
Yardım kurumlarına bağışlamak
Bebeğinizin eşyaları küçüldü ve çevrenizde yeni doğum yapmış kimse yok. Sosyal Hizmetler elinizdeki eşyaları memnuniyetle kabul edecektir. İhtiyacınızdan fazla battaniyeniz ya da yer yatağınız varsa, hayvan barınakları onları severek sizden teslim alırlar. Artık üzerinize olmayan ama sapasağlam takım elbiselerinizi ne yapacağınızı düşünüyorsanız, bunu karşılayamayan insanlara iş görüşmelerinde giymesi için resmi kıyafetler sunan sivil toplum kuruluşları sizin gibi bağışçıları bekliyorlar. Size değersiz, fazlalık gelen eşyalarınızın kaç canı sevindirebileceğini tahmin edemezsiniz.
Bir dahaki sefere çekmecelerinizi karıştırırken ve bir eşyaya bakıp onu atmak isteyip istemediğinize karar verirken, umarım bu yazımda okuduklarınız aklınıza gelir ve standartların dışında düşünmeniz için size ilham kaynağı olur.
Hepinize atıksız, sağlıklı günler dilerim…
Kaynak
https://www.goingzerowaste.com/blog/10-tips-to-declutter-the-zero-waste-way/
İlginizi çekebilir: Sıfır atık ve minimalizm: Ortak noktaları nelerdir, nerede farklılaşırlar?