Şirketlerin yaptırdığı kişilik envanterlerinin sevilen sorularından biridir; “Bir işte uzmanlaşmayı mı, yoksa pek çok konuyla ilgili söyleyecek şeyiniz olmasını mı tercih ederdiniz?” İnsanın kariyeriyle ilgili yanıtlaması gereken bu sorunun tek bir doğru yanıtı yok. Aynı, profesyonel hayatın dışında tek bir doğru olmadığı gibi. Kesin olan bir şey varsa, o da birden çok konuyla ilgili fikre sahip olmasının kişiye yararsızlık hissi ve can sıkıntısından kurtulma fırsatı sağlayacağı…
On parmağa on marifet edinmekle daha enerjik, her şeye daha hakim, özgüvenli, motive olmuş hissederiz. Bir amaca yönelmek, hayatımızın o amaçla ilgisiz gibi görünen diğer alanlarını da düzene sokmaya yardımcı olur ve belki de en önemlisi, bir daha asla sıkılmamamızı sağlar.
Tüm bunlara imkan vermek, düşünce yapımızı değiştirmekle mümkün olur. Çok kolay olmasa da, imkansız değil. Öncelikle, yeniliklere açık olmakla başlıyoruz. Sonra…
Sonrası için 5 ipucunu, siz Uplifers okurları için listeledim.
1. Birbirini tamamlayan uğraşlar edinin
Tıpkı bir soy ağacı ya da organizasyon şeması gibi, uğraşlarımızın da birbirlerine bağlı olması bizi halihazırda bildiğimiz şeylerde de daha yetkin hale getirebilir. Gitar çalan birinin nota öğrenmesi ya da şan dersi almasının, onun müzikal kimliğini güçlendirmesi ya da bir bilgisayar mühendisinin yazılımın sırlarına vakıf olmasının onu daha iyi bir çalışan haline getirmesi gibi. Özellikle işler eskisi gibi tek yönlü bilgi birikimi gerektiren şeyler olmaktan çıkıp daha karmaşık hale geldikçe bu konu daha çok önem kazanıyor. Bir boyacının iş tanımı ile pazarlama uzmanının iş tanımının aynı olmaması; ikincisinde çok daha fazla ve farklı yetkinlikler aranmasını buna örnek olarak gösterebiliriz.
Bildikleriniz ve bundan sonra gideceğiniz yolla ilgili soru işaretleriniz varsa, aşağıdaki basit taktiği uygulayabilirsiniz:
– Öncelikle iyi olduğunuz üç alan seçin. Bu konuda kendinizi sınırlamayın.
– Bu üç alan içinden sizi en çok heyecanlandıranı seçin. Zaten diğerleri, aralarından hangisinin daha önemli olduğunu bulmak amacıyla yazılmıştı.
– Karar verdiğiniz alanı ayrı bir yere yazın ve bundan üç ok çıkarın. Oklara, bu konuda daha iyi olmanızı, performansınızın artmasını sağlayacak yan yetenekleri veya uğraşları yazın.
– Yan uğraşlardan birini seçin ve öğrenmek, gelişmek için zaman ayırın.
2. Yan uğraşlar edinirken, asıl işinizi ya da hobinizi göz ardı etmeyin
Sadece yeni bir şeyler öğrenerek hayatını sürdürmek ancak çok zengin doğan ve hayatı boyunca çalışmak zorunda olmayanlara nasip olan bir lüks. Çoğunlukla edindiğiniz marifetler için ücret almaz, bunu bir para kaynağına dönüştüremezsiniz. Bir diğer deyişle, daha çok ve farklı şey öğrendikçe hayatınızın maddi açıdan daha rahat hale geleceği, doğru bir inanış değil.
İşinizin, hayatınızın büyük bir bölümünü kapsayan ana uğraşınız olduğunu unutmayın; ama bu sizi yeni şeyler denemekten, kar amacı gütmeyen bir şeyler öğrenmekten alıkoymasın.
3. Hobilere zaman ayırmak hobiniz olsun
Deneysiz bir kimya dersinin gerçek bir eğitim olmadığı gibi, bir şeyi denemeden sadece öğrenmek, sizi o konuda iyi yapmaz. Kişisel gelişiminiz için, öğrendiğiniz şeyi yapma konusunda disiplinli olmak, ona zaman ayırmak şart. Bunun için gerekirse boş oturduğunuz zamandan, gerekirse artık pek önem vermediğiniz bir uğraştan vazgeçmeniz, bu konuda fedakarlık yapmanız gerekebilir. Başlangıçta biraz zorlansanız da zaman ilerledikçe ve siz daha iyi olmaya başladıkça, yüksek olasılıkla bu fedakarlık seve seve yapacağınız bir şey haline gelecek.
4. Yardım almaktan çekinmeyin
On parmağınızda on marifet olması, bunları kendi kendinize edineceğiniz anlamına gelmez. Tam tersine, yeniliklere açık olmanın bir adımı herkesten bir şeyler öğrenebileceğiniz şeklinde bir bakış açısı edinmektir. Dostlar, aile, hatta iş arkadaşları başta yaptığınız egzersizi yapmış olsalar onların kağıtlarında hangi yetenekler yazardı? Onların bu bilgi ve becerilerinden nasıl faydalanabilirsiniz?
Edindiğiniz uğraş tanıdığınız kimsenin şimdiye dek ilgisini çekmemiş olsa dahi umutsuzluğa kapılmayın. Belki bir arkadaşınız bu maceraya sizinle birlikte atılmak ister?
5. Sınırlarınızın farkında olun
Öğrenmek, çabalamak, fedakarlık yapmak, yeri geldiğinde kendimizi ittirmek… Bunlar güzel ve gerekli; fakat kendinizi yararsız hissettiğiniz noktada durmak ne kadar zararlıysa, enerjimizi tamamen tüketmek pahasına sınırlarımızı zorlamak da o derece zararlı. Fiziksel ve ruhsal olarak kendinizi tehlikeye atacak, sürekli yorgun olmanıza sebep olacak uğraşlara hiç girişmemek daha akıllıca olabilir. Herhangi bir uğraşın, kısa ya da uzun vadede mutluluk ve huzur getirmesi için edinildiğini aklınızın bir köşesinde tutmakta fayda var.
Kaynak
Lifehacker