X

‘Fattitude’ belgeseli ve bir tavır olarak şişmanlık

“Beden olumlama” ve “kilosundan dolayı karşı tarafı utandırma” kavramları hayatımıza nispeten yeni girmiş kavramlar. İnsanların kilolarıyla barışık olması gerektiğini ve güzelliğin belirli ve düşük beden ölçülerine sığdırılamayacağını savunan insanların sayısı her geçen gün artıyor. Film yapımcısı Lindsey Averill bu popülerliği oldukça ilginç buluyor. Çünkü ona göre “beden olumlama hareketi şişmanlar için bir eşitlik isteği olmaktan çok, güzellik, kozmetik ve moda endüstrisine hizmet ediyor gibi görünüyor.”

Aslında, beden ölçülerinden ötürü ayrımcılık gören insanların sayısı hala oldukça fazla. Toplumda ve özellikle de moda endüstrisinde her ne kadar büyük beden, modern ve şehirli kadın imajına yer verilmeye çalışılsa da, yapılanlar çoğu kez etiketlerinde “modern ve şehirli ama şişman kadın :(” yazıyormuş hissi yaratıyor. Adeta bir şişmanlık fobisi söz konusu.

“Her beden saygıyı hak eder”
Şişmanlık tü-kaka!

Üstelik, şişmanlığı ayıplamaya dair değer yargılarımız ergenlik ve sonrasında değil, çok daha erkenden içimize yerleşiyor… Duke Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, ayrımcılık ve zorbalık olarak kendini gösteren, beden ölçülerine bağlı yargılama ve aşağılama davranışları çocuklarda 9 ila 11 yaşlarında ortaya çıkıyor. Evet, işte bu kadar erken…

İşte tam da bu gerçeklerden yola çıkarak bir belgesel projesi hazırlayan Lindsey Averill, son üç yıldır Kickstarter üzerinden bağış toplamaktaydı. Sonunda, yardımcı yapımcısı Viridiana Lieberman ile birlikte projeyi hayata geçirebildi.

Tanıtım videosunu burada izleyebileceğiniz Fattitude belgeselinin ismi, kabaca “Şişmanlık Tavrı”  olarak çevrilebilecek bir sözcük oyunundan doğmuş. Şişman insanların karşılaştığı ayrımcılığın, bunun nedenlerinin ve sonuçlarının irdelendiği ve gerçek hayattan örneklerle çekilen belgesel, beden olumlama hareketinin yeni eseri olacak.

Fattitude belgeselinin ismi, kabaca “Şişmanlık Tavrı”  olarak çevrilebilecek bir sözcük oyunundan doğmuş.

Hayatının her döneminde şişman biri olduğunu dile getiren yapımcı Averill, bu yolda zorluklarla da karşılaştığından bahsediyor. Beden olumlama hareketinin aktivistlerinden iken bir internet trolünün hedefi haline gelişini ve aldığı tehditleri anlatıyor. Görünen o ki sadece şişman olmak değil, şişmanlık algısıyla ilgili bir şeyler yapmaya çalışmak da toplumun her kesiminde kabul gören bir davranış değil.

Eserini “bir film olmanın ötesinde, bir harekete geçme çağrısı” diye tanımlayan Averill, “İnsanların şişmanlıkla ilişkilendirdikleri tüm utancın toplumdan kaynaklandığını ve bu kültürle savaşmak gerektiğini fark etmelerini amaçlıyoruz” diyor.

İlginizi çekebilir: “İri ve Fit Kız” anlatıyor: Her bedende sağlıklı ve atletik olmak mümkün

Kaynaklar:
brit+co
Fattitude
Refinery29

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale